Ocenite ponudbo:

Krožna pot U1 – Zelena učna pot: Smokvica

Izvajalec:
Mestna občina Koper
Naslov:
Verdijeva 10 6000 Koper
Telefon:
05 664 61 00
Faks:
05 627 16 02
e-mail:
Pot začnemo na vaškem trga pred cerkvijo sv. Magdalene, kjer je postavljena tudi informacijska tabla. Na poti ves čas sledimo rumenim puščicam, na opazovalnih mestih učne poti pa nas pozdravijo lične barvne gobice, to je tudi znak, da smo na pravi poti. Hojo začnemo naravnost navzgor proti severovzhodu mimo cerkve sv. Magdalene, ki je na desni strani, in vaškega napajališča, ki stoji na levi strani, in hodimo vse do zadnje hiše pred gozdnatim pobočjem. Tu naša pot zavije desno za hišo in preide v prijetno stezo, ki se začne nekoliko bolj strmo vzpenjati proti vzhodu, po gozdnatem pobočju grebena Kuk-Lačna. Na poti lahko, v spodnjem delu pobočja, opazujemo globoke erozijske jarke v flišnati podlagi, višje pa se pot v nekaj ovinkih povzpne na apnenčasti greben z vrhi Kuka in Lačne. Nadaljujemo ravno in dosežemo širok kolovoz (ta povezuje Rakitovec prek Kuka nad Movražem ter se povzpne na Lačno in spusti v Kubed). Na kolovozu zavijemo levo in se po njem skoraj vodoravno sprehodimo do razcepa, kjer se pot spusti navzdol proti Smokvici. Tukaj nadaljujemo ravno do jame Špilja (oznaka jama) in se rahlo vzpnemo do zanimive, majhne kraške jame na robu apnenčastega grebena. To je v bistvu kratek rov skozi skalni rob; stvaritev narave je posebej zanimiva za otroke. Po ogledu jame se vrnemo po isti poti do razcepa, kjer se spustimo navzdol, dokler nas nižje, že na flišnatih terasah rumena puščica ne usmeri levo proti vasi. Nad hišami nas ozek kolovoz popelje do zadnje hiše pod gozdom, kjer smo pričeli naš vzpon, tukaj zavijemo desno in se spustimo na vaški trg, kjer nas čaka izhodiščna točka. Po tem prijetnem sprehodu si lahko ogledamo še vas, posebej so zanimive hiše z zunanjimi stopnišči z lesenimi hodniki (baladurji) in obnovljena Bržanova domačija s polkrožnim »portonom«.  

 
Oprema : Manj zahtevna pot po kolovozih in stezah. S športno ali lahko planinsko obutvijo je priporočljiva v vseh letnih časih, in ker poteka po utrjeni kraški podlagi, je primerna tudi za obdobja s padavinami.
 

Ogledi
individualni 

Izhodišče: vas Smokvica, vaški trg pred cerkvijo sv. Magdalene (dostop po avtocesti, izhod Črni Kal, nato skozi Gračišče, iz Kopra 24 km)

Potek poti: Smokvica–vrh Kroga–jama Špilja–Smokvica

Dolžina poti: 2,7 km, 1 ura hoje

Višina poti: izhodišče 271 m, vrh 408 m, vzpona 166 m

GPS-sled: U1 – Smokvica.gpx

Značilnosti poti: krajša tematska krožna pot v neokrnjeni naravi, imenitni razgledi z grebena Kuk-Lačna na vasi pod Kraškim robom (Hrastovlje, Podpeč, Zanigrad) in notranjost Istre. Bogata flora Kraškega roba.

Zanimivosti ob poti: značilna istrska vas Smokvica, stisnjena pod greben Kuk-Lačna, ki jo ščiti pred burjo, cvetoči travniki na vršni planoti, kraški pojavi (vrtače, jama), vaški trg s skupnim napajališčem za živino, cerkvica sv. Magdalene iz leta 1422, obnovljena Bržanova domačija. Vas je znana po figah (smokva), po katerih nosi tudi ime.

 


Tic Koper 
Titov trg 3 
6000 
Koper 
Telefon : 05 664 64 03 
E-pošta :  
Spletna stran : www.koper.si 
GPS Northing (N) : 45,4922 
GPS Easting (E) : 13,9012 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Turistično informacijski center Koper | 05 664 64 03 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti