Ocenite ponudbo:

Rotunda Karmelske Matere božje

Naslov:
Titov trg, Trubarjeva ulica 6000 Koper
Ob severni steni koprske stolnice stoji rotunda (cerkev s krožnim tlorisom) sv. Janeza Krstnika, ki je prvotno služila kot krstilnica in je predstavljala del stolničnega kompleksa. Ko je krstilnica izgubila svoj namen, so jo predelali in preimenovali v cerkev Karmelske Matere božje, kateri je posvečena še danes. Cerkev danes izkazuje svoj pristen romanski značaj. Zunanjost je razgibana z serijo plitvih lizen, med katerimi lahko opazujemo ozka in visoka polkrožno zaključena romanska okna. Cerkev ni ometana in zaradi tega je jasno vidna enakomerna in pravilna zidava iz istrskega kamna. V začetek 14. stoletja sega gotski vhodni portal s šilasto oblikovanim kamnitim nadstreškom. Nad portalom se nahaja tudi nekaj reliefov, med drugim tudi ena izmed najstarejših upodobitev beneškega leva sv. Marka na sploh. V baptisteriju je visela podoba sv. Absalona, koprskega škofa, naslikana okoli l. 1400.

Rotunda je bila predelana v 18. stoletju v baročnem slogu, ko so bila odprta nova pravokotna okna, notranjost prebeljena, strop pa opremljen s štukaturami in s slikami sv. Klare in Kristusovega krsta. V začetku 20. stoletja je rotundi tržaški arhitekt in konservator Ferdinando Forlati ponovno vrnil prvotni romanski značaj. Med restavratorskimi deli v devedesetih letih so odkrili ostanke krstnega bazena, ki je bil kasneje uporabljen kot grob škofa Agostina Bruttija. Na temenu kupole je v ostankih štukatur bila izjemno redka in zgodnja freska Kristusa pantokratorja, kar nakazuje na to, da je morda bila v preteklosti kupola v celoti poslikana.

Celota je ena redkih rotund in edina večja ohranjena romanska krstilnica pri nas. 


GPS Northing (N) : 45,548561 
GPS Easting (E) : 13,730542 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Turistično informacijski center Koper | 05 664 64 03 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti