Konkurenčnost slovenskega turizma

Na oddelku za raziskave in razvoj spremljamo konkurenčnosti v turizmu. Indeks turistične konkurenčnosti svetovnega turistilnega foruma (WEF) deli področja konkurenčnosti na tri stebre, in sicer: 1. politična regulativa v turizmu, 2. poslovno okolje in infrastruktura v turizmu ter 3. človeški, naravni in kulturni viri v turizmu.


Oddelek za raziskave in razvoj
Tel.: 01 5898 562, E-naslov: maja.pak@spiritslovenia.si  

11.03.2013
Indeks turistične konkurenčnosti 2013 (WEF)
Slovenija se je po indeksu konkurenčnosti v turizmu 2013 uvrstila na 36. mesto med 140. državami in dosegla enako uvrstitev kot v letu 2008, ko se je analiziralo deset držav manj.  Slovenija je res uvrščena tri mesta slabše je pa povprečna vrednost indeksa enaka tisti na lestvici v letu 2011 in znaša 4,6 na lestvici od 1 - 7.

Na področju politične regulative se je Slovenija uvrstila na 33. mesto (v letu 2011 na 29.), zlasti je opazen padec na področju »politika in zakonske omejitve« s 65. na 92. mesto. Na področju poslovnega okolja in infrastrukture se nahajamo na 35. mestu (enako kot leta 2011), na področju človeških, kulturnih in naravnih virov na 52. mestu (v letu 2011 na 53.).

Raziskava je torej pokazala, da so konkurenčne prednosti Slovenije slabše na področju politične regulative ter poslovnega okolja in infrastrukture. Na področju poslovnega okolja in infrastrukture velja izpostaviti dobro uvrstitev na področju turistične infrastrukture, kjer smo napredovali in dosegamo visoko 14. mesto. Napredovali smo tudi na nekaterih področjih podindeksa človeških, naravnih in kulturnih virov, znotraj tega področja še posebej pri naravnih virih, kjer smo se dvignili po lestvici navzgor za kar 21 mest.

V prezentaciji najdete tudi primerjavo uvrstitev Slovenije s sosednjimi državami in Veliko Britanijo.
Prezentacija
17.03.2011
Indeks turistične konkurenčnosti 2011 (WEF)
Slovenija se je po Indeksu turistične konkurenčnosti 2011 uvrstila na 33. mesto med 139. državami in od leta 2009 (35. mesto) napredovala za dve mesti. Od leta 2007 pa kar za 11 mest (leta 2007 je zasedala 44. mesto).

Konkurenčne prednosti Slovenije so glede na razvrstitve v podindekse še vedno največje na področju poslovnega okolja in infrastrukture, kjer lahko izpostavimo turistično infrastrukturo, kopensko transportno infrastrukturo in informacijsko tehnologijo.

Precej smo izboljšali konkurenčnost na področju politične regulative, predvsem zaradi izboljšanja uvrstitve pri podindeksu prioritetne obravnave turizma v primerjavi z ostalimi dejavnostmi. Slovenija je v okviru tega sklopa precej napredovala (za 21 mest; iz 92. na 71. mesto) na področju razvoja trajnostnega turizma s strani vlade, kar je predvsem posledica prizadevanj za spodbujanje trajnostnega razvoja turizma in številnih ukrepih v preteklih dveh letih (informiranje in ozaveščanje turističnega gospodarstva - Forum, delavnice, spletne strani, priročnik za razvoj trajnostnih poslovnih modelov, konkretne finančne spodbude za pridobitev certifikata EU Marjetica itd.).

Opozarjamo še na precejšnjo cenovno nekonkurenčnost v turizmu in slabe uvrstitve na področju letalske infrastrukture (ki so se v letu 2011 glede na leto 2009 še poslabšale).

Razvrstitev po posameznih indeksih in podindeksih si oglejte v prezentaciji.
Prezentacija
19.07.2010
Indeks konkurenčnost v turizmu 2009 - izzivi (WEF)
Indeks konkurenčnosti v turizmu
08.04.2009
Indeks konkurenčnosti za turizem 2009
Slovenija se je po skupni oceni konkurenčnosti turizma uvrstila na 35. mesto. Raziskava The Travel & Tourism Competitiveness Report 2009, ki jo je pripravil Svetovni gospodarski forum (WEF), zajema 133 držav in temelji na ocenah 14-ih dejavnikov konkurenčnosti turističnega sektorja. Glede na lansko leto so v raziskavi sodelovale 4 dodatne države, ene države pa glede na lani v raziskavo niso vključili. Raziskava temelji na ocenah 14-ih dejavnikov konkurenčnosti turističnega sektorja. Slovenija se je po skupni oceni konkurenčnosti iz te raziskave uvrstila v zgornji del lestvice oziroma med države nad povprečjem po obdelanih parametrih.

Objavljamo povzetek, do celotnega poročila pa dostopate s klikom TUKAJ.
Povzetek
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti