Geografska raznolikost Slovenije

Izjemna raznolikost slovenskih pokrajin ima skupne točke, ki določeno območje povežejo v celoto. Za namige, kateri del Slovenije lahko obiščete in kaj vse lahko tam vidite in doživite, smo slovenske pokrajine strnili v štiri sklope: alpski svet, severovzhodna hribovja in nižine, kraški svet ter območje slovenske obale. Slovensko glavno mesto je na stičišču vseh štirih sklopov, zaradi svoje pomembnosti pa smo mu namenili posebno obravnavo.

Gorati svet


Logarska dolinaMed najlepšimi deli Slovenije je območje Julijskih in Kamniško – Savinjskih Alp. Za turiste sta zelo privlačni Blejsko in Bohinjsko jezero ter soteska reke Radovne Blejski vintgar. V območje Julijskih Alp spada tudi dolina Soče, ki je prva slovenska destinacija odličnosti – EDEN. Še ena taka destinacija je Solčavsko v Kamniško – Savinjskih Alpah.

Med pomembnejše turistične kraje in mesta na tem območju spadajo Kranjska Gora in Bovec, ki ponujata številne aktivnosti na prostem, ter mesti Kranj in Škofja Loka.


Hriboviti in nižinski svet


JeruzalemNa obronkih zelenega hribovja Pohorje je drugo največje slovensko mesto Maribor, poleg tega pa tri naravna zdravilišča: Zreče, Dobrna in Topolšica. Na vzhodu Slovenije so se ob termalnih izvirih razvila tudi druga naravna zdravilišča. V Radencih in Rogaški Slatini izvirata zdravilni mineralni vodi.

Tretje največje slovensko mesto Celje najbolj zaznamuje Stari grad, kjer je prebivala edina slovenska plemiška družina Celjskih grofov. Vinorodna dežela Podravje je posejana z vinotoči in turističnimi kmetijami, ki z izvrstnimi jedmi in vinom premamijo pohodnike in kolesarje.


Obalni svet

Slovenska obala je kratka, a ponuja veliko lepot. Poleg najvišje flišne stene v Jadranu, Strunjanskega klifa, so na obali velika znamenitost Sečoveljske soline, ki so krajinski park in zavetišče za številne ptice.

Na slovenski obali je vredno obiskati več mest. Ob Piranu in Portorožu sta zanimiva še Koper in Izola. Obala je nadvse primerna za vodne športe, gričevnato območje priobalnega sveta pa je kot nalašč za kolesarjenje. V Strunjanu in Portorožu sta tudi naravni zdravilišči.

Kraški svet

Kraški svet zavzema večino južne Slovenije. Največ kraških jam je na jugozahodu. Vredni ogleda so Postojnska jama in Škocjanske jame. Izjemna atrakcija je Predjamski grad, zgrajen na navpični steni, za katero je razvejan jamski sistem.

V majhnem turističnem kraju Lipica so pred več kot štiristo leti začeli vzrejati plemenite bele konje lipicance. Kobilarna Lipica je turistično - rekreacijsko središče z jahalno šolo.

Osrčje države

Slikovito glavno mesto Slovenije Ljubljana vas s svojo sproščenostjo in živahnostjo brez težav lahko navduši. Ker leži v središču države, je odlično izhodišče za spoznavanje okolice in drugih delov Slovenije.

Slovenija je družabna

             
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti