Ocenite ponudbo:

Radgonsko-Kapelska vinska turistična cesta

Naslov:
Gornja Radgona
e-mail:
Od Apaškega do Radenskega polja se med rekama Ščavnico in Muro razprostirajo položna pobočja Radgonsko-Kapelskih goric. Na vrhovih od Hercegovščaka in Polic prek Črešnjevcev, Aženskega Vrha, Zbigovcev, Orehovskega in Ivanjševskega Vrha do Janževega, Radenskega in Kapelskega Vrha so viničarji z rigolanjem ustvarili prav posebna tla za imenitna vina. Nekoč so vina radi mešali s slatinami. Poleg slavnih vrelcev v Radencih je v dolini Ščavnice še cela vrsta "divjih" slatin, toda vina Radgonsko-Kapelskih goric so danes tako plemenita, da bi jih bilo pregrešno mešati z vodo. 
Vino na poti : Radgonsko-Kapelske gorice so zibelka avtohtone radgonske ranine. Sorta, ki so jo na začetku 20. stoletja odkrili radgonski viničarji, je odlična za predikatna vina. Prvi vitez teh goric pa je zagotovo traminec, iz katerega kletarji ustvarjajo svojevrstno aromatično vino. V zbirki vrhunskih sortnih vin so še renski in laški rizling, sauvignon in sivi pinot, posebnost pa je tudi zvrstno vino janževec. Od sonca razvajeni janževec je tako priljubljen, da ga vsako leto spravijo kar v 2 milijona steklenic. Radgonsko-Kapelske gorice se ponašajo tudi z najstarejšo znano šampanjsko kletjo v Sloveniji. V njej že od leta 1852 po klasični šampanjski metodi pridelujejo zlato radgonsko penino, ki z iskrivostjo navdihuje legende. 
Ponudniki ob vinski cesti : Radgonske Gorice, Vinar Okoslavci, Vinski hram Trplan, Turistična kmetija Hari, Vino Frangež, Vinogradništvo Borko, Turistična kmetija Šinko, Steyer vina 

Ogledi
individualni 

V Gornji Radgoni si je mogoče ogledati mogočno šampanjsko klet, klet Pod rimskim kolesom in klet Pod slapom, ter arhitekturno edinstveno zgradbo v Sloveniji - mestni Špital. Na Janževem Vrhu je razstavljena stara preša in vinogradniško orodje, v Kapeli pa je nedaleč od znamenite cerkvice sv. Magdalene Kapelska vinska klet. V dolini Ščavnice so izviri budišakove in leljakove slatine, v Stavešincih izvir stavešinske slatine, pri Ivanjševcih pa izvir ivanjševske slatine in mofeta, ki zaradi uhajanja ogljikovega dioksida šumi in sika. Na levem bregu Mure so izviri petanjske slatine, v Radencih, ki so s svojimi tremi srci znane po vsem svetu, pa je muzej s prikazom pridobivanja slatinskih vod. O preteklosti teh krajev pričajo Radgonski grad, Negovski grad, Meinlov grad v Črncih na Apaškem polju, Kunejev dvorec na Noričkem Vrhu z izjemno urejenim parkom, Koratov dvorec v Črešnjevcih, Atilov grob na Kapelskem Vrhu... Pokrajina vabi z naravnimi posebnostmi in znamenitostmi - v Spodnji Ščavnici je več kot 400 let star Niderlov hrast, posebna znamenitost pa je Negovsko jezero, zavarovan naravni spomenik. Jezero je nastalo z zajezitvijo 14 grajskih ribnikov, v njem pa med drugim uspevata vodni orešek in beli lokvanj. Mulj iz jezera je naravno zdravilno sredstvo v zdraviliščih Radenci in Moravske Toplice. Apolonijina pot, Obmejna panoramska pot, Trstenjakova pot ter mnoge kolesarske poti vodijo do prijaznih kleti, vinotočev in turističnih kmetij. Poleg domače kapljice vam tod ponudijo izvrstne jedi - gobove juhe, ocvirke, meso iz tunke, domače klobase, kruh iz krušne peči, zaseko, kvasenice in gibanice. Priložnosti za srečanja je dovolj na številnih tradicionalnih etnografskih, kulturnih in športnih prireditvah. 


TIC Gornja Radgona 
Kerenčičeva ulica 16 
9250 
Gornja Radgona 
Telefon : 02 564 82 40 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Zavod za kulturo, turizem in promocijo G. Radgona | 02 564 89 07 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti