SLOVENIJA: Zelena. Aktivna. Zdrava!

 

ZELENA: Gozdovi, vode, načela!


Slovenija je z okoli 65% gozdnih površin v samem vrhu med evropskimi državami. Z več kot 22 tisoč živalskimi in rastlinskimi vrstami je Slovenija med naravno najbogatejšimi državami v Evropi. Več kot tretjina Slovenije je varovana v okviru projekta Natura 2000 - evropskega omrežja posebnih varstvenih območij, ki so jih določile države članice Evropske unije, da bi ohranile za ves stari kontinent pomembno biotsko raznovrstnost.

Slovenija, ki je velika le okoli 20 tisoč km2, ima skupaj kar 28 tisoč km vodotokov in več kot 1300 jezer. Po količini rečne vode na prebivalca je med najbogatejšimi v Evropi. Slovenija je tudi morska dežela in kar petina njene jadranske obale je prav tako zaščitena.

Naravno bogastvo, ki je značilnost vseh slovenskih pokrajin: Alp na severu in severu in severozahodu Slovenije, Pohorja na severovzhodu, Panonske nižine na skrajnem vzhodu, vinorodnih gričev in krajev termalnih voda na jugovzhodu ter Krasa in Jadranske obale na jugu in jugozahodu, Slovenija skrbno ohranja. Z naravnimi posebnostmi so povsod povezane tudi kulturne značilnosti, ki se spreminjajo od pokrajine do pokrajine.

Slovenija, ki je četrta najmanjša članica Evropske unije, preseneča z izjemno naravno in kulturno raznolikostjo.

AKTIVNA: V stiku z naravo


Slovenija je dežela zelenega oddiha – in rekreacije v naravi v vseh letnih časih. Izjemne užitke ponuja pohodnikom, planincem, kolesarjem. Po Sloveniji je speljanih okoli 10 tisoč km označenih pohodniških poti. Ob njih je več kot 170 planinskih koč in 40 hotelov s ponudbo za pohodnike. Ob kolesarskih poteh so informacijske točke in nastanitve, prilagojene kolesarjem.
 
Poleti Slovenijo obiskujejo ljubitelji vodnih športov na rekah, jezerih, morju. Slovenija ima desetino golf igrišč na razgibanih terenih različnih pokrajin, urejeni so adrenalinski parki, na voljo so jahalni centri in konjeniške poti, centri za jadralno padalstvo, balonarstvo.

Pozimi je na voljo več deset zimsko-športnih centrov s ponudbo za alpske, nodijske in turne smučarje, za deskarje, sankače, krpljarje in druge zimske rekreativce.

Slovenija je gostiteljica različnih velikih športnih tekmovanj – od tradicionalnih smučarskih tekem, tekem v smučarskih poletih, biatlonu, teku na smučeh do merjenj moči v kajaku in kanuju in številnih drugih prireditev.


ZDRAVA: Dežela dobrega počutja


Slovenija je dežela dobrodejnih voda. Na desetine naravnih termalnih izvirov je osnova za zdraviliške in wellness centre, ki se ponašajo tako z medicinskimi preventivnimi in kurativnimi kot z mnogimi alternativnimi programi za ohranjanje dobrega počutja.

Poleg zdravilišč, ki temeljijo na vrelcih zdravilnih voda, so pomembna tudi območja z zdravilno klimo in drugimi blagodejnimi učinki narave: od klime, ki jo ustvarjajo mogočni gozdovi do tiste, ki jo bogatijo morski aerosoli.

Naravna zdravilišča in odlični wellness centri so med najbolj zaželenimi cilji obiskovalcev Slovenije.

Po zmagovitih raziskovanjih naravnih in kulturnih posebnosti, ki so v bližini vsakega slovenskega zdravilišča, se prileže sprostitev! Užitek dopolnijo slovenska kulinarika in vina ter še posebej številni dogodki in festivali. V letu 2012 je bilo slovensko mesto Maribor z mrežo partnerskih mest Evropska prestolnica kulture. V letu 2016 je slovenska prestolnica Ljubljana nosilka naziva Ljubljana - Zelena prestolnica Evrope (Green Capitol of Europe).

Slovenija je družabna

             
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti