Ocenite ponudbo:

Menina planina

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Je prostrana, zakrasela z gozdom poraščena planota, ki se mogočno razlega nad Zadrečko dolino. Poteka v smeri vzhod – zahod v dolžini preko 20 km, v smeri sever – jug pa se razširi le 10 km. Na zahodu sega do prevala Črnivec (902 m), na vzhodu pa jo med domačini že dolgo pomembna prelaza Slopi (925 m) in Lipa (721 m) razdvajata od nižje planote Dobrovlje.
Menina je ime dobila po menihih iz benediktinskega samostana, kateremu je skupaj z vso Zgornjo Savinjsko dolino pripadala kot fevd.
Tu se je izoblikovala vrsta kraških pojavov z jamami, jezeri in vrtačami. Najbolj znana je udorna jama Jespa, na dnu katere se dolgo zadržuje snežišče. Dobro poznano je tudi jezero Biba. Pokrajino poleg gozdov pestrijo številni pašniki.
Čudovita pokrajina je za obisk primerna tudi pozimi, tako za planinarjenje kot tudi za turno smučanje. Obiskovalci, ki pridejo na Menino peš in tudi tisti, ki pridejo na planino po cesti z avtomobili (iz Bočne) se lahko odpočijejo in okrepčajo v planinskem domu na Menini (1453 m).
Zaradi svoje lege slovi Menina kot odlično razgledišče na številne bližnje pa tudi bolj oddaljene vrhove, saj lahko ob ugodnih razmerah iz razglednega stolpa na najvišjem vrhu – Vivodniku (1508 m), vidimo vse do morja.
 


GPS Northing (N) : 46,2587 
GPS Easting (E) : 14,7953 
Fotografije
Skrbnik : Občina Nazarje - Muzej Vrbovec | 03 839 16 13 | | last modified: 15.02.2012
na zemljevid
GPS N: 46,2587
E: 14,7953
Regija: Savinjska
Kraj: Nazarje

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti