Ocenite ponudbo:

Pot miru

Naslov:
Gregorčičeva 8, 5222 Kobarid
Telefon:
05 389 01 67
e-mail:
Od junija 2007 so najpomembnejše ostaline in spominska obeležja soške fronte v Zgornjem Posočju povezane v Pot miru. Posvečena je spominu na številne žrtve prve svetovne vojne. Njen namen je obiskovalcem predstaviti kulturnozgodovinske in naravne znamenitosti Zgornjega Posočja.

Obiščite informacijski center”Pot miru” v Kobaridu, kjer si lahko brezplačno ogledate novo interaktivno razstavo o Poti miru.

Začne se v Logu pod Mangartom, pri vhodu v rudniški jašek, imenovanem Štoln, konča pa pri muzeju na prostem na Mengorah v bližini Mosta na Soči. Razdeljena je na pet odsekov, ki so različno dolgi in zahtevni. Med izletom je mogoče prenočiti v naseljih, kjer se odseki začnejo in končajo, pa tudi v planinski koči na planini Kuhinja. Pot miru je posebej označena. Povečini poteka po že obstoječih planinskih in turističnih poteh. Za tiste, ki bi radi svoj izlet razširili, je pot lahko izhodišče za zahtevnejše ture na bližnje gore.

Odsek I: LOG POD MANGARTOM – KAL KORITNICA
Prvi odsek poteka po Bovškem z začetkom v Logu pod Mangartom. Pot vodi mimo slikovitih korit Nemčlje in Koritnice, trdnjave Kluže, cerkvice Sv. Lenarta, avstro-ogrskega vojaškega pokopališča, muzeja na prostem Ravelnik do muzeja na prostem Čelo nad Kal-Koritnico. Je lažje oziroma srednje zahteven odsek, saj je skupna višinska razlika le 250 m.

Odsek II: KAL KORITNICA – DREŽNICA – KOBARID
Drugi odsek je zahtevnejši, saj se pot iz Kal-Koritnice najprej spusti do korit reke Soče, nato pa vzpne na 1257 m visoko planino Golobar. Preko prevala Čez Utro se Pot miru nadaljuje proti muzeju na prostem Zaprikraj in naprej v Drežnico ter po stari drežniški cesti v Kobarid. Ta odsek ima vse značilnosti planinskega pohodništva.

Odsek III: KOBARID - DREŽNICA - TOLMIN
Ta odsek je najdaljši in najzahtevnejši, zato je priporočljivo, da si zanj vzamemo dva dni časa in vmes prespimo v planinski koči na planini Kuhinja.
Pot miru vodi iz Kobarida okoli Ladrskega vrha proti Drežnici, od tam pa proti italijanski kapeli na Planici in naprej do planinske koče na planini Kuhinja. Nadaljuje se proti 1359 m visokemu Mrzlemu vrhu, na pobočju katerega je urejen muzej na prostem. Z Mrzlega vrha se pot mimo planin Pretovč, Medrje ter Laška seč spusti v Javorco do avstro-ogrske cerkvice Svetega Duha. Od tam se nadaljuje po makadamski cesti proti avstro-ogrskemu vojaškemu pokopališču Loče pri Tolminu.

ODSEK IV: TOLMIN – NEMŠKA KOSTNICA – MENGORE
Ta odsek je najkrajši in najmanj zahteven, saj je skupni čas hoje le 3-4 ure. Pot vodi iz Tolmina proti sotočju Soče in Tolminke do nemške kostnice. Po makadamski poti, ki pelje ob reki Soči, se mimo tolminskega pokopališča priključi na glavno cesto Kobarid – Tolmin. Po prečkanju mostu čez reko Sočo Pot miru krene levo proti vzpetini Mengore, na pobočju katere je urejen muzej na prostem.

ODSEK V: KOBARID – KOLOVRAT – MENGORE
Peti odsek Poti miru je moč izvesti tudi kot zelo zanimivo kolesarsko turo, saj poteka v glavnem po asfaltiranih cestah. Pot se iz Kobarida do grebena Kolovrata v večini stalno dviga vse do višine 1115 m (Na Gradu), kjer se nahaja čezmejni muzej na prostem. Pot miru se z grebena Kolovrata spusti v dolino Kamence do Volč. Kolesarji nadaljujejo po cesti do prevala Poljance (med Kozarščami in Mostom na Soči), kjer je vstopna točka za ogled muzeja na prostem Mengore. Pohodniška pot se nadaljuje proti reki Soči in se pod mostom priključi IV. odseku.

POT MIRU OD ALP DO JADRANA
Pot miru povezuje območja in ljudi ter bogato kulturno in naravno dediščino vzdolž nekdanje soške fronte. Spominja na vse, ki so trpeli v času 1. svetovne vojne, in opominja, zakaj se vojne ne smejo več dogajati. Predvsem pa spodbuja vrednoto miru in priložnosti za skupni razvoj.
Fronta je za seboj pustila veliko ostalin, ki so s pomočjo različnih ustanov in društev zgledno ohranjene in vzdrževane. Vojaška pokopališča, kaverne, strelski jarki, kostnice, kapele, spomeniki, muzeji na prostem in druga obeležja predstavljajo pomembno snovno in nesnovno dediščino evropske zgodovine. Danes so s svojimi pričevanji, občutji in zgodbami hrbtenica Poti miru od Julijskih Alp do Jadrana.
Pot je enotno označena, primerna za pohodnike in kolesarje. Do večjih znamenitosti je dostop možen tudi z avtomobilom in avtobusom. Pot miru je prava izbira za vse, ki želijo aktivno preživeti prosti čas, doživeti mogočne razglede in lepote narave, spoznati zgodovino in kulturo, srečati domačine, izkusiti sedanje življenje in okusiti lokalne dobrote. Priporočajo se vodeni ogledi z lokalnimi turističnimi vodniki.

Programi vodenih izletov po Poti miru.

Koristne informacije:
Planina Kuhinja je odprta v poletni sezoni (15. junija - 15. septembra) vsak dan.
 
Zemljevidi : Soška fronta od Rombona do Mengor (1 : 50.000)  


Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju 
Gregorčičeva 8 
5222 
Kobarid 
Telefon : 05 389 01 67 
E-pošta :  
Spletna stran : www.potmiru.si 


vodeni
individualni
Brezplačno
na zemljevid

Publikacije

Pot miru od Alp do Jadrana

 

Pot miru v Zgornjem Posočju 2012

 

Muzeji na prostem prve svetovne vojne

 
Poti miru na KrasuSabotin Park miru, turistična kartaGoriška in goriški KrasSabotin - Park miruStoria - Zgodovinske poti med Krasom in Sočo

The Walk of Peace from the Alps to the Adriatic

 

Pot miru v Zgornjem Posočju 2012

 

The First World War Outdoor Museums

 
Goriška in goriški KrasSabotin Park miru, tourist mapSabotin - the Park of PeaceStoria-Between Carst and Isonzo

Il Sentiero della pace dalle Alpi all' Adriatico

 

Musei All'aperto della Prima guera mondiale

 

Pot miru v Zgornjem Posočju

 
Goriška in goriški KrasSabotin Park miru, cartaSabotin - Park miruStoria

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

Skrbnik : LTO Sotočje | 05 380 04 80 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti