Druge raziskave

10.12.2014
Izhodni turizem na Nizozemskem

Raziskava Euromonitorja o izhodnem turizmu na Nizozemskem v letu 2013. Koliko in kam so nizozemci potovali, s katerim transportnim sredstvom, namen potovanja ter napoved izhodnega turizma v prihodnjih 3 letih. V nadaljevanju pa je tudi kratek pregled turistične panoge na Nizozemskem.

Povzetek poročila
Poročilo: Tourism flows outbound in the Netherlands
10.12.2014
Izhodni turizem v Italiji

Raziskava Euromonitorja o izhodnem turizmu v Italiji v letu 2013. Koliko in kam so italijani potovali, s katerim transportnim sredstvom, namen potovanja ter napoved izhodnega turizma v prihodnjih 3 letih. V nadaljevanju pa je tudi kratek pregled turistične panoge v Italiji.

Povzetek poročila
Poročilo: Tourism flows outbound in Italy
10.12.2014
Izhodni turizem v Nemčiji

Raziskava Euromonitorja o izhodnem turizmu v Nemčiji v letu 2013. Koliko in kam so nemci potovali, s katerim transportnim sredstvom, namen potovanja ter napoved izhodnega turizma v prihodnjih 3 letih. V nadaljevanju pa je tudi kratek pregled turistične panoge v Nemčiji.

Povzetek poročila
Poročilo: Tourism flows outbound in Germany
10.12.2014
Spletni turistični posredniki in hitro spreminjajoče se konkurenčno okolje

Poročilo Euromonitorja o pomenu spletnih turističnih posrednikov. Svetovni splet je spremenil turistično panogo, naraščanje spletne prodaje turističnih produktov in storitev in prodaje preko mobilnih naprav, bolj učinkovita konkurenca med ponudniki na trgu, spodbujanje inovacij, ključen pomen tehnoloških podjetij Google, Facebook, TripAdvisor in meta-brskalnikov. Tradicionalni tour operaterji prilagajajo poslovni model z osredotočanjem na spletno prodajo. V prihodnost pa se bo turizem soočal še z mnogimi spremembami in izzivi.

Povzetek poročila
Poročilo: Online travel intermediaries a fast changing competitve landscape
10.12.2014
Travel and the sharing economy

Poročilo Euromonitorja o pomenu "sharing economy" v turizmu. Opredelitev "sharing economy", kakšne so koristi, podrobnejša analiza medsebojne delitve nastanitvenih kapacitet in transporta, AirBNB - najbolj uspešno podjetje, ki ponuja takšne vrste storitev, na koncu pa so predstavljene možne priložnosti in nevarnosti v prihodnosti.  

Povzetek poročila
Poročilo: Travel and the sharing economy
09.12.2014
Travel and Tourism in Slovenia

V poročilu Euromonitorja, o turizmu v Sloveniji, so predstavljene analize posameznih dejavnosti, ki vplivajo oz. delujejo v turistični panogi v Sloveniji ter analiza receptivnega in emitivnega turizma. Podrobneje, analiza "rent a car" dejavnosti, analiza zdraviliškega in wellness turizma, analiza domačega, vhodnega, izhodnega turizma, analiza turističnih atrakcij, transporta, turističnih nastanitev, turističnih agencij ter analiza spletne prodaje turističnih produktov prebivalcem Slovenije.

Povzetek poročila
Poročilo: Travel and Tourism in Slovenia 
20.03.2012
Potencial mladinskega turizma
Mladinski turizem predstavlja s 187 milijoni potovanj letno, kar je 20 % vseh potovanj, velik in rastoč turistični segment. Po napovedih UNWTO naj bi do leta 2020 porasel na več kot 30 odstotkov. Mladi popotniki v večji meri kot turisti iz drugih starostnih skupin potujejo daljši čas, od česar imajo največ koristi lokalna gospodarstva, saj v večji meri potujejo samostojno in ne v okviru organiziranih potovanj. Bolj kot druge ciljne skupine so mladi naklonjeni inovacijam in utirajo pot odgovornemu turizmu.


Na kratko o mladinskem turizmu:

1. Pretekla starostna struktura mladinskega turizma, 18-24. let, se je premaknila  na 15-30+ let.
2. Med leti 2000 in 2010 se je število mednarodnih prihodov povečalo iz 136 na 187 milijon (+20 %).
3. Potrošnja iz naslova mladinskega turizma je v letu 2010 dosegla 165 milijard dolarjev.
4. V povprečju mlad turist potroši med 1000 in 6000 dolarji na potovanje in potuje dalji čas (tudi več kot 50 dni). V povprečju turisti na potovanju sicer potrošijo 1450 dolarjev.
5. Visoko izobraženi mladi predstavljajo najmočnejši segment mladih turistov, ki se sedaj pod vplivom gospodarskih razmer zmanjšuje.
6. O oblikah mladinskega turizma:
Mednarodne jezikovne šole: trg se razširja izven tradicionalnih destinacij jezikovnih šol. Te bodo, če bodo želele obdržati tržni delež, morale prevetriti svoje programe.
Delo v tujini: najbolj pod vplivom gospodarskih razmer ter pod vplivom viznih omejitev.
Mednarodno prostovoljno delo: raste in se razvija. Najbolj so zaželeni humanitarni programi in razvojni programi neposredno v določeni skupnosti.
7. Stopnja zasedenosti v mladinskih nastanitvenih objektih ostaja visoka, višja od hotelskega sektorja. (The power of youth travel)

Več preberite v poročilu.
Poročilo
01.03.2012
Publikacija Kako bodo potovali Nemci 2015
Izšla je publikacija Kako bodo potovali Nemci 2015 (How Germans will travel 2015), ki zagotavlja podrobne informacije o državah, ki so najbolj obiskane s strani Nemških, Švicarskih in Avstrijskih turistov in pojasnili zakaj se odločajo za potovanje v te države. V publikaciji so zajete vse informacije z Nemškega potovalnega trga in so predstavljene v jasnem, preprostem formatu, ki je enostaven za branje.

Kopijo publikacije lahko naročite na straneh Tourism Intelligence International.
03.02.2012
Poročilo UNWTO o LGBT turizmu
UNWTO je v sodelovanju z organizacijo IGLA (International Gay and Lesbian Travel Association) izdala prvo poročilo o turizmu in potovalnih trendih lezbijk, gejev, biseksualcev in transeksualcev (LGBT). Predstavitvi splošnih trendov v tem turističnem segmentu sledijo prispevki držav (Španija, Brazilija, Južna Afrika, Južna Koreja, Argentina, Indija) in destinacij (Cape Town, Madrid, New York, Montreal) ter primeri nekaj dobrih podjetniških praks.

V okviru priprave poročila so izvedli tudi mini raziskavo med nekaterimi destinacijskimi organizacijami, ki so vključene v UNWTO kot tudi v IGLA (Barcelona, London, Berlin, itd.), v kateri so jih povprašali o njihovih percepciji LGBT potovalnih trendov in o njihovih pristopih k LGBT turistom.

Več preberite v poročilu.Poročilo
04.03.2011
Satelitski računi za turizem v Evropi
Satelitski računi za turizem so mednarodno priznano orodje za merjenje turistične dejavnosti in prispevka turizma h gospodarstvu posamezne države. V nasprotju z običajnimi statističnimi podatki o turizmu, ki se osredotočajo na tokove turistov, satelitski računi omogočajo oceno denarne vrednosti turizma za gospodarstvo.

Poročilo je rezultat prostovoljnega posredovanja vseh razpoložljivih podatkov 20 držav članic in 3 držav EFTA. Vključuje podatke o receptivnem, domačem in emitivnem turizmu ter prispevku turizma h gospodarstvu s primerjavo med državami.

Poročilo v angleščini najdete TUKAJ, povzetek pa v prilogi spodaj.
Povzetek
02.03.2011
Poročilo ITB o svetovnih trendih na področju potovanj 2010/2011
V poročilu o svetovnih trendih na področju potovanj so predstavljeni glavni trendi, statistični podatki in napovedi, glavna panožna vprašanja ter potencialna prihodnja gibanja, o katerih je novembra 2010 potekala razprava na srečanju World Travel Monitor Forum v Pisi. Na letni prireditvi, ki jo organizira družba IPK International in sponzorira ITB Berlin, je okoli 50 strokovnjakov za turizem in raziskovalcev s celega sveta predstavilo najnovejše statistične podatke in trende na področju mednarodnih potovanj in turizma.

ITB poročilo v angleščini najdete TUKAJ, v slovenščini pa v priponki spodaj.

Poročilo ITB 2010/2011
18.02.2011
2010 Country Brand Index
V šesti letni študiji FuturBranda 2010 Country Brand Index, v kateri se ugotavlja moč države kot tržne znamke, je tokrat sodelovalo največ (110) držav do sedaj. Skupni indeks je na prvo mesto v letu 2010 uvrstil Kanado, kar je nedvomno posledica zimskih olimpijskih iger v Vancouvru. Lansko letno prva uvrščena država ZDA je po letošnjem indeksu uvrščena na 4. mesto. Med prvo deseterico uvrščenih držav sta se uvrstili dve predstavnici nordijskih držav, Finska (uvrstila se je na 8. mesto) in Švedska (10. mesto). Med prvimi dvajsetimi uvrščenimi državami pa najdemo tudi Norveško (13. mesto) in Dansko (19. mesto). Socialno-demokratski model sistema blaginje, spoštovanje človekovih pravic,  visoka kvaliteta življenja, zaveza k čimbolj trajnostnem obnašanju so le ene od značilnosti po katerih so nordijske države prepoznane po svetu in zaradi katerih ima tržna znamka Skandinavija visok ugled. Slovenija se nahaja na 54. mestu, kar je 11. mest bolje kot v letu 2009.  

Povzetek poročila najdete TUKAJ.
09.11.2009
World Travel Market Trends Report 2009
Poročilo WTM Global Trends odraža vpliv recesije na turistično panogo in poudarja sedem ključnih trendov na svetovni ravni. Teh sedem trendov ugotavlja načine privabljanja, naslednje generacije potnikov, kljub gospodarski negotovosti.
Poročilo
06.11.2009
Prices and Earnings
V raziskavi Prices and Earnings (UBS, 2009) so se v mednarodni primerjavi 95-ih izdelkov in 27-ih storitev v 73-tih svetovnih mestih kot najdražja mesta izkazala Oslo, Zürich, Kopenhagen, Ženeva in Tokio. Košarica preučevanih izdelkov in storitev je v izbranih mestih v Vzhodni Evropi za 35 % cenejša kot v izbranih mestih Zahodne Evrope. Ljubljana se je uvrstila na 40. mesto z 48,2 % nižjimi cenami kot jih ima prvouvrščeno mesto Oslo.

Več si preberite v poročilu.
Poročilo
19.10.2009
Študija o konkurenčnosti turističnega gospodarstva EU
Objavljamo povzetek študije o konkurenčnosti turističnega gospodarstva EU – usmerjene posebej na nastanitveni sektor in sektor organizatorjev turističnih potovanj ter potovalnih agencij.

Celotno študijo pa si lahko ogledate TUKAJ.

Povzetek študije

Arhiv

Leto
Mesec
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti