S kolesom

Slovenske ceste in poti so idealne za potovanje s kolesom. Prav vsak kolesar najde zase primerne poti. Družine z otroki in rekreativni kolesarji lahko poiščete tihe podeželske ceste z malo prometa. Bolj zagrizeni kolesarji, ki si želite dokazovanja, lahko izberete gorske prelaze, gorski kolesarji pa uživate na nekaterih najbolj spektakularnih poteh v tem delu Evrope.
 

Kolesarite varno po cestah


KoloS kolesom ne smete le na slovenske hitre ceste in avtoceste. Na tistih odsekih regionalnih cest, kjer je veliko prometa, si praviloma lahko poiščete vzporedne, manj prometne, a ožje ceste.
 
Vozniki so večinoma strpni do kolesarjev, ki so enakovredni udeleženci v prometu, a vseeno se za svojo varnost raje odločite voziti nekoliko bližje robu cestišča kot pa po sredini voznega pasu. Prav tako vam za boljšo vidnost svetujemo uporabo odsevnikov in luči tudi podnevi. Uporaba čelad je obvezna za otroke do starosti 14 let, je pa zaželena tudi za vse ostale. Po Sloveniji večina kolesarjev že uporablja čelade.
 

Kolesarske poti po naravi


S kolesom lahko na lastno odgovornost kolesarite po gozdnih cestah. Izjema so tiste, ki so v zasebni lasti in so ustrezno označene. Kolesarjenje po gozdnih in gorskih poteh je prepovedano. Še posebej ostra ureditev velja v Triglavskem narodnem parku, kjer lahko kolesarite na nekaterih makadamskih cestah in kolovozih.
 

S kolesom na vlak


Čeprav so celo za kolesarjenje razdalje v Sloveniji razmeroma majhne, se lahko na določenih delih poti odločite za drugo prevozno sredstvo. Še zlasti je praktično potovati z vlakom, na katerega lahko vzamete svoje kolo. 

Kolesarske destinacije


Za potovanje s kolesom po Sloveniji so še posebej zanimive kolesarske destinacije, torej območja, kjer je vrsta urejenih in dobro označenih kolesarskih poti. Na teh destinacijah lahko dobite tudi:
- zemljevide kolesarskih tur in poti,
- specializirano nastanitev za kolesarje (kolesarski hoteli, kampi in turistične kmetije),
- kolesarske vodnike,
- servis koles.

Kolo lahko tudi najamete in se o drugih storitvah za kolesarje pozanimate na kolesarski informacijski točki. Teh je v Sloveniji preko 30.

Slovenija je družabna

             
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti