Predstavitev finalistk

Strokovna komisija za izbor Evropske destinacije odličnosti 2011 je izmed 11 prijav izbrala štiri finalistke. Destinacije, ki so se potegovale za naziv Evropske destinacije odličnosti 2011 so:

- Idrija s produktom ''Idrija – razgledi po stoletjih preteklosti''
- Mežica s produktom ''Podzemlje Pece – turistični rudnik in muzej''
- Velenje s produktom ''Podzemna pustolovščina v Velenju''
- Žička kartuzija s produktom ''Žička kartuzija v Dolini svetega Janeza Krstnika''


Idrija – razgledi po stoletjih preteklosti

Prijava navaja nepremično kulturno dediščino, ki je neposredno in posredno povezana z delovanjem sedaj že opuščenega idrijskega rudnika živega srebra. Z zaprtjem rudnika so se pokazale številne možnosti in načini za oblikovanje primernega turističnega produkta, ki vključuje tudi dejavnosti pohodništva, ponudbe turističnih kmetij, razpoznavno lokalno kulinariko, primerno spominkarsko ponudbo idr.


Podzemlje Pece – turistični rudnik in muzej

V opuščenem rudniku svinca v Mežici so razvili atraktivno turistično vsebino, ki omogoča razne vrste doživljanja podzemnega sveta. Seveda se delovanje turističnega rudnika in muzeja  povezuje tudi z lokalnim in regionalnim okoljem, kar je eden temeljnih pogojev za  celovit turistični produkt. Z vsebinami nagovarjajo različne starostne idr. skupine obiskovalcev ter posameznike.


Podzemna pustolovščina v Velenju

Muzej premogovništva v Velenju omogoča s turističnimi programi popolno doživljanje in spoznavanje dela rudarjev. Njegova vpetost v urbano okolje, nastalo po koncu druge svetovne vojne in bližina drugih kulturnih posebnosti mesta ter regije omogočajo oblikovanje celovitega turističnega produkta v prihodnje.Žička kartuzija v dolini sv. Janeza Krstnika

Več desetletna prizadevanja za ohranitev nekdanjega kartuzijanskega samostana v Slovenskih Konjicah dobivajo tudi take in drugačne turistične vsebine. Čeprav območje samostana z okolico še ni v celoti  urejeno, poskušajo z nekaterimi vsebinami omogočiti »življenje« tega območja, kar je eden od pogojev za njegov nadaljnji obstoj in razvoj.

V letih 2008 – 2015 je bilo v Sloveniji izbranih šest evropskih destinacij odličnosti (Dolina Soče, Solčavsko, Reka Kolpa, Idrija, Laško in Brda) ter 12 finalistk.

Evropske destinacije odličnosti - EDEN destinacije v Sloveniji so podrobneje predstavljene tudi na turističnih straneh portala www.slovenia.info:

EDEN 2008: Dolina Soče
EDEN 2009: Solčavsko
EDEN 2010: Reka Kolpa
EDEN 2011: Idrija
EDEN 2013: Laško
EDEN 2015: Brda

Zadnje novice

Vse novice
 

Kako učinkovito tržiti »Evropske destinacije odličnosti«?

V ponedeljek, 23. maja 2016, je Slovenska turistična organizacija v sklopu projekta EDEN — European Destinations ...več
 

Projekt EDEN se nadaljuje

Prvič so se destinacije v Sloveniji potegovale za naziv Evropske destinacije odličnosti v letu 2008. Do sedaj je ...več

Publikacije

Brošura mreža EDEN

 

Brošura Idrija

 

Brochure Idrija

 

Brochure EDEN Network

 

Slovenija je družabna

             
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti