Ocenite ponudbo:

Dolnjedolenjska vinska turistična cesta

Svet dolenjske kraške reke Če ne bi imeli Dolenjci dveh Trških Gor, bi se vinska cesta od novomeških do trebanjskih vinorodnih leg lahko imenovala tudi Trškogorska pot. Trška Gora nad Novim mestom je namreč zaradi legend in rodovitnosti, zaradi povsod raztresenih zidanic in nenazadnje tudi zaradi slovitega cvička prav poseben vir dolenjskega ponosa. S svojimi lepotami se ji ob bok postavljajo hribčki nad Raduljo in nad skrivnostno ponikalniško reko Temenico. 
Vino na poti : Zdravice v belem in rdečem Globoka in rodovitna tla na Trški Gori in bližnjem Hmeljniku so nedrja za trte modre frankinje in žametne črnine, pa njune bele družabnike laški rizling, kerner, beli pinot in šipon. Prava razmerja belih in rdečih sort, vzgajanih na lapornih tleh, dajejo značilni cviček, ki mu v kleteh dela družbo dolenjsko belo. Na vinogradniških legah, ki se nadaljujejo do Debenca, Trebelnega in Gradišča vzgajajo tudi lepa sortna vina kot sta poleg laškega rizlinga in chardonnaya še sauvignon in rumeni muškat, med rdečimi pa tudi elegantni modri pinot. 
Ponudniki ob vinski cesti : Vinska klet Bajnof, Planinska koča Plaz na Debencu, Gostilna – vinotoč Opara, Vinotoč Munih, Krkin hram, Izletniška kmetija Colnar
 
Tam, kjer je hodil veseli Kurent Trški Gori je z legendo o Kurentu večno slavo ustvaril Janez Trdina. Kurentu, otroku ubožne matere, naj bi bila za botrico cvetoča trta, ki je obljubila, da njenega varovanca žeja ne bo nikoli morila, in da bo, kamorkoli že gre, s svojimi goslimi užival v veseli druščini. Gora je znana tudi po daleč naokoli vidni Marijini božjepotni cerkvi. Do nje se lahko podate iz Novega mesta, srednjeveškega mesta na sedmih gričih, z mnogimi kulturnimi in umetnostnimi spomeniki. Nedaleč od mesta je Luknja, izvirna dolina kraške ponikalnice Temenice z grajskimi ruševinami in Lukenjsko jamo ter urejenimi krožnimi potmi za ogled. Med Novim mestom in Trebnjem vabi Mirna peč s prazgodovinskim gradiščem Vrhpeč. Na območju Trebnja so slikoviti ponori reke Temenice, soteska Radulje s kraškimi jamami, Trebanjski grad, rojstna hiša misijonarja Friderika Barage v Mali vasi, in mnogi sakralni spomeniki. Skozi Trebnje teče 15. vzporednik, na kar opozarja plošča z uro, ki kaže točen srednjeevropski čas, na Vrhtrebnju pa je izjemna sončna ura. Kdor želi spoznati dolnjo Dolenjsko, naj se odpravi še v Mokronog in v Žužemberk s srednjeveškim gradom, s plavži na Dvoru, z ostanki rimske ceste in z lehnjakovimi pragovi na reki Krki. Dogodivščine iz domačega koša V Novem mestu ter v bližnjih Dolenjskih in Šmarjeških Toplicah nikoli ne zmanjka živahnih doživetij, marsikaj pa se godi tudi v okolici. V Šentrupertu vinogradniki maja prirejajo cvičkarijo, v Mirni peči in na Trebelnem imajo kmečki praznik in kmečke igre, v Trebnjem pa je junija tradicionalna turistična prireditev Iz Trebanjskega koša. Vsako leto tu prirejajo tudi mednarodni tabor likovnih samorastnikov. Poletje v Žužemberku pestrijo grajske prireditve in Suhokranjsko praznovanje. Da boste zmogli dolenjsko veselje, se podprite z dolenjskimi žlikrofi in štruklji, z ajdovo alelujo, s špehovko ali kakšno drugo značilno jedjo. Informacije: TD Trebnje, Baragov trg 1, 8210 Trebnje, ++386 7 304 47 17 


Turistično informacijski center Novo mesto 
Glavni trg 6 
8000 
Novo mesto 
Telefon : 07 393 92 63 
E-pošta :  
Spletna stran : www.visitnovomesto.si 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Zavod za turizem Novo mesto | 07 393 92 63 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti