Ocenite ponudbo:

Pot spominov in tovarištva

Naslov:
Ljubljana

Pot spominov in tovarištva (PST) je urejena, večinoma peščena, ponekod asfaltirana sprehajalna in rekreacijska pot, ki sklenjena vodi okrog celotnega mesta. Dolga je 33 km in vodi deloma skozi različne dele mesta, deloma pa po okoliških travnikih in gozdovih. Po njej se lahko odpravite peš ali s kolesom, če ob tem ne ogrožate pešcev. Vožnja z motornimi vozili in ježa na poti nista dovoljeni. V zimskem času so na nekaterih odsekih (Koseze, Murgle, ob soseski BS-3 in Zadvoru pod Sv. Urhom) urejene smučarske tekaške proge.

 

Pot je ime dobila po bodeči žici, ki je mesto obdajala v času 2. svetovne vojne, da bi odpornikom prekinila stik med mestom in zaledjem. Ob žični zapori je stražilo približno 1.300 vojakov ter 400 policistov, ki so ob prehodih preverjali vse, ki so potovali v mesto in iz njega.

 

Pot je danes urejena in tudi dograjena. Široka je 4 metre in na zelenih površinah je posajenih 7.400 dreves 49 različnih vrst. Vse okoli je označena s tablami, na katerih je orisan njen potek, dodatno pa je zaznamovana z jeklenimi okroglimi znamenji, ki so vzidana v tla.

 

Pohod ob žici

Vsako leto prvo soboto po 9. maju, prazniku Ljubljane, ki zaznamuje osvoboditev mesta po 2. svetovni vojni, po poti poteka tradicionalni Pohod okoli Ljubljane. Namenjen je rekreativcem vseh starosti – sprehajalcem, družinam z otroci in tudi rekreativnim tekačem, ki se v Teku trojk pomerijo na progah, dolgih 28, 12 ali 3 kilometre (za otroke).

 
Dolžina : 33 km

Zahtevnost
nezahteven sprehod 

Potek
po dolini 

Pohodniška ponudba
družinski izleti, sprehodi, skupinske ture, poti v gozdovih 

Ogledi
individualni 

Slovenija

na zemljevid

Publikacije

Pot spominov in tovarištva

 

Pot spominov in tovarištva

 

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Turizem Ljubljana | 01 306 45 75 | | www.visitljubljana.com...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti