Šport in rekreacija

Slovenija je dežela vrhunskih športnikov. Glede na majhno število prebivalstva je prav nenavadno, da so slovenski športniki v svetovnem vrhu pri tako številnih športnih panogah. Po različnih statističnih ocenah sodi Slovenija med države z največjimi športnimi uspehi v razmerju na število prebivalcev. Slovenci prav gotovo izstopajo tudi po dosežkih oziroma prej podvigih v ekstremnih športih. Slovenija leta 2013 gosti evropsko prvenstvo v košarki.

Dosežki na velikih tekmovanjih


Na najprestižnejših svetovnih tekmovanjih – olimpijskih igrah – so slovenski športniki doslej prejeli 73 medalj. Precej večja je bera medalj na različnih svetovnih prvenstvih, kjer so prejeli skupno že okoli tristo medalj.

Slovenski športniki še posebej izstopajo po dosežkih v alpskem smučanju, smučarskih skokih, teku na smučeh, gimnastiki, veslanju, kajaku na divjih vodah in atletiki. Med moštvenimi uspehi velja izpostaviti, da se je slovenskim nogometašem že dvakrat uspelo uvrstiti na svetovno nogometno prvenstvo. Nastopili so v Južni Koreji leta 2002 in v Južnoafriški republiki leta 2010. Velike uspehe imajo tudi slovenski rokometaši in košarkaši.

Gimnastika


Eden izmed najbolj legendarnih slovenskih športnikov, telovadec Leon Štukelj, je samo na olimpijskih igrah osvojil 6 medalj od tega 2 zlati. V 20-ih in 30-ih letih prejšnjega stoletja je bil tudi trikrat svetovni prvak.

Njegove uspehe je nadaljeval Miro Cerar, ki je konec 50-ih in v 60-ih letih prejel dve zlati medalji na olimpijskih igrah.

Nov val slovenske gimnastike že vrsto let predstavljata Aljaž Pegan in Mitja Petkovšek, ki sta bila svetovna prvaka na drogu oziroma bradlji.

Zimski športi


V zadnjih 20 letih so slovenski športniki največ uspehov dosegli v alpskem smučanju, ki še vedno velja za slovenski nacionalni šport. Zlate medalje na tekmah svetovnega pokala, svetovnih prvenstvih oziroma olimpijskih igrah so osvojili Bojan Križaj, Rok Petrovič, Boris Strel, Jure Franko, Jure Košir, Matjaž Vrhovnik med tekmovalci ter Mateja Svet, Katja Koren, Alenka Dovžan, Nataša Bokal, Urška Hrovat, Špela Pretnar in Tina Maze med tekmovalkami. Mazejeva je dobitnica dveh srebrnih medalj na zadnjih olimpijskih igrah v Vancouvru.

Velike uspehe žanjejo tudi slovenski smučarski skakalci. Franci Petek je bil v začetku 90-ih svetovni prvak, Primož Peterka pa je v sezonah 1996/97 in 1997/98 zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala. Na svetovnem prvenstvu leta 2005 je Rok Benkovič postal svetovni prvak.
 
Med tako imenovane posredne športne uspehe velja omeniti tudi smučarske letalnico v Planici, kjer vsako leto prirejajo tekme svetovnega pokala. Letalnica, ki sta jo skonstruirala brata Gorišek, je izjemen konstruktorski dosežek in si lasti največ svetovnih rekordov. 

Izjemne uspehe v zadnjih sezonah doživlja tudi tekačica na smučeh Petra Majdič, ki je večkrat zmagala na tekmah svetovnega pokala in si priborila bronasto medaljo na olimpijskih igrah v Vancouvru. Njen dosežek je vreden posebne pozornosti, saj si je Majdičeva na dan tekme ob padcu nalomila štiri rebra. Tako je tekmovala kljub neizmernim bolečinam, po tekmi pa so jo več dni oskrbovali v bolnišnici.

Veslanje


Med najbolj uspešna slovenska športnika vseh časov štejeta veslača Iztok Čop in Luka Špik, ki sta na OI v Sydneyu leta 2000 zmagala, na OI v Atenah 2004 pa v dvojnem dvojcu osvojila srebrno medaljo. Oba sta večkratna svetovna prvaka. Medalje na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih so prejeli tudi veslaški četverci.

Atletika


Zadnji velik uspeh slovenske atletike je bila zlata medalja metalca kladiva Primoža Kozmusa. Medalje sta z Olimpijskih iger je prinesla tudi tekačica Brigita Bukovec in Jolanda Čeplak, ki je svetovna rekorderka v teku na 800 metrov.

Drugi športi


Olimpijske medalje so osvojili še jadralec Vasilij Žbogar, plavalka Sara Isakovič, judoistki Lucija Polavder in Urška Žolnir, kanuist Andraž Vehovar ter strelec Rajmond Debevec.

Med ekipnimi uspehi velja omeniti uvrstitev slovenskih nogometašev na EP leta 2000 ter na SP v letih 2002 in 2010.

Ekstremni športi

Slovenci imajo enega izmed največjih deležev prebivalstva na svetu, ki se ukvarja z ekstremnimi športi. Izpostaviti velja uspehe v alpinističnih in plezalnih odpravah v Himalaji.

Več slovenskih alpinistov je v minulih 30 letih osvojilo najvišje vrhove sveta. Izpostaviti pa velja ekstremne podvige v letu 2009 preminulega alpinista Tomaža Humarja, ki je samostojno preplezal več himalajskih vrhov. Davo Karničar je prvi človek na svetu, ki mu je uspelo smučati z najvišje gore sveta Mount Everesta. Ultramaratonski kolesar Jure Robič je večkratni zmagovalec najzahtevnejše kolesarske preizkušnje RAAM-a. Ultramaratonski plavalec Martin Strel je prvi na svetu preplaval Mississippi, Amazonko in kitajsko reko Jangcekiang. Padalka Irena Avbelj je zmagovalka številnih padalskih tekmovanj.

Slovenija je družabna

             
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti