Ocenite ponudbo:

Pot miru

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Izvajalec : Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju

Naslov: Gregorčičeva ulica 8, 5222 Kobarid
Telefon: 05 389 01 67
e-mail:
www.potmiru.si
Od leta 1915 do leta 1917 je bilo območje Zgornjega Posočja del soške fronte. Tu so se bojevali, trpeli in umirali pripadniki številnih narodov. Iz tega obdobja so se ohranile številne ostaline kot so strelski jarki, utrdbe, kaverne, spominska obeležja, vojaška pokopališča, kapele…. Predstavljajo pomembno kulturno in zgodovinsko dediščino Zgornjega Posočja.

Od leta 2007 so muzeji na prostem ter najpomembnejše ostaline in spominska obeležja soške fronte v Zgornjem Posočju povezani v Pot miru.
 
Posvečena je spominu na številne žrtve prve svetovne vojne. Njen namen je obiskovalcem predstaviti kulturnozgodovinske in naravne znamenitosti Zgornjega Posočja.

Obiščite tudi informacijski center”Pot miru”, kjer si lahko brezplačno ogledate novo interaktivno razstavo o Poti miru

Začne se v Logu pod Mangartom, pri vhodu v rudniški jašek, imenovanem Štoln, konča pa pri muzeju na prostem na Mengorah v bližini Mosta na Soči. Vodi mimo vojaških pokopališč in kapel, trdnjave Kluže, muzejev na prostem, sotesk Koritnice, Soče in Tolminke, zapuščenih in še živih planin, slapa Kozjaka, kostnic v Kobaridu in Tolminu, spominske cerkvice Sv. Duha v Javorci

Razdeljena je na pet odsekov, ki so različno dolgi in zahtevni.

Šest muzejev na prostem:
Ravelnik - Avstro-Ogrska prva obrambna črta na Bovškem
Čelo - Avstro-Ogrski topniški položaji
Zaprikraj - Prva italijanska obrambna črta
Kolovrat - Tretja italijanska obrambna črta
Mrzli vrh - Avstro-Ogrska in Italijanska prva obrambna črta
Mengore - Avstro-Ogrska prva obrambna črta na Tolminskem mostišču.

Med izletom je mogoče prenočiti v naseljih, kjer se odseki začnejo in končajo, pa tudi v planinski koči na planini Kuhinja. Pot miru je posebej označena. Povečini poteka po že obstoječih planinskih in turističnih poteh.

Za tiste, ki bi radi svoj izlet razširili, je pot lahko izhodišče za zahtevnejše ture na bližnje gore.

POT MIRU OD ALP DO JADRANA
Pot miru povezuje območja in ljudi ter bogato kulturno in naravno dediščino vzdolž nekdanje soške fronte. Spominja na vse, ki so trpeli v času 1. svetovne vojne, in opominja, zakaj se vojne ne smejo več dogajati. Predvsem pa spodbuja vrednoto miru in priložnosti za skupni razvoj.
Fronta je za seboj pustila veliko ostalin, ki so s pomočjo različnih ustanov in društev zgledno ohranjene in vzdrževane. Vojaška pokopališča, kaverne, strelski jarki, kostnice, kapele, spomeniki, muzeji na prostem in druga obeležja predstavljajo pomembno snovno in nesnovno dediščino evropske zgodovine. Danes so s svojimi pričevanji, občutji in zgodbami hrbtenica Poti miru od Julijskih Alp do Jadrana.
Pot je enotno označena, primerna za pohodnike in kolesarje. Do večjih znamenitosti je dostop možen tudi z avtomobilom in avtobusom. Pot miru je prava izbira za vse, ki želijo aktivno preživeti prosti čas, doživeti mogočne razglede in lepote narave, spoznati zgodovino in kulturo, srečati domačine, izkusiti sedanje življenje in okusiti lokalne dobrote. Priporočajo se vodeni ogledi z lokalnimi turističnimi vodniki.

Pohodniki, planinci, ljubitelji lepe narave in zgodovine, ki se boste podali na Pot miru, ste vabljeni, da se za več informacij zglasite v informacijskem centru Fundacije Poti miru. Priporočen je najem vodnika, nakup knjige Pot miru- Vodnik po soški fronti v Zgornjem Posočju ali zemljevida soška fronta od Rombona do Mengor.

 

Ogledi
individualni, vodeni 

Vodeni izleti
Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju organizira vodene izlete po Poti miru, muzejih na prostem in drugih prizoriščih soške fronte.


 


Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju« 
Gregorčičeva 8 
5222 
Kobarid 
Telefon : 05 389 01 67 
Telefon 2 : 031 586 296 
Faks : 05 389 01 68 
E-pošta :  
Spletna stran : www.potmiru.si 
GPS Northing (N) : 46,2468 
GPS Easting (E) : 13,5808 
Fotografije
Skrbnik : LTO Sotočje | 05 380 04 80 | | last modified: 27.02.2014
na zemljevid
GPS N: 46,2468
E: 13,5808

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti