Uživajmo brez meja - Kozjansko


Če z gradu Podsreda, enega najbolje ohranjenih srednjeveških gradov v Sloveniji, pogledate na kozjansko pokrajino, se vam pogled zaziblje med številne hribe in griče, k sadovnjakom in vinogradom. Nerazvitost pokrajine, ki je dobila ime Kozjansko šele po koncu druge svetovne vojne, se danes kaže kot velika prednost. Neokrnjena narava, ekološko kmetijstvo, ekološki pridelki, jedi in pregovorna gostoljubnost zapeljejo vsakega obiskovalca, da se odpravi na potepanje po kozjanskih gričih. Tako se namreč imenuje eden od turističnih programov, s katerimi lahko spoznavate to gastronomsko regijo Slovenije. Vsak dan si boste lahko izbrali izlet, poln doživetij in srečanj z dobrimi ljudmi in jedmi, ki jih ponujajo turistične kmetije. Tu lahko pokusite številne hišne in pokrajinske jedi, h katerim se priležejo vina šmarsko-virštajnskega vinorodnega območja.


Med posebnosti gastronomske regije Kozjansko sodi prav gotovo pogača, ki ji tukaj pravijo zafrk(n)jača. Ime je povezano z načinom priprave te slastne pogače, nadevane s skuto, položene na kvašeno testo, ki ga ob robovih zavihajo ali »zafrknejo«. Kot samostojna jed ali priloga k omakam in mesnim jedem so odlični kozjanski krapi, žepki iz ajdovega testa, nadevani s proseno kašo in zabeljeni z ocvirki in smetano. Izjemna mojstrovina! Na Kozjanskem imajo tudi svojo juho ali enolončnico. To je korêjevec – fižolova juha z rumenim in rdečim korenjem. Zelo priljubljena je koleraba, iz katere skuhajo okusno juho ali jo pripravijo s krompirjem in zabelijo z ocvirki. Prav posebna je tudi kozjanska kruhova potica, jed, v kateri se zrcalijo težke družbene razmere v tem delu Slovenije v preteklosti in jo boste le s težavo našli v ponudbi. To je pečena praznična pogača iz več plasti v mleko namočenega kruha, med katere namažejo pregreto smetano. Omeniti kaže tudi pogačo pršjačo, vendar naj bo to dovolj za prvo razvnemanje slasti!

Če vam ne bodo pri srcu izbrana vina, vam priporočamo sadne sokove in zdravilni sok iz aronije. Kopate se lahko v Termah Olimia … in potem ne pozabite pokusiti sirov iz kozjega mleka, ki jih izdelujejo v sirarstvu Videc, pa odličnih sadnih žganj različnih pridelovalcev. V času žganjekuhe si lahko pridobivanje žganja tudi ogledate. Vendar bodite previdni pri pokušnji! V Podsredi se lahko udeležite turistične prireditve Praznik kozjanskega jabolka, vsako leto na začetku oktobra, ki sooblikuje pomen izvrstnih jabolk iz travniških sadovnjakov. Na Martinovo soboto prirejajo na Kozjanskem številna martinovanja, denimo v Virštanju, kjer pripravijo Martinov pohod po vinskih goricah.

Slovenija je družabna

             
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti