Ocenite ponudbo:

Azeleja Pontica (rumeni sleč) Rhododendrum latum.

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Boštanj in Vrhek nad Tržiščem
Telefon: 07 816 54 62

RUMENI SLEČ (Rhododendron luteum)
Rumeni sleč (Rhododendron luteum) ali kar Azalea pontica, kakor ga imenujejo domačini, je listopaden grm iz družine vresovk, reda dvokaličnic. Ima podolgovate, ozke liste na kratkih pecljih. Zacveti v mesecu maju z velikimi dišečimi, živo rumenimi cvetovi, ki jih spremlja močan vonj. V višino zraste tudi do 4 metre. Izvira iz pontskega gorovja v Mali Aziji. Najbolj je razširjen v goratih predelih ob vzhodni in južni obali Črnega morja. Uspeva na kislih tleh, na prisojni legi, ob družbi velikih dreves gradna, kostanja in bukve.
Na slovenskih tleh so rumeni sleč odkrili na Gorjancih, leta 1954. Zaradi redkosti sodi pri nas med ogrožene rastlinske vrste, od leta 1976 pa je tudi zavarovan.
V Sloveniji so znana skupaj štiri rastišča, od teh so tri na območju Občine Sevnica – rastišče nad Boštanjem in rastišče na Vrhku pri Tržišču, ki sta tudi dva od treh rastišč, ki so uvrščeni v evropsko ekološko omrežje Natura 2000 ter rastišče na Vrhu pri Topolovcu. Rastišča rumenega sleča so botanična redkost in posebnost, ki so v času cvetenja privlačen izletniški cilj in, ki s svojo lepoto in čudovitim vonjem cvetov očara vsakega obiskovalca.

 
  


KSTM Turistična informacijska pisarna 
Glavni trg 19 
8290 
Sevnica 
Telefon : 07 816 54 62 


vodeni
individualni
Brezplačno
GPS Northing (N) : 46,0005 
GPS Easting (E) : 15,2632 
Skrbnik : KŠTM Sevnica | 07 816 54 62 | | last modified: 04.04.2013
na zemljevid
GPS N: 46,0005
E: 15,2632
Regija: Spodnjeposavska
Kraj: Sevnica

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto

Noči
Sobe
Os./sobo
Prikaži v Google Zemljevidih
Napredno iskanje
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti