Potovanja domačega prebivalstva

3 Januar 2012
V 3. četrtletju leta 2011 se je 58 % prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let, udeležilo okoli 2.071.000 turističnih potovanj, bodisi zasebnih ali poslovnih. Milijon prebivalcev Slovenije, starih 15 let in več, se je odpravilo na vsaj eno turistično potovanje. Po podatkih iz ankete se je v obdobju julij–september 2011 zasebnega ali poslovnega potovanja udeležilo okoli 1.013.000 ali 58 % prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let (v nadaljevanju jih imenujemo turisti); vsi skupaj so se odpravili na okoli 2.071.000 turističnih potovanj. (Vir: SURS)


Število potovanj: 57 % prebivalstva Slovenije, starega 15 ali več let, je bilo na okoli 1.964.000 zasebnih potovanjih. Od turistov, ki so odšli na zasebno potovanje, se je daljših zasebnih potovanj (najmanj 4 prenočitve) udeležilo 85 % turistov. Vseh zasebnih potovanj je bilo za 8 % več kot v 3. četrtletju 2010.
Poslovna potovanja: Med turističnimi potovanji je bilo le vsako dvajseto potovanje poslovno. Okoli 74.000 ali 4 % prebivalcev Slovenije, starih 15 let ali več, je odšlo na poslovno potovanje, v Slovenijo ali tujino.
Destinacije potovanj: Cilj vsakega drugega zasebnega potovanja je bila Hrvaška, vsakega tretjega pa Slovenija. 34 % zasebnih potovanj je tako potekalo v Sloveniji, 66 % pa v tujini (od tega 75 % na Hrvaškem, 3 % v Italiji ter 3 % v Bosni in Hercegovini).
Motiv potovanja: Turisti so se na zasebno potovanje največkrat odpravili zaradi preživljanja prostega časa (počitnice, dopust, potovanje); to je bil motiv za 92 % zasebnih potovanj. Pri 83 % počitniških potovanj je bila glavna dejavnost sprostitev, počitek in zabava, pri 8 % pa rekreativne dejavnosti.
Organizacija potovanja: Večina zasebnih potovanj (88 %) je bila organizirana brez pomoči potovalne agencije.
Vrsta nastanitve: Na 23 % zasebnih potovanj so turisti bivali v lastnem počitniškem bivališču, na 18 % pri sorodnikih ali prijateljih, na 17 % v zasebnih sobah, na 17 % v hotelih, na 11 % v kampih ter na 13 % v drugih nastanitvenih objektih.
Prevozno sredstvo: Na 85 % zasebnih potovanj so se turisti odpravili z osebnim avtom, na 7 % pa z letalom.
Finančna poraba: Na zasebnem potovanju (v povprečju je obsegalo povprečno 6,1 prenočitve) je turist porabil povprečno 41 evrov na dan.
Razlogi za nepotovanje: Pomanjkanje finančnih sredstev (40 %) in pomanjkanje prostega časa (25 %) sta bila glavna razloga za to, da nekateri niso odšli na nobeno zasebno potovanje. (Vir: SURS) 

Podrobnejše informacije najdete na spletni strani Statističnega urada RS.

Slovenija je družabna

             
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti