Ocenite ponudbo:

Po Vertovčevih poteh

Izvajalec:
Društvo Matija Vertovec
Naslov:
Lokarjev drevored 8 5270 Ajdovščina
Telefon:
041 632 133
e-mail:
Matija Vertovec je bil vipavski duhovnik, ki je svoje farane poučeval tudi o vinogradništvu in vinarstvu. Enkrat na leto po krajih, kjer je služboval, poteka organiziran pohod po Vertovčevih poteh. Lahko pa se po tej poti napotite tudi sami. S hitre ceste Vipava– Nova Gorica izstopite pri izvozu Ajdovščina, se peljete v smeri Planine in zavijete desno proti vasi Ustje.
Skozi vasico Dolenje, kjer je nahajališče fosilov iz eocena, se vzpnete na vrh Nabojs s čudovitim razgledom po Trnovski planoti in spodnji Vipavski dolini. Ogledate si lahko tudi obnovljeno cerkev sv. Marjete nad Dolenjami.
Pri naselju Brith so odkrili dva nova fosila, praživali – numulita.
Ko dosežete najvišjo točko pohoda Ostri vrh, se spustite preko zaselka Potok v Jakuline (rojstni kraj Matije Vertovca) in nato v Šmarje. Oglejte si sv. Lucijo v cerkvi Marijinega imena in se prek Vrtovč, Tevč in Uhanj vrnite na izhodišče.

V letošnjem letu bo pohod potekal 20. novembra 2016.

Dobimo se med 7.00 in 9.00 uro zjutraj pri mogočnem starem hrastu pred vasjo Ustje pri Ajdovščini. Pot je krožna, nezahtevna, primerna tudi za družine z otroci. Potek pohoda: Ustje – Dolenje – Sv. Marjeta – Planina – Ostri vrh – Potok – Jakulini – Šmarje – Vrtovče – Lisjaki – Tevče – Uhanje – Ustje.


V cerkvici sv. Marjete, na Planini in na Ustjah bodo na ogled različne razstave in predstavitve, na Vrtovčah bodo oživljali stare običaje.

Startnine ni, krožni pohod je nezahteven, hoje je za okoli 5 ur (brez pretiranih vzponov), ob poti vam bo na voljo ponudba toplih (in hladnih!) napitkov ter drugih pridelkov iz kmetij - del ponudbe bo na voljo brezplačno, drugi del boste lahko kupili, lahko pa boste tudi pomalicali nekaj toplega (organizirana topla malica v Šmarjah od 9.30 dalje, po zmerni ceni).

PROGRAM:
11.00 - maša v cerkvi Marijinega imena v Šmarjah
12.00 - osrednja kulturna slovesnost pred spomenikom Matiji Vertovcu
Po pohodu od 12.00 dalje bo na izhodišču, pod mogočnim hrastom pred vasjo Ustje, potekala kmečka tržnica ter organizirano družabno srečanje.

Pohodniki se pohoda udeležujejo na lastno odgovornost!

Vabi vas Društvo za odkrivanje in varovanje naravnih in kulturnih vrednot Matija Vertovec! 
Čas hoje : 5-6ur 
Dolžina : 16 km

Zahtevnost
lahka tura, nezahteven izlet, pretežno lahka 

Potek
v sredogorju, po dolini 

Skupni vzpon : 422 m
Zemljevidi : Ustje - Dolenje - Planina - Šmarje - Vrtovče - Tevče - Ustje 

Pohodniška ponudba
družinski izleti, sprehodi, skupinske ture 

Pot vodi skozi vasi, kjer vas bodo prijazno sprejeli ponudniki na Vipavski vinski cesti. Lahko si boste privoščiili kozarček odličnega vipavca in druge dobrote s kmetij.

 
Oprema : Pohodniški čevlji in dobra volja! 

Ogledi
individualni, vodeni 

Brezplačno. 
Pohod po Vertovčevih poteh je organiziran v spomin na nadvse pomembnega vipavskega rojaka Matijo Vertovca, ki spada med slovenske najimenitnejše poljudnoznanstvene pisce. Zanimivo je, da je Vertovčeva prva duhovniška naloga bila razsvetljevanje razuma vernikov. Prvi je v slovenskem jeziku pisal o vinogradništvu, vinarstvu in kletarstvu - Vinoreja 1844, Kmetijske kemija 1847, o astronomiji Zvezdoslovje 1847, in o splošni svetovni zgodovini Obča povestnica 1863.  


TIC Ajdovščina 
Cesta IV. Prekomorske 61A 
5270 
Ajdovščina 
Telefon : 05 365 91 40 
E-pošta :  
Spletna stran : www.tic-ajdovscina.si Na lepše 

na zemljevid

Publikacije

Po Vertovčevih poteh

 

On the Vertovec trail

 

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

Skrbnik : TIC Ajdovščina | 05 365 91 40 | | www.tic-ajdovscina.si...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti