Raziskave

05.11.2014
Športni turizem: športni dogodki, priprave športnikov

Analiza komunikacije uporabnikov na družabnih omrežjih se nanaša na šport v povezavi z ogledom tekem, športnih dogodkov in priprav na športne dogodke. Največ komunikacije o navedenih temah je potekalo na evropskih trgih ter v ZDA. Pozitivna percepcija se nanaša na čudovito naravo, mesta, gostoljubnost, lokacijo, kritična pa predvsem na slabo infrastrukturo javnega prometa in parkiranja, pomanjkanju dogodkov ob športnih prireditvah in na drage vinjete. Za področje športa je bila izvedena tudi ločena netnografska analiza pohodništva in kolesarjenja, ki jo najdete tukaj.
Analiza
11.04.2014
Analiza komunikacije uporabnikov na družabnih omrežjih – percepcija pohodništva & kolesarjenja
Analiza spletnih družabnih omrežij podatke zajema s spremljanjem vseh ključnih platform kot so blogi, forumi, Twitter, Facebook itn., kjer spremljamo podatke, povezane s Slovenijo in njeno turistično ponudbo, zapisane v obliki mnenj, vprašanj in povpraševanj popotnikov in turistov.

O slovenskih pohodniških in kolesarskih poteh so najpogosteje komunicirali uporabniki iz Velike Britanije, ZDA, Nemčije, Kanade, Francije, Italije in Nizozemske. Vidik čustvene percepcije kaže, da so uporabniki družabnih omrežij izrazito naklonjeni slovenskim pohodniškim in kolesarskim potem. Uporabniki, ki so komunicirali o pohodništvu so najpogosteje iskali in posledično komunicirali o čudoviti naravi ter zgodovini, uporabniki, ki so Slovenijo spoznavali skozi kolesarjenje, so več časa nemenili tudi spoznavanju mest in urbanih okolij. Negativna čustvena percepcija se je nanašala na preveliko »komercialnost« pohodniških in kolesarskih poti, jasnost predstavitve in označevanje. Izraženo je bilo tudi razočaranje adrenalinskih navdušencev nad kolesarjenjem zaradi prepovedi na nekaterih gorskih in hribovskih poteh.

Raziskava je zajemala tudi percepcijo (specializiranih) nastanitvenih objektov in njihove pojavnosti v komunikaciji na družabnih medijih. Gre za 85% pozitivno percepcijo v smislu lokacije v naravi, gastronomije, prijaznega osebja, kritična percepcija pa se nanaša na kakovost nastanitev in doplačila.
Percepcija kolesarjenje & pohodništvo
14.11.2006
Raziskava med kolesarji na izbranih slovenskih kolesarskih poteh
Od julija do septembra 2006 je na izbranih slovenskih kolesarskih poteh potekala raziskava med kolesarji. Namen raziskave je bil analiirati slovenske in tuje kolesarje, njihove socio-demografske značilnosti, dejavnike vpliva in zadovoljstva med obiskom Slovenije, značilnosti obiska različnih kolesarskih točk, značilnosti prihoda in bivanja tujih kolesarjev. Raziskava se je izvajala terensko.
Nekaj glavnih ugotovitev:
• Tuji kolesarji so o Sloveniji najpogosteje pridobivali informacije na internetu (52 %), pogost vir informacij pa so tudi priporočila prijateljev, znancev in sorodnikov (48 %).
• Največ kolesarjev iz tujine je v Sloveniji na počitnicah (41 %), 26 % jih je kot glavni razlog za obisk navedlo rekreacijo oziroma športne aktivnosti, 14 % pa obisk znamenitosti.
• Tuji kolesarji so med bivanjem v Sloveniji najzadovoljnejši z njenimi naravnimi danostmi, z gorskim svetom in z gostoljubnostjo prebivalcev. Najnižjo povprečno oceno sta prejela dejavnika poceni prebivališče in bližina doma.
• Povprečna poraba na osebo med obiskom kolesarske točke je 3106 tolarjev.
Poročilo
Predstavitev

Arhiv

Leto
Mesec
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti