Ocenite ponudbo:

Briška vinska turistična cesta

Naslov:
Dobrovo v Brdih
e-mail:
Zahodni vinogradniški griči Gričevja na skrajnem zahodnem robu Slovenije so porasla s trtami in češnjami, slivami in breskvami. Na severu jih pred mrazom varujeta gorata Sabotin in Korada, na jugu pa jim vpliv toplega sonca s Sredozemlja omogoča Furlanska nižina. Med Sočo in Idrijo je 2 tisoč hektarjev vinogradov, v katerih zori grozdje za kar četrtino vsega slovenskega vina z geografskim poreklom. To so znamenita Brda, poseljena z gostoljubnimi Brici. 
Vino na poti : Njeno veličanstvo rebula Na peščenjaku in apnencu so v preteklosti na briških latnikih rasli trsi pikeja, pogroznice, tržarke, drenka in malvazije. Danes na teh izjemnih vinogradnih tleh na terasah s sortnimi cepljenkami uspevajo chardonnayi in sauvignoni, beli in sivi pinoti pa različni caberneti. Kraljica briških belih vin je zagotovo avtohtona rebula, ki daje pitno in osvežujoče vino. Ob bok se ji postavljata pikolit z eleganco sadnega okusa in furlanski tokaj s prijetno polnim okusom po mandeljnih. Med rdečimi vini je razširjen merlot, ki osvaja z zmerno kislino in rubinasto barvo. 
Ponudniki ob vinski cesti : Vinska klet Goriška Brda, Vinarstvo Erzetič, Vinotoč Tomažič, Gostilna 25. maja, Kmetija Prinčič, Turistična kmetija s prenočišči Breg, Vinoteka Brda – Grad Dobrovo, Movia
 
Med lepotami tradicije V deželi lepih razgledov, ki jo ljubijo pevci in poeti, je skoraj tisoč vinogradnikov in stotina prijaznih ponudnikov dobrih jedi in lepih vin. O bogati preteklosti Brd pričajo številni kulturno zgodovinski spomeniki - najbolj znani so gradovi na Dobrovem z muzejsko zbirko, v Vipolžah in na Ceglem, cerkvi sv. Križa na Kojskem, Marije na jezeru v Golem Brdu in cerkev sv. Mihaela v Biljani in utrjena vasica Šmartno s cerkvijo sv. Martina, ki se ponaša z zvonikom s cinami - posebnostjo slovenske stavbne dediščine. Gostoljubne domačije boste našli povsod, kamor vam seže pogled z razglednih vrhov Sabotina in Korade ali z razglednega stolpa na Mejniku nad Gonjačami. Sprehod po zgodovinskem in naravnem parku Sabotin in po naravnem parku doline Kožbanjščka z naravnim mostom Krčnik, vam bo na koncu zagotovo prav po svoje začinil značilne briške jedi - belo polento, frtaljo, mineštre in župe, pogače in toči. Doživetja briških krajev in običajev V Brdih je najbolj veselo zgodaj poleti, ko se obirajo slastne češnje in jeseni, ko je čas trgatve. Najbolje bo, da slastno sadje in vrhunska vina s tisočletno tradicijo, kakršnimi se lahko pohvali nemalo briških vinarjev, kar sami poskusite - na aprilskem prazniku vina v Medani, na majskem prazniku rebule in olivnega olja v Višnjeviku in na dnevih odprtih kleti v Brdih. Junija je na Dobrovem praznik češenj, avgusta v Medani prirejajo Dneve poezije in vina, novembra pa so po briških vaseh vesela martinovanja. 


TIC Brda 
Grajska cesta 10 
5212 
Dobrovo v Brdih 
Telefon : 05 395 95 94 
E-pošta :  
GPS Northing (N) : 45,9975 
GPS Easting (E) : 13,527 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : TIC Brda | 05 395 95 94 | | www.brda.si...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti