Ocenite ponudbo:

Učna pot Zdenc Vidovec na Božakovem

Naslov:
Božakovo, Božakovo, 8330 Metlika
Telefon:
07 306 00 51
Na obrobju belokranjskega kraškega ravnika se vzhodno od vasi Božakovo odpirata zanimivi kraški jami Vidovec in Zdenc.
Božakovo se razteza na robu rečne terase, pod katero se je Kolpa vrezala v globoko rečno dolino z visoko Magdalensko skalo. V njej si je posebno vredno ogledati baročno cerkev sv. Magdalene. V pisnih virih je prvič omenjena že leta 1334 - in kapelico Marije Pomočnice tik pred vasjo.
Posebnost vasi je soseska zidanica, kjer se vaščani ob večerih zbirajo in pijejo svoje vino na pol drugo, kar pomeni: spiješ 1l, v jeseni vrneš 1,5l. Člani soseske plačujejo tik pred Martinom članarino, in sicer 10 l mošta. Za vino skrbi vaški kletar in ga prodaja obiskovalcem.
Izvirna jama Zdenc s kipom lurške Marije je ena najlepših urejenih belokranjskih izvirnih jam, ki priča o nekdaj jasni navezanosti ljudi na kraške izvire. Studenček, ki priteka iz jame pod vasjo, so domačini zajeli ter pri vhodu v jamo uredili perišče in napajališče za živino. Za obzidanim vhodom se odpira 78 metrov dolga izvirna jama, ki jo je izoblikoval podzemski pritok potoka Vidovec.
Jama Vidovec je z 270 metri najdaljša belokranjska vodna jama, ki jo je ob vzporednih prelomih plitvo pod površjem izoblikoval istoimenski potok. Vhod vanjo označuje skalni spodmol, za katerim se odpira prostorna vstopna dvorana.
Za ogled je urejena pešpot. Iz središča vasi vodi do jam Zdenc in Vidovec, naprej ob potoku Vidovec do reke Vidovec do reke Kolpe ter po poti ob Magdalenski steni nazaj v vas. Obisk obeh jam je možen le v spremstvu jamarjev. Informacije dobite v vasi Božakovo. (Vir: zgibanka Kraški jami Zdenc in Vidovec, Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Novo mesto, Uprava RS za varstvo narave, 2000)  


TIC Metlika 
Mestni trg 1 
8330 
Metlika 
Telefon : 07 363 54 70 
Faks : 07 363 54 71 
E-pošta :  
Spletna stran : www.metlika.si 


vodeni
individualni
GPS Northing (N) : 45,6477 
GPS Easting (E) : 15,3752 

Božakovo

Kraj: Božakovo
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : TIC Metlika | 07 363 54 70 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti