Ocenite ponudbo:

Anina pot

Izvajalec:
Terme Dobrna
Naslov:
Dobrna 50 3204 Dobrna
Telefon:
037 80 80 00
Faks:
037 80 81 11
e-mail:

Pot je dobila ime po Ančki, nekdanji lastnici Šumejeve domačije, ki je v hiši z ohranjeno črno kuhinjo prebivala še do leta 2005.

Speljana je po gričevnatem svetu med hudourniško Dobrnico in reko Hudinjo, ki priteče iz smeri Vitanja. Tod ni strnjenih naselij, temveč le skupine hiš in posamezne kmetije, posejane med sadovnjaki in vinogradi, kjer boste srečali domačine, ki vam bodo znali marsikaj povedati o načinu življenja tega dela kraja oziroma občine.

Iz centra Dobrne vodi pot po cesti mimo ruševin vile Ružičke proti Hudičevemu grabnu, mimo graščine Gutenek (bivše pivovarne) do »kneippovega« korita s kristalno čisto vodo, ki izvira izpod skale. Od jame Bierkeller – Ledenice in slapa Drenovec se strmo vzpenjate ob slapovih hudourniškega potočka Drenovec do jase, primerne za piknik. Po travnati cesti prispete do kmetije Marovšek z lepo urejenim piknik prostorom, kjer vam bodo na vašo željo pokazali tudi staro kovačnico in manjšo zbirko starin. Pri odcepu zavijete desno navzdol proti Šumejevi domačiji, kjer si lahko ogledate ohranjeno črno kuhinjo, nato pa pot nadaljujete okoli hriba Gruševec v zaselek Zavrh. Na razpotju zavijete desno in po cesti nadaljujete pot do naslednjega križišča pri Flisu, kjer zavijete levo mimo Flisovega križa in nato po asfaltirani cesti navzdol vse do kmetije Blažič, ki ima dobro ohranjeno stavbno podeželsko dediščino, kaščo in kozolec, in kjer vam ponudijo tudi odlični med.

Željni dobre vinske kapljice lahko po nadaljevanju poti zavijete levo v hrib do kmetije Dražnik, kjer vam ponudijo tudi med in ostale čebelje izdelke. Nato se spustite nazaj v dolino in pot nadaljuje mimo Švabove domačije in kapele do križišča, kjer zavijete desno in nadaljujete pot po makadamski cesti proti izletniški kmetiji Vrba. Sledi še travnata pot proti cerkvi Sv. Miklavža in naprej še zadnji vzpon po panoramski poti, kjer se na vrhu pred vami razprostre enkraten razgled na Dobrno z njeno okolico. Preostane vam samo še spust v dolino proti centru Dobrne.

 
Čas hoje : 3 ure 
Dolžina : 9 km

Zahtevnost
srednje zahtevna tura, nezahteven izlet 

Potek
v sredogorju 

Zemljevidi : Zeljevid Anine poti, Poti Dobrne 

Pohodniška ponudba
družinski izleti, sprehodi, poti v gozdovih, poti do slapov, poti na pašne planine 

Ogledi
individualni TIC Dobrna 
Dobrna 19 
3204 
Dobrna 
Telefon : 03 780 10 64 
Faks : 03 780 10 60 
E-pošta :  
Spletna stran : www.dobrna.si 
Regija: Savinjska
Kraj: Dobrna
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

     
Skrbnik : Zavod za turizem, šport in kulturo Dobrna | 03 780 10 64 | | www.ztsk-dobrna.si...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti