Indeks turistične konkurenčnosti 2011 (WEF)

17 Marec 2011
Slovenija se je po Indeksu turistične konkurenčnosti 2011 uvrstila na 33. mesto med 139. državami in od leta 2009 (35. mesto) napredovala za dve mesti. Od leta 2007 pa kar za 11 mest (leta 2007 je zasedala 44. mesto).

Konkurenčne prednosti Slovenije so glede na razvrstitve v podindekse še vedno največje na področju poslovnega okolja in infrastrukture, kjer lahko izpostavimo turistično infrastrukturo, kopensko transportno infrastrukturo in informacijsko tehnologijo.

Precej smo izboljšali konkurenčnost na področju politične regulative, predvsem zaradi izboljšanja uvrstitve pri podindeksu prioritetne obravnave turizma v primerjavi z ostalimi dejavnostmi. Slovenija je v okviru tega sklopa precej napredovala (za 21 mest; iz 92. na 71. mesto) na področju razvoja trajnostnega turizma s strani vlade, kar je predvsem posledica prizadevanj za spodbujanje trajnostnega razvoja turizma in številnih ukrepih v preteklih dveh letih (informiranje in ozaveščanje turističnega gospodarstva - Forum, delavnice, spletne strani, priročnik za razvoj trajnostnih poslovnih modelov, konkretne finančne spodbude za pridobitev certifikata EU Marjetica itd.).

Opozarjamo še na precejšnjo cenovno nekonkurenčnost v turizmu in slabe uvrstitve na področju letalske infrastrukture (ki so se v letu 2011 glede na leto 2009 še poslabšale).

Razvrstitev po posameznih indeksih in podindeksih si oglejte v prezentaciji.
Prezentacija

Slovenija

na zemljevid

Slovenija je družabna

             
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti