Pomembni obiski in nagrade

1 September 2011
Pomembne nagrade za dosežke v turizmu, ki so jih prejeli Slovenija kot turistična destinacija, slovensko turistično gospodarstvo ter turistične organizacije in združenja.

Poleg spodaj navedenih nagrad in obeležitev 20-letnice delovanja bomo z veseljem predstavili tudi vaše podjetje in prejete nagrade. Navedite ime vašega podjetja oziroma organizacije in ime prejete nagrade ter informacijo posredujete na
">uredniš!  

Prestižna nagrada za »Imejmo se fajn«
Aprila 1997 je agencija Pristop v Londonu prejela prestižno nagrado za akcijo »Imejmo se fajn« za promocijo slovenskega turizma domači javnosti.

Katalogi stranskih tematskih poti dobili turistični Grand Prix
Leta 2003 so katalogi stranskih tematskih poti dobili posebno nagrado (Sonderpreis) za prvo mesto s strani Avstrijskega strokovnega turističnega časopisa Tourist Austria, ki  je vsako leto podeljeval nagrade Grand Prix za najboljše izdelke v turistični promociji.

Slovenija prejela naziv najbolj priljubljene evropske turistične dežele med Britanci
Leta 2004 Slovenija prejela nagrado za prvo mesto v kategoriji priljubljenih evropskih turističnih dežel med Britanci, ki sta jo na osnovi ankete med svojimi bralci in obiskovalci spletne strani podelili uredništvi uglednih britanskih časnikov  Guardian in Observer in spletne izdaje Guardian Unlimited. Slovenija je v anketi med bralci Guardiana, Observerja in obiskovalci Guardian Unlimited prehitela vse evropske turistične velesile in tudi Islandijo, Avstrijo in Švico.

Priročnik za potovalne agencije 2005 prejel priznanje »Roter Bus«
Leta 2005 je bila v okviru sejma RDA v Koelnu STO podeljeno priznanje »Roter Bus« za brošuro za nemški trg Handbuch fuer Reisebueros 2005 – Priročnik za potovalne agencije 2005 in sicer  v kategoriji katalogov in prospektov.

Nagrajen film Slovenija poživlja
Na 13. MEFEST-u 2005, Mednarodnem festivalu turističnega, ekološkega, športnega in gastronomskega filma, ki je potekal od 2. do 28. septembra v Brusu (na Kopaoniku), Srbiji in Črni gori, je žirija nagradila film Slovenija poživlja režiserke Jasne Hribernik. Nagrado Srebrni bor za turistični film si je naš film delil s filmom Dan v Makedoniji.

Koper prejel nagrado v Švici
Leta 2006 je v Luganu potekal švicarski mednarodni turistični sejem Swiss Internnational Holiday Exhibition. Mestu Koper je bila ob tej priložnosti podeljena prestižna nagrada za obmorsko-pristaniško vlogo Kopra.

TV oglas »Slovenia. A Diversity to Discover« zmagoval na turističnih festivalih
V letu 2006 je televizijski oglas »Slovenia. A Diversity to Discover« Slovenske turistične organizacije, ki je predstavljal slovenijo kot turistično destinacijo tudi na CCN, prejel dve prestižni mednarodni nagradi: glavno nagrado festivala TOURFILM 2006, Karlovy Vary na Češkem in prvo nagrado za najboljši turistični spot festivala TOURFILM 2006, Plock na Poljskem. Omenjenima nagradama sta se pridružili še dve nagradi priznanih mednarodnih festivalov turističnih filmov, in sicer s strani komiteja CIFFTComite Internationl des Festivals du Film Turistique, prav tako pa je oglas prejel tudi prvo nagrado na 9. Mednarodnem festivalu turističnih filmov in ekologije International Tourfilm Festival v Splitu.

V Nemčiji nagrajen TV oglas
TV-oglas »Slowenien. Das Andere entdecken.« je s strani publike oziroma splošne javnosti v Nemčiji prejel prvo nagrado »T.A.I. Webe Grand Prix 2007«, ki je na globalni ravni ena najuglednejših nagrad za turistična promocijska orodja.

Ambasador gostoljubja
Maja 2007 je Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor  izvedla prvi izbor Ambasadorja gostoljubja. S tem projektom šola spodbuja mlade za še večji interes po razvoju inovativnosti in doseganju mednarodnih dosežkov v stroki.

Stojnica I FEEL SLOVENIA nagrajena v Moskvi
Marca 2008 so Sloveniji s strani strokovne komisije turistične borze MITT 2008 v kategoriji »Best Country Stand« podelili priznanje za najboljšo stojnico med stojnicami več kot 100 držav, ki so se udeležile turistične borze v Moskvi.

Stojnica slovenskega turizma prejela nagrado na največji svetovni turistični borzi
Slovenski turizem je v letu 2008 dobil novo stojnico za komuniciranje tržne znamke Slovenije I FEEL SLOVENIA ter promocijo slovenske turistične ponudbe na sejmih in borzah. Na 29. Svetovni turistični borzi v Londonu (WTM) se je stojnica premjerno predstavila javnosti in prejela nagrado v kategoriji »Best stand for doing business« - priznanje za najboljšo stojnico za izvedbo poslovnih srečanj na globalni turistični borzi WTM London 2008.

Turistična destinacija Slovenija med najprestižnejšimi slovenskimi znamkami
Družbi najboljših blagovnih znamk Superbrands se je pridružila tudi turistična destinacija Slovenija, saj je prejela naziv Superbrands 2008. S tem je Slovenija kot turistična destinacija edina država na svetu, ki ji je bila podeljena ta prestižna nagrada.

Slovenija v Evropskem letu ustvarjalnosti in inovativnosti nagrajena tudi z nagrado UNWTO
Banka turističnih priložnosti Slovenije (BTPS) je leta 2009 prejela nagrado Svetovne turistične organizacije za posebne in inovativne dosežke na področju turizma. BTPS se je uvrstila tudi med primere dobre prakse Evropskega leta ustvarjalnosti in inovativnost.

Sloveniji priznanje »ZLATNO TURISTIČKO SRCE«
Slovenija je leta prejela mednarodnega priznanja »ZLATNO TURISTIČKO SRCE« za leto 2009. Priznanje na osnovi odločitve mednarodne strokovne komisije letno podeljujejo v Beogradu najuspešnejšim destinacijam jugovzhodne Evrope.

Zlati red za zasluge Pokalu Vitranc
Predsednik države Danilo Türk je 3. 3. 2010 organizatorjem Pokala Vitranc podelil zlati red za zasluge. Na podelitvi v Predsedniški palači v Ljubljani so se spomnili nekdanjih zmagovalcev te smučarske prireditve, pa tudi pokojnega Vojteha Budineka, ki je bil 30 let generalni sekretar Pokala Vitranc.

STO prejela posebno nagrado za izvedbo promocijskih aktivnosti na kitajskem trgu
STO in HTZ sta v letu 2010 začeli s skupnimi predstavitvami povezane turistične ponudbe na oddaljenih trgih. Odraz uspešnega sodelovanje je bila tudi posebna nagrada CTW Chinese Tourists Welcoming Award 2011, ki jo je nacionalnima turističnima organizacijama v okviru sejma COTTM podelila neodvisna institucija za raziskave kitajskega turističnega trga China Outbund Tourism Research Institute (COTRI) v sodelovanju s ChinaTravelTrends.com.

Mednarodno priznanje Jakob
Na sejmu Alpe–Adria: Turizem in prosti čas 2011 je bilo podeljeno prvo priznanje Jakob, mednarodna nagrada, ki jo podeljuje Gospodarsko razstavišče za odličnost in kakovost v turizmu. Mednarodna komisija je v sestavi članov – Jožko Sirk, gostilničar in dobitnik Michelinove zvezdice iz sosednje Italije, Denis Ivošević, predstavnik Hrvaške, in Lojze Wieser, založnik in kulinarik iz Avstrije, in predsednik, dr. Janez Bogataj – izbrala zmagovalca, premierno s področja kulinarike: to je projekt Hotela Triglav Bled, Kuharska šola Chefa Uroša Štefelina. Ime za nagrado je izbral predsednik komisije, in sicer zato, ker je Jakob, »zgodovinska osebnost prispodoba in simbol stoletnega popotništva, romarstva, izletništva… torej vsega tistega, kar danes označujemo z eno samo besedo turizem. Zato smo z Jakobom poimenovali prestižno priznanje, nagrado za vsakršne turistične odličnosti. Podeljevali jo bomo vsako leto za vrhunske dosežke na različnih področjih turističnega prizadevanja v prostoru Alpe-Jadran, prostoru, ki predstavlja eno od vabljivih regij Evrope, z njenimi pestrimi lokalnimi in regionalnimi kulturami ter vsakdanjiki in prazniki njenih prebivalcev. “

Kamp Koren
Prejete nagrade v letu 2010: V turističnem vodicu Cool Camping Europe je bil kamp Koren uvrščen med dvajset najboljših destinacij za ljubitelje narave, šotorov in kampiranja v Evropi; ADAC, največji Evropski vodič, je kamp dodal na seznam priporočenih kampov in podelil nagrado za namestitveno enoto za 2010; Rentocamp top 20 camping Slovenia December 2010; Alan Rogers , angleški vodič po kampih, je kamp Koren proglasil za evropskega zmagovalca namestitvenih kapacitet za leto 2010.

Hotel Triglav Bled
V letu 2010 je s Kuharsko šolo Uroša Štefelina prejel nagrado Jakob in nagrado Connex Best Quality Award, Hotel des Jahres 2010.

Festival Lent

V Mariboru poteka preko celega leta veliko različnih prireditev. Ena največjih je Festival Lent, ki ga organizatorji pripravljajo že 19 let in je od začetnega predvsem folklorno obarvanega dogajanja prerasel v največji festival na prostem ne samo v Sloveniji, ampak v jugovzhodni Evropi.

Po izboru neodvisne organizacije Local festivities (Nizozemska) je Festival Lent, kot edini slovenski festival, uvrščen med 50 najboljših festivalov v Evropi (2004, 2005, 2006, 2007); Delov zlati list - Festival Lent 2002: Prva naj turistična prireditev 2002, Festival Lent 2001: Tretja naj turistična prireditev 2001; Festival Lent je prejel Turistični nagelj za leto 1999 za kulturno - turistični preporod Maribora po izboru redakcije turističnih akcij RTV Slovenija.

Ali se organizacija festivala pozna pri turističnem obisku Maribora in kako?
Preberite članek o Festivalu Lent 
Kultura - generator turističnega obiska?


Panoramic Travel
V letošnjem letu je prejel nagrado CTW - Chinese Tourists Welcoming Award 2011, v sklopu  Quality service, ki jo podjeljuje China Outbound Tourism Research Institute, leta 2009 pa je prejel prizanje, ki ga je podelila Turistično gostinska zbornica – za uspešno promocijo slovenskega incoming turizma in prodor na vzhodnoazijske trge.  

Vas Olimije
Leta 2009 je prejela Zlato medaljo v mednarodnem tekmovanju Entente Florale Europe.

Bohinj Park EKO Hotel
Zeleni zgled za turizem (STO, 2009), Turistićka prizma za novitet v turizmu (Novi Sad, 2009), Energetska zgradba in Energetski menedžer leta (IJS in Finance, 2010), Green Globe certifikat (Green Globe Society, 2010), Zlati Sejalec (STO, 2010), Conventa Award za noviteto na področju kongresne dejavnosti – vpeljava trajnostnih dogodkov na področju JV EU (Akademija Conventa, 2011).

Istrabenz turizem d.d. Life Class Spa & Welness
Naj menedžer za poslovni internet je bil leta 2009 podeljen v turistični panogi. Prejela sta ga Janez Jager, vodja področja trženja in prodaje, in Jure Kumljanc, odgovoren za spletno komuniciranje, oba iz podjetja Istrabenz turizem d.d. Life Class Spa & Welness.

Združenje turističnih kmetij Slovenije
Združenje turističnih kmetij Slovenije leta 1999 prejelo priznanje oz. zahvalo s strani mednarodnega združenja znanstvenih ekspertov v turizmu (AIEST), ki je organiziralo 49. kongres na temo "Turistične politike za jutri - prispevek k strateškemu razvoju krajev". Priznanje so na Združenju prejeli za prispevek k uspešni izvedbi odmevnega kongresa v Sloveniji, ki je doprinesel k večjemu uveljavljanju naše države in njene turistične identitete v svetu.

Slovensko združenje za duševno zdravje ŠENT
ŠENT je v kategoriji Inovacije v nevladnih organizacijah prejelo nagrado Ulysses, ki jo podeljuje Svetovana turistična organizacija (UNWTO) za projekte, ki so jih izvedle javne institucije v turizmu, turistična podjetja in neprofitne ustanove (nevladne ustanove, ustanove civilne družbe idr.), in s katerimi so ustvarili inovativen prispevek na področju turistične politike, vodenja in na drugih področjih v turizmu, kot je okolje, razvojno sodelovanje, nove tehnologije idr.

Muzej premogovništva Slovenije je prejel naslednje nagrade: posebno priznanje Evropskega muzejskega foruma (leto 2001), Valvazorjevo priznanje (leto 2001), Fordovo nagrado za ohranjanje tehnične dediščine (leto 2000),  nagrado GZS za prispevek k ohranitvi in trženju kulturne dediščine (leto 2002) in Zlati grb Mestne občine Velenje (leto 2001). 

Terme Čatež d.d.
ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) je podelil čateškemu kampu laskavi naziv za najboljši kamp v Sloveniji za leto 2010 in 2011; Alan Rogers - eden vodilnih vodičev za kampe v Evropi – je med 2.000 evropskimi kampi - izbral kamp Terme Čatež kot enega izmed najbolje ocenjenih kampov v kategoriji Active Holiday Awards 2010; Kamp Terme Čatež prejel prestižno priznanje ADAC JUNIOR AWARD 2004.

Kostanjevica na Krki
Mesto je prejelo srebrno odličje v okviru Evropskega tekmovanja Entente Florale 2002. Kostanjevica na Krki bo v letu 2012 ponovno kandidirala za pridobitev tega laskavega naslova.

Zavod za turizem Maribor
Zavod za turizem Maribor je prejel nagrado v kategoriji za najboljšo spletno stran na 3. Festivalu turističnih komunikacij v Črni gori za spletno stran turistične destinacije Maribor-Pohorje, www.maribor-pohorje.si. Znanstveni odbor Švice, ki podeljuje nagrade na področju turizma, je izbral mesto Maribor za dobitnika mednarodne turistične nagrade za leto 2009 (Swiss Tourism Awards 2009). V kategoriji »Vinsko-kulinarične destinacije« in je mariborski turistični destinaciji podelil priznanje »Najboljše vinske ceste Slovenije«.

Agencija Maya
Leta 2006 je angleška televizijska hiša BBC Holydays posnela aktivnosti agencije Maya in jih priporočala med šest najatraktivnejših svetovnih destinacij za družinske počitnice.

Hotel Kompas *** Kranjska Gora
Hotel je 2003 prejel zlato medaljo organizatorja potovanj Thomson. Hotel Kompas je bi z največjim številom točk ocenjen v kar treh od štirih kategorij: lokacija, kakovost namestitve ter počitnice v hotelu v celoti.

Zdravilišče Radenci
Leta 2004 je s strani strokovne žirije RDA prejelo priznanje »Roter Bus« za katalog ponudbe za leto 2004. Zdravilišče Radenci so priznanje prejeli v kategoriji ponudnikov hoteli in zdravilišča v konkurenci 1500 katalogov in prospektov ter spletnih strani.

Pomembnejši dosežki v družbah, ki danes delujejo okviru Savine dejavnosti Turizem

Skozi skoraj dvestoletni turistični razvoj Postojnske jame je slovensko znamenitost, ki je v tem času zamenjala kar štiri države, obiskala nepregledna množica obiskovalcev, med njimi veliko predsednikov držav in vlad, monarhov in drugih vidnih političnih osebnosti, pa tudi znanstvenikov in umetnikov. Svoj obisk so zabeležili v Zlati knjigi obiskovalcev, kamor so napisali tudi misli občudovanja, ki so se jim ob tem utrnile. Visoki gostje v Postonjski jami.

Skupaj s Slovenijo so 20 sveč na torti upihnili

Turistična kmetija Urška
Turistična kmetija Urška je prvič sprejela goste junija 1991. V svojih dvajsetih letih delovanja so razširili ponudbo z apartmajem za invalide ter velnes centrom »Hišo dobrega počutja«, kjer goste razvajajo s savnami, jacuzzijem in seneno kopeljo.

Termalna riviera, Terme Čatež d.d.
V Termah Čatež letos slavijo 20-letnico Termalne riviere, ki  že vrsto let velja za eno najbolj privlačnih turističnih destinacij v Sloveniji in v tem delu Evrope. V razkošje igrivih termalnih voda na poletni in zimski Termalni rivieri, ki z vodnimi atrakcijami navdušujeta vse generacije, se neskončni užitki in številna doživetja prepletajo 365 dni v letu.

EOL, podjetje za življenje z naravo
Prvi koraki podjetja segajo v prelomno leto 1991, ko so pričeli svojo pot v tedaj negotovo prihodnost. Z imenom grškega boga EOLa so simbolično napovedali nov veter na področju otroških, šolskih in družinskih izletov in počitnic. Vodilno misel otroških programov "le najboljše je dobro za otroke", smo prenesli tudi v programe za odrasle. Odločili so se za pripravo butičnih programov prilagojenih željam naročnikov, ki jih prevevajo sveže ideje in odlično razmerje med kvaliteto in ceno.

ABC rent a car
Podjetje ABC rent a car, d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1989. Na ozemlju samostojne Slovenije uspešno deluje že več kot 20 let. ABC rent a car, d.o.o. je bilo in je eno izmed prvih rent a car podjetij v zasebni lasti na ozemlju tedanje Jugoslavije in sedaj Slovenije. Europcar kot krovna organizacija je prejel tudi uradne nazive: Europe's Leading Car Hire in World's Leading Car Hire.

TOP Line d.o.o. Portorož
Podjetje je prvo celo sezono začelo ravno z osamosvojitveno vojno...

Igralniško-zabaviščni center Korona v Kranjski Gori,
Unikat Belec,
Turistična kmetija Grobelnik,
Kobariški muzej,
Stilbi d.o.o.,
Agencija Van Gogh,
Kompas Novo mesto d.o.o.,
Hotel Kanu


Slovenija

na zemljevid

Slovenija je družabna

             
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti