Ocenite ponudbo:

Po Stari rudni poti navzgor

Izvajalec:
TIC Jesenice
Naslov:
Cesta maršala Tita 18 4270 Jesenice
Telefon:
04 586 31 78
e-mail:
Stare zgodbe pripovedujejo, da je Gola peč, pod katero poteka Stara rudna pot, vsa votla. Njeno notranjost naj bi sestavljale prelepe dvorane, v katerih so v davnih časih prebivale vile. Slišati je bilo le njihov glas – spomladi so kmetom šepetale, kdaj in kako naj sejejo, da bodo imeli dober pridelek. Če tudi sami potrebujete nasvet, poskusite srečo in se odpravite na pot. Kdo ve – mogoče bodo svetovale tudi vam. Naša prva postaja bo nekdanje fužinarsko naselje Stara Sava, kjer si bomo v Bucelleni – Ruardovi graščini ogledali rudarsko zbirko. Oglarstvo in rudarstvo bosta namreč naša rdeča nit današnjega dne. Po ogledu si bomo v delavskem ambientu pripravili delavsko ječmenovo kavo in jo zaužili s kruhom. Po okrepčilu bomo vzeli pot pod noge in jo mahnili skozi mesto do starega mestnega jedra – Murove. Mimo Kosove graščine navzgor se bomo v nekaj minutah povzpeli nad strehe jeseniških hiš in kmalu celo nad višino najvišjih stolpnic. Iz mesta v naravo in skozi gozd proti Pejcam. Košček za koščkom bomo spoznavali zgodovino starih rudarjev in odkrivali tančice preteklosti. Na najbolj strmem delu poti so še danes vidne sledi zaviranja rudarskih vozov, imenovane »glajžni«. Za prevoz rude so vozniki – furmani uporabljali vozove -žlajfe, katerim so na strmini odstranili zadnja kolesa, da je voz drsel po tleh in s tem zaviral. Na najbolj strmem delu poti sta postavljeni kapelici posvečeni Sveti Barbari, kot zavetnici rudarjev. Kmalu nas potem pot pripelje do ceste, kjer bomo vstopili na avtobus in se odpeljali v Planino pod Golico vse do Savskih jam. Danes je od nekdaj številnih rovov deloma ohranjen le najnižji rov Karel, imenovan Korlnov rov. Po ogledu si bomo na kmečkem turizmu pri Betelu okrepčali s pravo rudarsko malico in se naužili čudovitih pogledov na znano kraljico - Golico.  

Potek
po dolini 

Težavnost
srednje zahtevna tura 

Višinska razlika : 600 m
Trajanje izleta : 5 - 6 ur 

Pohodniška ponudba
družinski izleti, sprehodi, skupinske ture 

Minimalno število udeležencev : 20 
Največje število udeležencev : 40 

Ogledi
individualni, vodeni 

CENA IZLETA: 20 oseb… 21,00€/osebo 30 oseb … 20,00€/osebo 40 oseb … 19,00€/osebo CENA VKLJUČUJE: - ogled rudarske zbirke - delavsko ječmenovo kavo, kruh - delavsko malico - nezgodno zavarovanje - lokalno turistično vodenje - organizacijo izleta - DDV  

Možnost plačila
samo z gotovino 

Termini: Po dogovoru. Prijave: Najmanj 5 dni v naprej. Ne pozabite na: Kamero ali fotoaparat.  

Planina pod Golico

Regija: Gorenjska
Kraj: Planina pod Golico
na zemljevid

Publikacije

zgibanka SLO 12345.pdf

 

zgibanka ANG 12346.pdf

 

zgibanka NEM 12347.pdf

 

zgibanka ITA 12349.pdf

 

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : TIC Jesenice | 04 586 31 78 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti