Gostilna Slovenija

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Sekcija za gostinstvo in turizem, je uvedla blagovno znamko Gostilna Slovenija za dvig prepoznavnosti slovenske kulinarike. Blagovno znamko lahko uporabljajo gostinci, ki so člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in izpolnjujejo določila, predpisana v pravilniku, ki ga je zbornica sprejela.

TablaTemeljni namen podeljevanja kolektivne blagovne znamke Gostilna Slovenija je v povezavi z najbolj kakovostno kulinarično ponudbo v gostilnah na Slovenskem, ki predstavljajo nosilce tako kulinarične kulturne dediščine kot tudi njenih sodobnih aplikacij na področju kulinarične ponudbe.

Pomen znamke je tudi v povezovanju nosilcev gostilniške dejavnosti v Sloveniji, skrb za njeno celovito kakovost, trajnostni razvoj in ohranjanje lokalne ter regionalne razpoznavnosti. Temelje predstavlja Strategija razvoja gastronomije Slovenije s 24 gastronomskimi regijami in 180 izbranimi temeljnimi jedmi, ki jo je pripravila Slovenska turistična organizacija.


Kriterijev za podelitev pravice do uporabe blagovne znamke Gostilna Slovenija je več:

- Jedilnik mora vključevati vsaj 80 % hišnih, krajevnih, regionalnih in vseslovenskih jedi,
- ponudba hrane naj bi vključevala tudi vsaj tri proizvode z zaščitenim geografskim poreklom,
- vsaj 50 % vseh živil mora biti iz lokalnega, regionalnega in slovenskega okolja,
- vsaj 5 % uporabljenih živil naj bi bilo ekološko pridelanih,
- ponudba hrane mora biti usklajena z letnimi časi,
- ponudba vin mora temeljiti na vinih slovenskih vinarjev (vsaj 75 % v razmerju do tujih),
- v ponudbi žganih pijač naj bi bilo vsaj 5 pijač krajevnega, regionalnega ali slovenskega izvora, v ponudbi brezalkoholnih pijač (vode, sokovi) pa vsaj 10 pijač krajevnega, regionalnega ali slovenskega izvora.

Pomembna je tudi zunanja ureditev ter notranji ambient in zvočna kulisa.
Izvesek


Do sedaj je bilo pozitivno ocenjenih 41 gostiln, ki so dobile pravico do uporabe blagovne znamke Gostilna Slovenija, 10 pa jih mora  strokovna komisija še oceniti.

Več o blagovni znamki Gostilna Slovenija si lahko preberete na njihovi spletni strani TUKAJ.

Seznam gostiln
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti