Ocenite ponudbo:

Pot ob Muri

Izvajalec:
Zavod za turizem in šport Radenci
Naslov:
Pot ob Muri 9252 Radenci
e-mail:
Pot ob reki Muri predstavlja raj za vse sprehajalce in pohodnike, saj ponuja spoznavanje neokrnjene narave, rastlinstva in živalstva ob reki Muri. Ob gledanju žuboroče vode in tišine, daleč stran od mestnega vrveža, se človek sprosti in si nabere novega delovnega elana.

V kraju Radenci se lahko odločite za dvoje poti:
1-Pot ob Muri, ki vodi vzporedno z reko v smeri njenega toka - v smeri Razkrižja.
2- Pot, ki teče prav tako vzporedno z reko Muro, vendar v nasprotni smeri toka reke Mure - v smeri Gornje Radgone.

Mura izvira v Avstriji, v osrčju nacionalnega parka Hohe Tauern (Visoke Ture). Izvira na višini 1898 metrov in je od izvira do sotočja z Dravo (pri Legradu v Podravini) dolga 438 kilometrov, od česa je v Avstriji 295 km, v Sloveniji okrog 70 km in je s tem ena izmed najdaljših rek pri nas.

Meandri, mrtvice, prodišča in poplavni gozdovi sestavljajo naš najbogatejši ekoststem - loko. Pestrost in gostota ptic sta tu izredni.

Svetovno in evropsko ogrožene vrste:
bela štorklja, črna štorklja, velika bobnarica, mala tukalica, vodomec, srednji detel, siva žolna, belovrati muhar.

Za Slovenijo pomembne vrste:
siva čaplja, mali martinec, čebelar, breguljka, rečni cvrčalec, trstni cvrčalec, plašica.

V preteklosti je na Muri delalo kar nekaj mlinov. Danes je teh mlinov zelo malo, eden redkih je Babičev mlin v Veržeju. Karakterističen je po tem, da pogonsko kolo plava na dveh čolnih, sila pa se z njega v mlin prenaša z jekleno vrvjo, tako da mlin ni odvisen od vodostaja Mure.

Posebnost Mure je tudi "BROD NA MURI" - skela, ki preko Mure prevaža ljudi, vozila,... Brodov je na tem področju kar nekaj, npr. v Krogu in Ižakovcih.

Reka Mura je že v preteklosti predstavljala mejno reko. Od 13. stoletja do prve svetovne vojne je tekla kot mejna reka med Avstrijo in Ogrsko, kar je tudi glavni razlog za razlike med Slovenci na levem in desnem bregu reke. To razliko lahko najlažje opazite, ko obiščete Prleke in Prekmurce vsake posebej. Razlike niso le v navadah in običajih, temveč tudi v prehrani in kar opazite kot prvo razliko je narečje. V pogovoru z domačini, ki so zelo gostoljubni na obeh bregovih reke Mure, se lahko dokaj hitro naučite določenih izrazov in razlike opazite tudi sami.

Mura je nekoč služila kot pomočnik mlinarjem, vendar je opaziti, da ta poklic v tej obliki že izumira. Še v začetku 20. stoletja je bilo okoli 40 plavajočih mlinov na reki, danes se jih je ohranilo le malo. Kot etnološki spomeniki se v današnjem času obnavljajo in ponujajo izlet v preteklost. Seveda se na sprehodu na Poti ob Muri lahko sproščate ob pogledu na najzanimivejše rastline, ki rastejo tukaj v mrtvicah in močvirjih.

Zelo lepa je reka Mura s svojimi brzicami ter favno in floro v in izven nje.

Vir:
http://www.turisticnodrustvo-radenci.si/predstavitev_znam.htm

 
Dolžina : 5 km

Zahtevnost
nezahteven sprehod, lahka tura 

Potek
po dolini 

Pohodniška ponudba
sprehodi, poti ob rekah, poti v gozdovih, zimsko pohodništvo 

Regija: Pomurska
Kraj: Radenci
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

     
Skrbnik : Zavod za turizem in šport Radenci | 02 565 18 89 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti