Ocenite ponudbo:

Loška pot

Izvajalec:
Terme Dobrna
Naslov:
Dobrna 50 3204 Dobrna
Telefon:
03 780 80 00, 03 780 81 11
e-mail:

Vodi iz središča Dobrne skozi zdraviliški kompleks po cesti v Klanc, kjer na pobočjih ležijo vinogradi. Pot se vzpenja do naselja Loka pri Dobrni. Za dolino Loke je značilen kraški svet z rdeče-rjavo zemljo »terra rosso«, z vrtačami, ponikovalnicami in celo s kraško jamo, imenovano Osrečanova zvonica. Pot nadaljujete mimo Čerjakove kapele proti dolini mlinov, kjer ob poti stojijo več kot 300 let stari ostanki mlinov, in sicer Gregorjev, Petračev, Sedevšekov in dva Vovkova. Najbolj ohranjen je več kot 450 let star zgornji Vovkov mlin, ki je v preteklosti mlel žito za potrebe Kačjega gradu. V od leta 2007 obnovljenem mlinu je možen ogled delovanje mlina in mlinarske tarife, ki je veljala pred 2. svetovno vojno. Mlin z okolico je predvsem zanimiv za turiste, ki se ob ogledu mlina ob potočku v mirni dolini lahko nadihajo svežega zraka in podoživijo delček preteklosti, ki jo je Pungartnikovim uspelo ohraniti. Tistim, ki prisegajo na domače, lahko ponudijo sveže mleto moko, po želji pa tudi domači kruh in še katerega izmed podeželskih darov.

Pot nadaljujete po označeni poti do domačije Lamperček, kjer si boste ogledali jelene in se okrepčali z domačimi dobrotami. Pot vas bo nato vodila še na domačijo Blažiševih, kjer hranijo zanimivo zbirko starin – starih koles, sabelj, predmetov iz vsakdanjega življenja ter starih slik Dobrne z okolico. Pot boste ob pogledu na ruševine Kačjega gradu nadaljevali po označeni poti nazaj proti dolini, mimo ribnikov do graščine Novi grad v Lokovini in če zavijete levo, ste spet v središču Dobrne.

 
Čas hoje : 2,5 ure 
Dolžina : 8 km

Zahtevnost
nezahteven sprehod, nezahteven izlet 

Potek
po dolini 

Zemljevidi : Zeljevid Loške poti, Poti Dobrne 

Pohodniška ponudba
družinski izleti, sprehodi, poti v gozdovih 

Ogledi
individualni, vodeni Terme Dobrna 
Dobrna 50 
3204 
Dobrna 
Telefon : 03 780 80 00 
E-pošta :  
Spletna stran : www.terme-dobrna.si 


TIC Dobrna 
Dobrna 19 
3204 
Dobrna 
Telefon : 037 80 10 64 
Faks : 037 80 10 60 
E-pošta :  
GPS Northing (N) : 46,3397 
GPS Easting (E) : 15,2242 

Na lepše 

na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

     
Skrbnik : Zavod za turizem, šport in kulturo Dobrna | 03 780 10 64 | | www.ztsk-dobrna.si...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti