Ocenite ponudbo:

Karavanke Natura 2000

Naslov:
Jesenice
Natura 2000 je evropsko omrežje posebnih varstvenih območij, ki so jih določile države članice Evropske unije. Glavni namen je ohranjanje biotske raznovrstnosti z varovanjem habitatov ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. Vlada RS je z Uredbo o posebnih varstvenih območjih leta 2004 določila območja Natura 2000. Glede na celotno površino občine je območja Natura 2000 15,6% oz. 1.179,78 ha. Del območja Občine Jesenice je zajeto v 3 območja. V območje Karavank v jeseniški občini je zajet greben od Dovške Babe, do Hruškega vrha, Rožce, Kleka, Velike Golice ter do Male Golice in od Korenščice, Struške vse do Vajneža in Stola. Ogrožene živalske vrste sta metulja Lorkovičev rjavček in črtasti medvedek, hrošč alpski kozliček, netopir mali podkovnjak. Med rastlinami pa najdemo: lepi čeveljc, Zoisova zvončica in močvirski meček. Tu so še številni habitatni tipi. Del območja Natura 2000 je tudi v območju Julijskih Alp, kamor spada območje Triglavskega narodnega parka do severnega roba Mežakle. Na tem območju se nahajajo: beloglavi jastreb, planinski orel, sokol selec, gozdni jereb, divji petelin, mali skovik, koconogi čuk, vodomec, črna žolna, triprsti detel, repaljščica, slegurm, mali muhar, rjavi srakoper, belka, ruševec in kotorna. Jez HE Vintgar pa je zajet v območje Radovna v Sr. Radovni. Reka je dom ribe kapelj.  
Karavankam dajejo poseben pečat gozd z različnimi gozdni sestoji, gorski travniki in pašniki, senožeti ter skalna travišča, skalovja in melišča nad gozdno mejo. Tod uspevajo lepi čeveljc, močvirski meček in Zoisova zvončica, najdemo pa tudi živalske vrste, metulja črtasti medvedek in Lorkovičev rjavček, hrošč alpski kozliček in netopir mali podkovnjak. To so rastline in živali, ki so pomembne za ohranjanje biotske pestrosti v Evropski skupnosti. Zaradi njih in njihovih ohranjenih življenjskih prostorov, so Karavanke del omrežja evropsko pomembnih ekoloških območij Natura 2000. Ohranjanje območij Natura 2000 pomeni preživetje rastlinskih in živalskih vrst ter habitatnih tipov, ki so na območju Evropske skupnosti ogrožene in s tem prispevati k ohranjanju njene biotske pestrosti. 


TIC Jesenice 
Cesta maršala Tita 18 
4270 
Jesenice 
Telefon : 04 586 31 78 
E-pošta :  
Spletna stran : www.turizem.jesenice.si 


GPS Northing (N) : 46,4366 
GPS Easting (E) : 14,0566 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : TIC Jesenice | 04 586 31 78 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti