Ocenite ponudbo:

Planinska pot na Šmohor (787m)

Naslov:
Laško
Telefon:
03 733 89 50
e-mail:
Zanimiva in lepo urejena planinska pot, ki vodi skozi širne gozdove in cvetoče travnike, vas popelje do Šmohorja, priljubljene izletniške točke severovzhodno od Laškega. Šmohor se dviga nad dolino potoka Rečica, ki se pri Laškem zdravilišču Thermana izliva v reko Savinjo.

Šmohor je privlačna izletniška točka našega mesta piva in cvetja, na grebenu med Pernico (872m) in Maličem (936m). Z železniške postaje ali bližnje TIC točke se napotite proti Zdravilišču Laško, kjer vas pot vodi v podvoz proti Rečici, prečkate mostič in po cesti nadaljujete pot mimo gasilskega doma. Od kapelice pri lipi se vzpnete do stopnic, ki vas vodijo do ožje poti, ta pa po travniku dalje v gozd. Sledite markacijam, ki vas bodo po 60 do 90 minutah hoje pripeljale do velikega travnika na vrhu planote Šmohor, kjer stoji Planinski dom Šmohor. Čez Šmohor vodijo tudi planinske transverzale.

Na Šmohor se lahko pripeljete tudi z avtomobilom. V Spodnji Rečici pred tovarno Fragmat - TIM Laško zavijete v križišču desno in se vzpnete po cesti do križišča pod planinsko kočo na Šmohorju.

Več informacij o poti vam nudi barvna brošura "Vandranje po Laškem in okolici", ki jo lahko brezplačno dvignete v Turistično informativni točki (TIC) Laško, tik zraven železniške postaje, kjer so podrobno opisane ta in druge planinske in pohodne poti, vključno z zemljevidom v merilu 1:35.000

Izhodišče poti: Laško (TIC Laško)
Potek poti: Laško, Debro, Dom na Šmohorju

Vrsta poti: planinska pot
Čas hoje: 2 - 3 ure
Dolžina poti v eno smer: 6.4 km
Zahtevnost: srednje zahtevna
Najnižja točka poti: 223 m
Najvišja točka poti: 781 m

Planinska koča na Šmohorju nudi:
prostor za taborjenje, prostor za družabne igre, prostor za piknike s kamini (žar), šola v naravi za učence osnovnih šol in predšolske otroke, športni dnevi, izleti v okolico, sprejem zaključenih družb (do 120 oseb), prenočišča za 80 oseb, dnevno pripravljene jedi in domače specialitete, jedi po naročilu, aperitivi iz gozdnih sadežev...

Zanimivosti in gostinska ponudba na poti:
- Hotel Hum
- Zdravilišče Laško
- Penzion Park
- Izbira Laško – Franšiza TUŠ
- Planinski dom Šmohor
- Cerkev sv. Mohorja

ŠMOHORSKA CERKEV:
Cerkev leži v neposredni bližini Planinske koče na Šmohorju in je posvečena Svetemu Mohorju. Prvič je omenjena davnega leta 1421. Ta cerkev stoji najvišje in je najstarejša podružnica Laške Nadžupnije. Sestavljajo jo pravokotna ladja, prezbiterij in na severni strani prizmatičen zvonik. Gradnja je kamnita in ometana, streha enotna, tlak v njej pa kamnit. Od prvotne je sedanja cerkvica višja kar za dva do tri metre. V začetku 16.stoletja so ji prizidali prezbiterij in zvonik, ki naj bi bil dokončan leta 1504 in v katerem visi zvon Alberta Samase iz leta 1897.
Notranjost skriva prižnico iz 17.st, glavni oltar iz 18.st. in stranska oltarja z baročnimi krili iz 19.st.. V glavnem oltarju, ki je lesen, sta kipa Sv.Mohorja in diakona Sv.Fortunata, stranska oltarja sta posvečena Sv.Ulriku in Ožbaltu. V zakristiji je treba omeniti albo - dolgo mašno srajco iz leta 1678 in staro pločevinasto vetrovko.

ŠMOHORSKE LIPE:
Pred cerkvijo stojijo tri starodavne mogočne lipe, dve od njih žal že nimata več vrhov. Lipe so "turške" in po starosti segajo še tja v pozni srednji vek. Ena izmed njih je na Veliko noč leta 1879 gorela in izgubila vrh, še vedno pa zeleni. Leta 2001 so bile ponovno izmerjene v prsni višini in sicer merijo 718cm, 680cm in 625cm. Najstarejša med njimi je bila leta 2008 izbrana za drevo leta v Sloveniji. 

Zahtevnost
srednje zahtevna tura TIC Laško 
Valvasorjev trg 1 
3270 
Laško 
Telefon : 03 733 89 50 
E-pošta :  
Spletna stran : www.stik-lasko.si 

Šmohor

Regija: Savinjska
Destinacija: EDEN 2013: Laško
Kraj: Šmohor
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

Skrbnik : STIK Laško | 03 733 89 30 | | www.lasko.info...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti