Ocenite ponudbo:

Podružnična cerkev svetega Mihaela v Dečji vasi

Naslov:
Dečja vas 8210 Trebnje
Cerkev svetega Mihaela se prvikrat omenja leta 1526, leta 1856 je pogorela, še istega leta pa je bila tudi obnovljena. Cerkev je stebriščna z enim oltarjem in s prezbiterijem iz začetka 17. stoletja. V srednji niši je kip nadangela Mihaela, zavetnika, na vsaki strani ob niši pred pilastrom pa je po ena svetnica s krono brez atributov za razpoznanje. V atiki je Marijin kip, od obeh stranskih oltarjev pa sta ohranjeni le menzi. Na severni menzi je kip Matere Božje, na južni menzi pa so trije obnovljeni kipi svetega Primoža, svetega Felicijana in svetega Petra, vsi iz 17. stoletja.

V zaselku pred vasjo, na Površnci, stoji ob cesti križ, ki je bil postavljen okoli leta 1930. Križ je dal postaviti Strajnarjev oče ob uresničitvi zaobljube in je bil pred nekaj leti obnovljen.

Žegnanje: 29. september - sveti Mihael, nadangel.
 
Dečja vas je gručasta vas na SV obrobju Suhe krajine, JV od Trebnjega, na zakraseli planotici nad slepo dolino ponikalnice Temenice. K Dečji vasi spadata tudi zaselka Površnca (pred vasjo) in Pungrt (za vasjo). Teren se dviguje vse od Ponikev pa tja do vinske gorice Šmavra in je priljubljena rekreativna smer. S svojimi terasami na katerih se izmenjujejo ilovnata polja in travniki, je teren prava paša za oči, v okoliških gozdovih pa se brez težav izgubi marsikateri lovec, nabiralec gob in kostanja, sprehajalec, ki lahko zaide vse do Zijala, Ostrega vrha, Ponikev, Šmavra, Vrha ... 


Župnijski urad Trebnje 
Baragov trg 7 
8210 
Trebnje 
Telefon : 07 304 40 01 
E-pošta :  
Spletna stran : zupnije.rkc.si/trebnje 


vodeni
individualni
GPS Northing (N) : 45,8791 
GPS Easting (E) : 15,0418 

Dečja vas

Kraj: Dečja vas
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : Občina Trebnje | 07 348 11 38 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti