Ocenite ponudbo:

Po sledeh Jurija Kozjaka

Izvajalec:
Turistično društvo Jurij Kozjak
Naslov:
Dolenje Selce 18 8211 Dobrnič
Telefon:
041 587 308, 07 346 54 93
e-mail:
Pohodna pot »Po sledeh Jurija Kozjaka« v celoti poteka znotraj meja Krajevne skupnosti Knežja vas v občini Trebnje in se nahaja v skrajnem severnem delu Suhe Krajine, ki leži med Temenico in Krko.

Skupna dolžina poti znaša malo manj kot 12 km, višinska razlika med izhodiščno točko in najvišjo točko poti znaša 116 m. Pot gre dvakrat navzdol in navzgor, največja višinska razlika pa je 156 m.

Pričetek in zaključek pohodne poti je v vasi Občine na Jurjevi domačiji ob cesti Trebnje – Žužemberk, nadmorska višina 340 m. Od tu krene pohodnik navzdol po cesti do Male vasi in Baragove domačije, nadaljuje skozi gozd pod Urbetovim hribom do Krušnega vrha in se spusti v vasi Gorenje in Dolenje Selce, kjer je zanimiva cerkev svetega Antona puščavnika s kvalitetno notranjo opremo iz 17. stoletja. Sledi vzpon (približno 140 m višinske razlike) na hrib Kozjek, ki je visok 456 m, na vrhu katerega ruševine Gradu Kozjak (Kozjek)  spominjajo na nekoč pomembno utrdbo. Malo pod ruševinami gradu je Ekološka kmetija Marinček, najstarejša (250 let) naseljena in aktivna kmetija v občini Trebnje, na kateri je možen oddih pri kamniti mizi v senci stoletnega v dežnik spletenega gabra, ogled muzejčka starih gospodinjskih pripomočkov, itd. Pot se skozi gozd in mimo pašnikov spusti do Dolenjega Kamenja, do Bč-a, kala (luže) z izvirom, ki velja za naravno znamenitost. To je najnižja točka  pohodne poti – 300 m. Popotnik po blagem klancu pride po cesti do vasi Gorenje Kamenje, v kateri so pred stoletjem našli rimske grobove. Od tu nadaljuje do Knežje vasi s cerkvijo svete Neže iz 16. stoletja, naprej proti vasi Luža in čez par sto metrov se znajde na izhodišču pri Jurjevi domačiji.

Organiziran pohod je zadnjo soboto v mesecu avgustu.
 

Zahtevnost
nezahteven sprehod, nezahteven izlet 

Potek
po dolini 

Skupni vzpon : 156 m

Pohodniška ponudba
družinski izleti, sprehodi, poti v gozdovih TIC Trebnje 
Goliev trg 5 
8210 
Trebnje 
Telefon : 07 348 11 28 
Faks : 07 348 11 31 
E-pošta :  
Spletna stran : www.trebnje.si 


GPS Northing (N) : 45,9098 
GPS Easting (E) : 14,9592 

Občine

Kraj: Občine
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

   
Skrbnik : Občina Trebnje | 07 348 11 38 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti