Ocenite ponudbo:

Cerkev sv. Cirila in Metoda

Naslov:
Gubčeva cesta 33 9252 Radenci
Telefon:
02 566 16 40, 041 970 088
e-mail:
Od leta 1965 naprej so se župnijski upravitelji na Kapeli borili za poučevanje verouka v Radencih. Ker so bile vse prošnje za cerkev v Radencih zaman, je škof dr. Maksimiljan Držečnik, ustanovil župnijo s sedežem v Radencih; odlok z dne 25. januarja 1977.

Leta 1986 je bila v Radencih zgrajena sodobna cerkev Sv. Cirila in Metoda. Sodobna arhitektura nove cerkve v prijazno urejenem okolju vedno znova pritegne pogled mimoidočih in spregovori s svojo umetniško govorico o obstoju živega organizma župnije.

Nova zgradba cerkve je govorila in naj govori o ljudeh, ki so dejavni kristjani, ki želijo biti Kristusovi pričevalci, ki želijo nadaljevati njegovo delo in poslanstvo tudi v Radencih in okolici.

Ime radenske župnije:
župnijski upravitelji so bili Vinko Sraka (1912-1966), Franc Levstek (1926) in Ignac Lebar (1912-1980).
Najprej so verouk poučevali v kapeli v radenskem parku. Prišla je prepoved, češ da kapela ni primerna za poučevanje. Nato so verouk poučevali v vaški kapelici. Tudi tam jim je bilo prepovedano, baje zaradi motenja sosedov. Na pritisk turistov je Zdravilišče v Radencih dovolilo maševanje v kapeli v parku, in sicer zjutraj do osme ure.
Kapelski dušni pastirji so se potegovali za gradnjo cerkve v Radencih.
Nova župnija, ki je bila ustanovljena leta 1977, je zajemala naslednje kraje: Radenci, Boračeva, Rihtarovci, Turjanci in Šratovci.
Župnija, ki ima najmanj 2267 prebivalcev (vernikov), ima po ustavi pravico do bogoslužnega prostora.
Škof držečnik je novi župniji v Radencih za zavetnika dal sv. brata Cirila in Metoda v Mariboru.
Krajani okoliških krajev Radenec so povečini hoteli, da naj bi bila nova cerkev "Marijina". Nova radenska cerkev bi naj dobila ime po Mariji, Božji Materi. Škof Držečnik je vztrajal pri imenu sv. Ciril in Metod. To ime je bilo pravilno, kajti po zakoniku cerkvenega prava mora vsaka blagoslovljena cerkev imeti svojega zavetnika. Ob vaškem zvoniku l. 1959 je Eljaš pozidal kapelo sv. Cirila in Metoda.
Že v šestdesetih letih je kapelski župnik Vinko Sraka uvidel potrebo po bogoslužnem prostoru v Radencih, žal pa ga je l. 1966 pri Hrastju Moti povozil vlak.
Naslednji kapelski župnik je postal Franc Levstek. Zavzemal se je za to, da bi uporabljali zdraviliško kapelo za verouk, vendar pa odgovora ni bilo. Vse skupaj se je spremenilo z obiskom Tita v Radencih. Leta 1967 je bila kapela pripravljena za bogoslužje. Po odhodu gospoda Lusteka so bili njegovi nasledniki župnik Ignac Lebar ter kaplana Tone Maučec in Gusti Horvat vrdno bolj prepričani, da bo treba v Radencih ustanoviti novo župnijo in zgraditi cerkev. Župnijski upravitelj Ignac Lebar je spoznal, da cerkve ne bo brez župnije, zato je predlagal škofijskemu ordinariatu v Mariboru, da ustanovi novo župnijo Radenci.
14.2.1977 je bila pravno ustanovljena župnija sv. Cirila in Metoda v Radencih, kapelski župnik Ignac Lebar pa je postal njen soupravitelj. Prva župnijska pisarna je bila v bivši čevljarski delavnici ob Ljutomerski cesti.

Škofija je l. 1980 dobila novega škofa - dr. Franca Krambergerja.

Leta 1981 so ustanovili cerkveni pevski zbor.

Leta 1987 je bila posvetitev nove cerkve sv. Cirila in Metoda, posvetitve pa ni dočakala gospodinja Ančka Kristan, saj je umrla.

Zvonove je blagoslovil dr. Jožef Smej. Ob tej priložnosti in tudi kasneje so prodajali majhne glinaste zvončke z napisom Cerkev svetega Cirila in Metoda.
Dr. Franc Kramberger je posvetil novo cerkev 5. julija 1987.
Maše v božičnih praznikih v novi cerkvi so bile izredno dobro obiskane.

L. 1990 se je zgodilo tudi nekaj neprijetnih dogodkov: nekdo je ukradel denar iz nabiralnikov v kapelici in cwrkvi, nepridipravi so v zvonik napisali, da bodo cerkev razstrelili, nekdo je s kamnom razbil veliko šipo na cerkvenih vratih, znesli so se tudi nad plezalkami, ki so jih zasadili ob zunanjih betonskih stenah.

Največ naporov je za novo cerkev vložil prvi župnik g. Franc Levstek. Prvi zborovodja je bil g. Martin Jurčak.

Vir:
- SLOturizem, kulturne znamenitosti, 2008.
- Vera - upanje - lubezen: ob tridesetletnici župnije Sv. Cirila in Metoda v Radencih, ob dvajsetletnici posvetitve nove cerkve, Župnija Radenci, julij 2007. 


Župnišče Radenci 
Gubčeva cesta 33 
Radenci 
Telefon : 02 566 16 40 
Telefon 2 : 041 970 088 
E-pošta :  


individualni
Brezplačno
Urejen dostop za invalide
GPS Northing (N) : 46,6396 
GPS Easting (E) : 16,041 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Zavod za turizem in šport Radenci | 02 565 18 89 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti