Zeleni turizem - Slovenia green

Podnebne spremembe so nov izziv, ki prinaša globalnemu turizmu več tveganja kot priložnosti ter napoveduje regijsko, sezonsko in produktno prerazporeditev turističnih tokov. Vedenje potrošnikov se hitro spreminja, turisti vedno pogosteje iščejo zelene, odgovorne destinacije. V času podnebne in gospodarske krize je treba preučiti nove razvojne priložnosti turizma in možnosti, da postane turizem del zelenega gospodarstva. Trajnostne oblike turizma postajajo v razviti turistični ponudbi nujna smer nadaljnjega razvoja, saj bo le takšen turizem, ki temelji na ekonomski uspešnosti turističnega poslovanja ter je hkrati prizanesljiv in konstruktiven do naravnega, kulturnega in socialnega okolja, konkurenčen tudi v prihodnosti.

Zeleni turizem zaobjema vse poglede trajnostnega turizma, ki temelji na štirih osnovnih principih (UNWTO): okoljski, družbeni, gospodarski in podnebni (t.i. »quadraple bottom line« of sustainable tourism). Zeleni turizem minimizira vplive turizma na okolje in maksimizira njegovo prilagoditev podnebnim spremembam.

Z namenom pospeševanja implementacije zelenega turizma razvijamo ZELENO SHEMO SLOVENSKEGA TURIZMA SLOVENIA GREEN.

AKTUALNO S PODROČJA RAZISKAV IN RAZVOJA

Oddelek za raziskave in razvoj
Tel.: 01 5898 558; E-naslov:


V Slovenski turistični organizaciji smo se zavezali, da bo zeleno in trajnostno tisto, kar bo v prihodnosti prežemalo vsako našo aktivnost. Naše poslanstvo na področju zelenega turizma je informirati deležnike v turizmu o pomenu podnebnih sprememb in vplivih na turizem ter o spremembah na trgu in spodbuditi k ukrepanju na področju prilagajanja in blaženja podnebnih sprememb. Med ključnimi strateškimi usmeritvami zelenega turizma so nedvomno aktivna usmeritev turizma v zeleno gospodarstvo, informiranje in spodbude za turistično gospodarstvo, da razvijajo zelene modele poslovanja, spodbude za destinacije, da postavijo modele trajnostnega razvoja na osnovi trajnostnih indikatorjev, osveščanje turistov, da se usmerijo k bolj trajnostnemu življenjskemu slogu in k lastnemu okolju prijaznemu ravnanju.
 

Etični kodeks

Na letošnjem Panelu turizem, ki je potekal v okviru Strateškega foruma Bled, so bili udeleženci, številni visoki ...več
 

Zelena shema slovenskega turizma

Slovenska turistična organizacija je v letu 2009 oblikovala strateške usmeritve na področju zelenega turizma. V ...več
 

SLOVENIA GREEN destinacije in ponudniki

Destinacije in ponudniki z znakom Zelene sheme slovenskega turizma "SLOVENIA GREEN". ...več
 

Zelena dejstva in ukrepi

Slovenija ima enkratne naravne danosti. Zgodba o zelenem je vpeta v znamko I FEEL SLOVENIA. Obljubo znamke bomo ...več
 

Zeleni temelji

Kaj je zeleni turizem in kakšni so trendi razvoja zelenega turizma? ...več
 

Zeleni zgledi

Trajnostni razvoj turizma v Sloveniji ni le način razmišljanja – ampak se udejanja tudi v praksi. Pridružite se ...več
 

Koristne povezave

Zanimive in koristne povezave. ...več

Publikacije

Priročnik za hotele (pdf)

 

Priročnik za hotele (on-line)

 
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti