Ocenite ponudbo:

Bled, Otok - Cerkev Marijinega vnebovzetja

Naslov:
Bled
Telefon:
04 5729380, 04 5725266
e-mail:

Iznad gladine Blejskega jezera se dviga edini pravi otok v Sloveniji. V ledeniški kotanji je ostanek litotamnijskega apnenčastega kopca, porasel z drevjem. Otok je imel verjetno že v prazgodovini poseben pomen, slovansko svetišče na njem pa je opeval sam Prešeren. Na otok je mogoče priti s pletno, posebnim čolnom s streho, ki so ga tradicionalno izdelujejo domačini. Ta čoln, ki ga upravlja en veslač z dvema vesloma, je znan le na Bledu. Lahko pa si izposodite čoln in na otok odveslate sami.

Na ploščadi na vrhu otoka je starejša, baročno preoblečena srednjeveška podružnica s posebej stoječim zvonikom z baročno kapo in nekaj pomožnih zgradb. Proštija je na otoku stala že v 17. stoletju, kaplanija sto let kasneje. Posebej znamenito je v baroku zasnovano kamnito stopnišče z 99 stopnicami na južni strani otoka. Obstoječe svetišče s širšo ladjo in ožjim prezbiterijem, tedaj še gotsko obokano, je bilo posvečeno l. 1465. V cerkvi so ohranjeni fragmenti fresk s prizori iz Marijinega življenja: zgodba Joahima in Ane na severni steni ter prizor Marijinega obiskovanja in prizori iz njenega odraslega življenja na južni strani. Strokovnjaki so prepričani, da so mehko naslikane podobe nastale pod vplivom grafičnih predlog v delavniškem krogu Mojstra Bolfganga okoli l. 1470. Glavni baročni oltar je bil izrezljan l. 1747. Trije starejši oltarji (oltarji sv. Sebastijana, sv. Magdalene, sv. Mihaela) so iz delavnice Mihaela Cusse ali Kuše, datirani z letnico 1699. Postavljeni so bili po kamnosekovi smrti. Slike na teh oltarjih so delo avtorjev beneške šole.

V preddverju je manjši lapidarij, kjer je shranjen celo originalni relief s Hrenovega križa iz Ljubljane. V tlakih ladje so odprtine z arheološko prezentacijo, kakršno si je v petdesetih letih zamislil arhitekt Tone Bitenc s sodelavci. Za obiskovalce je zanimiv zvon želja, ki z otoka odzvanja od l. 1534. Stopnišče do cerkve so prenovili ob tisočletnici Bleda.

Leta 2012 sta bila obnovljena Proštija in Mežnarija. V prostorih so uredili Potičnico in prodajno galerijo. V krušni peči vsak dan pripravljajo tradicionalno slovensko potico raznovrstnih okusov. V decembru je na otoku organiziran "Dan potice."

Od poletja 2013 je možen tudi ogled razglednega zvonika, ki v notranjosti hrani restavrirano mehansko stolpno uro in lep razgled na Blejsko jezero.

Cerkev je redno oskrbovana in odprta.

Bled - otoček (360°)

 


individualni
GPS Northing (N) : 46,3624 
GPS Easting (E) : 14,0898 
Regija: Gorenjska
Destinacija: Julijske Alpe
Kraj: Bled
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

     
Skrbnik : Bled - Turizem Bled - LTO | 04 578 05 00 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti