Turizem in podnebje

Podnebne spremembe so izziv, ki prinaša globalnemu turizmu več tveganja kot priložnosti ter napoveduje regijsko, sezonsko in produktno prerazporeditev turističnih tokov.

Podnebje je ključni dejavnik v turizmu in zagotovo ena od industrij, ki je najbolj občutljiva na podnebne spremembe. Turizem je tako žrtev kot tudi povzročitelj podnebnih sprememb. Podnebne spremembe iz naslova škodljivih emisij nastajajo tudi zato, ker ljudje potujejo (turizem k globalnim emisijam prispeva 5 % CO2), zato mora turistična dejavnost sprejeti svoj del odgovornosti in prispevati k blaženju posledic, kar pomeni zmanjševanje negativnih vplivov na okolje, hkrati pa se bo moral turizem na spremembe prilagajati s svojo ponudbo.
Pokaži več
Podnebne spremembe
Na spletnih straneh Vlade Republike Slovenije lahko najdete informacije o aktivnostih in projektih Evropske unije in Slovenije na področju podnebnih sprememb, o mednarodnem sodelovanju in Alpski konvenciji.
Sodelujte v raziskavi, s pomočjo katere bo UNWTO razvila e-orodje za energetski management v hotelih
Do ankete lahko dostopate TUKAJ.

Kakše so vaše koristi, če rešite anketo?
• Možnost brezplačnega primarnega dostopa do uporabe sklopa orodij, ki bodo povečala konkurenčnost in trajnost poslovanja.
• Zmanjšanje ogljikovega odtisa in povečanje družbene odgovornosti podjetij. 
• Prejemanje vabil na pomembne konference, turistične sejme in dogodke.
• Mreženje, partnerstvo in poslovne priložnosti z vodilnimi v turističnem sektorju in panogi energetske učinkovitosti/obnovljivih virov energije.
12. slovenski turistični forum
12. slovenski turistični forum in 6. seminar trženjskih raziskav v turizmu, ki ga je organizirala Slovenska turistična organizacija (STO) 3. in 4. decembra 2009  v Termah Radenci je za nami. Glavna tema foruma je bila Turizem v zelenem gospodarstvu.

Oglejte si predstavitve predavanj uglednih gostov in predavateljev iz Slovenije in tujine na temo Turizem v zeleni ekonomiji. Vse navedeno najdete TUKAJ.

Revija Turizem (oktober/november 2009)
Revija TUR!ZEM (oktober/november 2009) je posvečena tematiki trajnostnega turizma. Vabljeni k ogledu revije na naših press straneh, posamezne strokovne članke pa si lahko preberete v nadaljevanju:
17 mitov in resnic o podnebnih spremembah
Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj v dokumentu 17 mitov in resnic o podnebnih spremembah odgovarja na vprašanja, ki si jih vsakodnevno zastavljamo. Ali se planet v resnici segreva? Ali gre za naravne procese? Kako zanesljivi so modeli za podnebje v prihodnosti? Ali ne bi bile napovedane spremembe koristne? Ali strokovnjakom lahko zaupamo? Ali so ukrepi proti podnebnim spremembam ekonomsko upravičeni?

Odgovore boste našli TUKAJ.

Podnebne spremembe in turizem - poročilo WTO, UNEP in WME
Poročilo Climate Change and Tourism/Podnebne spremembe in turizem (junij, 2008), ki ga je pripravila mednarodna skupina strokovnjakov Svetovne turistične organizacije (WTO), programa Združenih narodov za okolje (UNEP) in Svetovne meteorološke organizacije (WME) predstavlja celosten pregled sedanjih in predvidenih prihodnjih vplivov podnebnih sprememb na turistične destinacije po vsem svetu, možne vplive na turistično povpraševanje ipd. 

Več si preberite TUKAJ.Turizem in podnebne spremembe - poročilo CIPRA
Podnebne spremembe postavljajo alpski turizem pred velike izzive, saj se jim mora ta prilagajati, obenem pa tudi sam postati sprejemljivejši za podnebje. Zlasti na tako kljucnih podrocjih, kot sta promet in energija, so potenciali za omejevanje izpustov CO2 precejšnji. Poti do naštetih ciljev CIPRA predstavlja v 32 strani obsegajocem porocilu, ki je nedavno izšlo v zbirki compact. CIPRA ima pred ocmi velikopotezno vizijo: samo turizem, ki je sprejemljiv za podnebje, je trajnostni turizem. Porocilo predstavlja možne prilagoditvene ukrepe ter ukrepe za varstvo podnebja v turisticnem sektorju, trende, omejitve in konflikte ter tudi rešitve na podlagi konkretnih primerov.

Poročilo najdete TUKAJ.
Ostala osnovna porocila iz zbirke compacts v slovenskem jeziku na temo energije, energijsko samozadostnih regij, gradnje in sanacije ter prometa lahko najdete TUKAJ.
Kmetijstvo v času podnebnih sprememb
Najnovejše osnovno porocilo CIPRE "Kmetijstvo v casu podnebnih sprememb" vam je sedaj na voljo na spletni strani (en/it).

CIPRA na 28 straneh poročila prikazuje nacine za prilagoditev kmetijstva na podnebne spremembe ter nacine, kako na tem podrocju lahko skrbimo za varovanje podnebja. Poleg tega CIPRA jasno izraža svojo zahtevo: kakovost naj ima prednost pred kolicino - samo ekološko kmetovanje je trajnostno.

Nadaljnja osnovna porocila na temo turizma, energije, varstva narave, gradnje in sanacije, prometa, energetsko samostojnih regij in prostorskega planiranja najdete TUKAJ.

Arhiv

Leto
Mesec
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti