Sporočila za javnost

Ažurno obveščanje medijev in strokovne javnosti o načrtovanih in aktualnih aktivnostih in drugih novostih SPIRIT Slovenija, javne agencije.


Sektor za pospeševanje internacionalizacije in tujih neposrednih investicij

Sektor za pospeševanje podjetništva, inovativnosti in razvojaSkupni nastopi slovenskega in hrvaškega turizma na oddaljenih trgih uspešno, možnosti za izboljšanje še veliko

Maribor, 21. maja 2015 – Danes sta se delovnem srečanju v Kongresnem centru Habakuk v Mariboru sestala Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije in Darko Lorencin, minister za turizem Republike Hrvaške. Ocenila sta dosedanje sodelovanje med državama na področju turizma, izmenjala statistične podatke o turističnem obisku v letu 2014, podala napovedi za prihajajočo poletno turistično sezono in se pogovarjala o možnostih nadaljnjega bilateralnega sodelovanja na področju turizma.

Sporočilo za javnost
18. Slovenska turistična borza, BTC City Ljubljana

Ljubljana, 8. maj 2015 – V Ljubljani, v BTC City Ljubljana, v organizaciji Sektorja za turizem javne agencije SPIRIT Slovenija pravkar poteka 18. Slovenska turistična borza oziroma Slovenian Incoming Workshop (SIW). Letošnjo borzo, ki se odvija med 7. in 9. majem, gostita BTC City Ljubljana in naše glavno mesto. Najpomembnejši poslovni dogodek slovenskega turizma bo prepleten s priložnostmi za poslovnost in oddih ter z aktivnimi doživetji glavnega mesta.

Sporočilo za javnost
Roadshow Kitajska 2015 - skupna predstavitev slovenskega in hrvaškega turizma

Šanghaj, 16. april 2015 – Predstavitev slovenskega turizma na Kitajskem sta v tem tednu zaznamovala dva pomembna dogodka, in sicer turistični delavnici 13. aprila v Pekingu in 15. aprila v Šanghaju. Oba dogodka sta potekala v sodelovanju med slovensko nacionalno turistično organizacijo in Hrvaško turistično organizacijo (HTZ) pod sloganom »Experience Croatia, Feel Slovenia«. 

Sporočilo za javnost
Izbiramo najbolj inovativen turistični produkt in najbolj obetavne ideje s področja turizma

Javna agencija SPIRIT Slovenija, Sektor za turizem, razpisuje podelitev priznanja Sejalec za ustvarjalne in inovativne dosežke v turizmu ter priznanja Snovalec, s katerim pomaga pri uresničevanju inovativnih projektov s področja turizma. Za najboljše ideje je na voljo 15.000 evrov nepovratnih sredstev. Rok za prijavo na Sejalca je 17.6.2015, rok za prijavo na Snovalca pa 22. 4. 2015.

Sporočilo za javnost
Sloveniji na borzi MITT Moskva posebno priznanje za prizadevanja na področju trajnostnega razvoja in promocije

Moskva, 19. marec 2015 – Slovenija in slovenski turizem se te dni predstavljata na osrednji mednarodni turistični borzi MITT Moskva 2015 (Moscow International Travel & Tourism). Na borzi se pod okriljem Sektorja za turizem javne agencije SPIRIT Slovenija predstavlja 22 slovenskih turističnih podjetij s posebnim poudarkom na zdraviliškem turizmu. Včeraj je v prostorih Veleposlaništva RS v Moski potekal sprejem za poslovne partnerje slovenskega turizma in novinarje.

Sporočilo za javnost
Prihodnji teden predstavitev slovenske turistične ponudbe na MITT Moskva

Ljubljana, 13. marec 2015 – Prihodni teden, 18. marca, bo v ruskem glavnem mestu vrata za štiri dni odprla osrednja mednarodna turistična borza MITT Moskva 2015, eden najpomembnejših dogodkov turistične industrije v Rusiji in Baltskih deželah. Na borzi v Moskvi se bo pod okriljem Sektorja za turizem javne agencije SPIRIT Slovenija predstavila tudi Slovenija, v ospredju predstavitve pa bo ponudba zdraviliškega turizma.

Sporočilo za javnost
Uspešna predstavitev Slovenije na svetovni turistični borzi ITB Berlin 2015

Berlin, 6. marec 2015 – V Berlinu se v okviru svetovne turistične borze ITB Berlin 2015 uspešno in intenzivno predstavlja Slovenija. Prve tri dni borze, ki so namenjeni izključno poslovnim javnostim, predstavniki slovenskega turizma izvajajo vrsto dogodkov in srečanj na berlinskem sejmišču in drugih prizoriščih v Berlinu.

Sporočilo za javnost
Slovenija na svetovni turistični borzi ITB v Berlinu 2015

München, 27. februar 2015 – Slovenija se bo letos v času od 4. do 8. marca 2015 znova predstavila na svetovni turistični borzi ITB v Berlinu. Gre za najpomembnejši globalni turistični predstavitveni dogodek, ki vsako leto marca v Berlin privabi predstavnike te pomembne gospodarske panoge iz vsega sveta.

Sporočilo za javnost
Slovenski turizem Bavarce vabi v Slovenijo na turističnem sejmu v Münchnu - f.re.e 2015

München, 20. februar 2015 – V sredo, 18. februarja 2015, je vrata odprl največji turistični sejem na Bavarskem – f.re.e. München 2015. Za slovenski turizem je sejem f.re.e še posebej zanimiv, ne le zaradi dobre obiskanosti sejma in dobre medijske zastopanosti, temveč tudi zaradi bližine Slovenije Bavarski, pa tudi zaradi visoke kupne moči prebivalcev, ki radi potujejo in se na oddih odpravijo več krat letno.
Sporočilo za javnost
Predstavitev turizma Slovenije nemškim medijem in avtorjem v Hamburgu in Münchnu

München, 16. februarja 2015 – Predstavništvo slovenskega turizma v Nemčiji je v času živahnega sejemskega dogajanja v začetku leta na nemškem trgu v sodelovanju s predstavništvi izbranih turističnih organizacij in ponudnikov pripravilo in pred nekaj dnevi izvedlo dve večji predstavitvi turizma Slovenije za predstavnike nemških medijev in avtorje.

Sporočilo za javnost
Predstavitev slovenskega turizma v Izraelu

Tel Aviv, 11. februar 2015 – Z včerajšnjim dnem se je v Tel Avivu začela največja izraelska turistična borza, International Mediterranean Tourism Market (IMTM), na kateri se tudi letos predstavlja slovenski turizem. Poleg nastopa na IMTM pa bo jutri, 12. februarja, potekal tudi sprejem za izraelske novinarje, organizatorje potovanj in turistične agente na slovenskem veleposlaništvu v Tel Avivu.

Sporočilo za javnost
V letu 2014 več prihodov in prenočitev tujih turistov ter manj prihodov in prenočitev domačih turistov

30. januar 2015 – Po začasnih podatkih Statističnega urada RS (SURS) se je lani skupno število prihodov turistov glede na leto prej povečalo za 4 odstotke, njihovih prenočitev pa je bilo približno toliko kot v letu 2013. Število prihodov tujih turistov se je povečalo za 6 odstotkov, ustvarili pa so za odstotek več prenočitev kot leto prej. Tudi v letu 2014 se je nadaljeval trend zmanjšanja števila prihodov in prenočitev domačih gostov, kar je v veliki meri odraz zaostrenih gospodarskih razmer in z njimi povezanega zmanjšanja kupne moči slovenskih gospodinjstev.

Sporočilo za javnost
Na sejmu Alpe Adria TIP na stojnici I FEEL SLOVENIA v ospredju inovativna turistična ponudba Slovenije

Torek, 27. januar 2015 - Jutri, v sredo 28. januarja, bo za štiri dni na Gospodarskem razstavišču svoja vrata odprl sejem Alpe Adria: Turizem in prosti čas, vodilni turistični dogodek v regiji Alpe–Jadran. Na stojnici I FEEL SLOVENIA pod okriljem Sektorja za turizem javne agencije SPIRIT Slovenija se bo predstavil inovativni slovenski turizem pod sloganom »Drugačna doživetja«.

Sporočilo za javnost
Na sejmu CMT v Stuttgartu se uspešno predstavlja tudi Slovenija

München, 21.1.2015 – V nemški zvezni deželi Baden Würtemberg na sejmišču v Stuttgartu od 17. do 25. januarja 2015 poteka turistični sejem - CMT 2015. Na sejmu se je v okviru tematske predstavitve pohodništva in aktivnosti v naravi v posebni tematski dvorani predstavila tudi Slovenija. V ta namen je združenje Pohodništvo&kolesarjenje GIZ v sodelovanju s predstavništvom slovenskega turizma v Nemčiji in ob številni prisotnosti predstavnikov tovrstne ponudbe v Sloveniji, poskrbelo za organizacijo in izvedbo nastopa Slovenije na tematski stojnici aktivnih počitnic v Sloveniji. Dvodnevna tematska predstavitev Slovenije je bila še številčnejše obiskana kot prejšnja leta. Temi aktivnih počitnic v naravi pa Nemci še naprej posvečajo pretežni del svojega zanimanja za preživljanje prostega časa in počitnic.
Sporočilo za javnost
Ta konec tedna začetek sezone turističnih sejmov v Nemčiji

München, Ljubljana, 16.1.2015 – V soboto, 17. januarja, se z otvoritvijo največjega turističnega sejma CMT 2015 v Stuttgartu v Baden Wuertembergu, ki bo potekal od 17. do 25. januarja, v Nemčiji začenja sezona turističnih sejmov in s tem tudi niz predstavitev slovenskega turizma nemškim javnostim.

Sporočilo za javnost
Predstavitev slovenskega turizma v Moskvi in Bakuju

Baku, 5. december 2014 - Sektor za turizem javne agencije SPIRIT Slovenija je v tem tednu organiziral dve delavnici slovenskega turizma, in sicer v Rusiji in Azerbajdžanu.
Sporočilo za javnost
Udeležba Slovenije na turistični borzi China International Travel Mart

Šanghaj, 14. 11. 2014 - China International travel Mart (CITM) je ena večjih poslovnih turističnih turističnih borz v Aziji in poteka izmenično v Šanghaju in v Kunmingu vsako leto. Tudi letos se Slovenija udeležuje borze v Šanghaju, ki od 14. do 16. novembra poteka na Shanghai New International Expo Centre. Slovenska stojnica meri 18m² in se nahaja v bližini Hrvaške, Italije, Nemčije, Turčije, Bolgarije in drugih bližnjih držav. Poleg naše samostojne stojnice pa so slovenske publikacije in informacije o Sloveniji na voljo tudi na skupini stojnici TCC (Tourism Coordination Centre), kjer se predstavljamo skupaj s Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Srbijo, Madžarsko, Latvijo, Litvo, Črno Goro, Albanijo, Poljsko in Slovaško. Povezovanje z bližnjimi turističnimi destinacijami je za prekomorske trge izredno pomembno in potencialno učinkovito.

Sporočilo za javnost
Slovenija se na borzi WTM predstavlja kot destinacija za doživetja, še posebej romantična

London, 4. november 2014 - Včeraj je za štiri dni svoja vrata za poslovno turistično javnost odprla Svetovna turistična borza 2014 (World Travel Market - WTM), eden najpomembnejših dogodkov potovalne industrije na svetu. Slovenija in slovenski turizem se v okviru letošnje turistične borze WTM predstavljata s zgodbami in ponudbo za tiste goste, ki iščejo pristna doživetja v objemu neokrnjene narave. Posebna pozornost je posvečena tistim, ki iščejo turistično ponudbo ob priložnosti porok in medenih tednov. Kot partnerska destinacija se izpostavlja Bled, s prestižno in romantično ponudbo za tiste, ki iščejo pravljično okolje za poroke in poročna potovanja. V okviru predstavitve Slovenije in slovenske turistične ponudbe na borzi pravkar poteka novinarska konferenca slovenskega turizma.
Sporočilo za javnost
Danes se v Londonu začenja Svetovna turistična borza - WTM

London, 3. november 2014 - V času od 3. do 6. novembra se na Svetovni turistični borzi v Londonu (World Travel Market – WTM) s svojo turistično ponudbo predstavlja tudi Slovenija. Ključna pozornost pri predstavitvi Slovenije je letos namenjena predvsem tistim gostom, ki iščejo turistično ponudbo ob priložnosti porok, zarok, poročnih zaobljub in medenih tednov.
Sporočilo za javnost
Slovenija kot golfska destinacija prejela ugledno mednarodno nagrado

Villa Erba, Italija, 30. oktober 2014 – Danes se v Italiji v Villi Erba, v bližini jezera Como, zaključuje Mednarodni sejem potovalne golf industrije, eden najpomembnejših poslovnih dogodkov potovalne golf industrije v svetovnem merilu (International Golf Travel Market – IGTM). Mednarodno združenje organizatorjev potovanj za golf je v okviru današnjega gala zaključnega dogodka Sloveniji podelilo prestižno nagrado za najbolj obetavno golf destinacijo za leto 2015 - Undiscovered Golf Destination of the Year 2015.
Sporočilo za javnost
Dnevi slovenskega turizma ponovno izpostavili velik pomen turizma za Slovenijo in slovensko gospodarstvo

Portorož, 13. oktober 2014 – Danes je v Portorožu svoja vrata odprl osrednji strokovni dogodek v slovenskem turizmu – DNEVI SLOVENSKEGA TURIZMA (DST). V okviru plenarnega dela DST z naslovom »Priložnosti turizma za večjo gospodarsko rast in kakovost življenja« bodoo ugledni gostje prevetrili aktualno stanje turistične panoge, realizacijo aktualne turistične strategije ter razvojne načrte slovenskega turizma.
Sporočilo za javnost
Prejemniki najvišjih priznanj v turizmu 2014
Slovenska turistična ponudba na borzi TTG Incontri Rimini 2014

Rimini, 10. oktober - Včeraj je svoja vrata odprla največja in najpomembnejša turistična borza v Italiji – TTG Incontri Rimini. Borza bo potekala do sobote, 11. oktobra.
Sporočilo za javnost
Od Dnevov slovenskega turizma 2014 nas loči le še nekaj dni

Ljubljana 9. oktober 2014 – Od osrednjega strokovnega dogodka v slovenskem turizmu – DNEVOV SLOVENSKEGA TURIZMA - nas loči le še nekaj dni. Na današnji novinarski konferenci je bil predstavljen pomen in vloga dogodka za turizem, ki predstavlja vse pomembnejšo panogo slovenskega gospodarstva.
Sporočilo za javnost
V prvih osmih mesecih za tri odstotke več prihodov in za odstotek manj prenočitev turistov

30. september 2014 – Po začasnih podatkih Statističnega urada RS (SURS) se je v prvih osmih mesecih letošnjega leta skupno število prihodov turistov glede na enako obdobje lani povečalo za 3 odstotke, njihovih prenočitev pa zmanjšalo za odstotek. Število prihodov tujih turistov se je povečalo za 6 odstotkov, njihovih prenočitev pa za odstotek. V prvih osmih mesecih letošnjega leta se je nadaljeval trend zmanjšanja števila prihodov in prenočitev domačih gostov (za 4 in 5 odstotkov), kar je odraz zaostrenih gospodarskih razmer in z njimi povezanega zmanjšanja kupne moči slovenskih gospodinjstev. Tako na prihode kot prenočitve turistov je v veliki meri vplivalo tudi deževno in nestanovitno vreme v letošnjem poletju.
Sporočilo za javnost
Slovenija se predstavlja na najpomembnejšem japonskem turističnem sejmu

Tokio, 26. september 2014 - Včeraj je vrata odprl najpomembnejši sejem na japonskem trgu - JATA Tourism EXPO Japan TOKIO. Sejem je prva dva dni odprt za poslovno javnost, v soboto in nedeljo pa vrata odpre tudi splošni javnosti.

Sporočilo za javnost
Na Tajvanu največ zanimanja za turistične znamenitosti ter wellness in kulinarično ponudbo Slovenije

Tajpej, 23. september 2014 – Danes je v Taipeiju na Tajvanu potekala prva turistična delavnica oz. workshop slovenskega turističnega gospodarstva v organizaciji javne agencije SPIRIT Slovenija, Sektorja za turizem.
Sporočilo za javnost
Slovenija gosti odločevalce britanske turistične industrije

Ljubljana, 22. 9. 2014 - Ljubljana te dni gosti blizu 400 vodstvenih delavcev četrte največje svetovne turistične industrije, ki se udeležujejo 61. letne konvencije britanskega združenja ABTA. Dogodek, katerega destinacijski gostiteljici sta SPIRIT Slovenija, javna agencija, in Turizem Ljubljana, je priložnost tudi za slovenski turizem.
Sporočilo za javnost
Strateški forum Bled prvič gosti turistični panel »Moč turizma - THE POWER OF TOURISM«

Bled, 1. september 2014 - V okviru Strateškega foruma Bled (SFB) bo poleg osrednjega panela v letošnjem letu prvič potekal tudi turistični panel »Moč turizma - THE POWER OF TOURISM«, ki se ga udeležujejo predstavniki UNWTO, OECD ter MGRT RS in ministri držav Srednje in JV Evrope. Premierna umestitev turizma sovpada s temo devetega SFB »Moč zaupanja«, saj je turizem gospodarska panoga, ki temelji na mednarodnem povezovanju in zaupanju ter obenem vzpostavlja pomembno gospodarsko platformo za sodelovanje med državami.
Sporočilo za javnost
Slovenija se bo na borzi RDA v Kölnu predstavila s konkretno ponudbo za skupinska potovanja

Ljubljana, 25. julij 2014 – V torek, 29. julija, bo svoja vrata za tri dni odprla edina evropska poslovna borza avtobusnega turizma, ki jo vsako leto v Kölnu organizira nemško avtobusno združenje RDA (Reise Deutscher Autobus-Unternehmungen). Na omenjeni borzi se bo zainteresiranim obstoječim in novim poslovnim partnerjem pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija, Sektorja za turizem, tudi letos predstavilo 16 slovenskih turističnih podjetij.
Sporočilo za javnost
Veliko možnosti za poglobljeno sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško na področju turizma

Grožnjan, 4. julija 2014 – Danes sta se v Grožnjanu na delovnem srečanju sestala minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije Metod Dragonja in minister za turizem Republike Hrvaške Darko Lorencin. Pogovarjala sta se o sodelovanju med državama na področju turizma. Izmenjala sta statistične podatke o pretoku turistov ter ugotovila, da sta sosednji državi druga drugi izjemno pomemben turistični trg. Predvsem pa sta se ministra pogovarjala o dosedanjem sodelovanju na področju turizma in možnostih za nadaljnje tesnejše sodelovanje. Ugotovljeno je bilo, da je sodelovanje med državama zelo uspešno predvsem na področju čezmejnega sodelovanja. Delegaciji obeh držav sta izmenjali informacije o smernicah razvoja turizma in uspešnosti te zelo pomembne gospodarske dejavnosti za nacionalno gospodarstvo.
Sporočilo za javnost z izjavami
Slovenija se bo predstavila v Dresdnu

Muenchen, 20. maja 2014 – Predstavništvo javne agencije SPIRIT Slovenija v Nemčiji bo v sodelovanju s Konzulatom RS v Dresdnu, častnim konzulom Martinom Bergmannom, in Veleposlaništvom RS v Nemčiji ta teden v Dresdnu predstavilo Slovenijo.
Sporočilo za javnost
17. Slovenska turistična borza, Nova Gorica - odlična priložnost za utrjevanje obstoječih in vzpostavljanje novih poslov

Nova Gorica, 16. maj 2014 – V Novi Gorici je svoja vrata odprla 17. Slovenska turistična borza oziroma Slovenian Incoming Workshop (SIW). Borza poteka med 15. in 17. majem 2014 v destinaciji Nova Gorica, v organizaciji javne agencije SPIRIT Slovenija, gostita pa jo Mestna občina Nova Gorica in družba Hit kot najvidnejši nosilec turističnega razvoja v regiji. Najpomembnejši poslovni dogodek slovenskega turizma bo letos povezal poslovne priložnosti in oddih ter z aktivnimi doživetji Goriške kot enotne turistične destinacije.
Sporočilo za javnost
Trem obetavnim turističnim idejam 15.000 evrov

Ljubljana, 23. april 2014 – Javna agencija SPIRIT Slovenija, Sektor za turizem, je na današnji Eko konferenci s priznanjem snovalec nagradila tri obetavne ideje s področja turizma. Do konca leta bo slovenski turistični prostor obogaten s turistično ekološko vasjo na Bledu, produktom sprostitve in samozdravljenja v cerkljanskih gozdovih, izbrane slovenske restavracije pa bodo stregle trnič, tradicionalni sirni hlebček z Velike planine.
Sporočilo za javnost
Leto 2013 po prihodih in prenočitvah turistov še eno rekordno leto slovenskega turizma

18. april 2014 – Po končnih podatkih Statističnega urada RS (SURS) se je lani skupno število prihodov turistov glede na leto prej povečalo za 3 odstotke na 3.384.491 prihodov, njihovih prenočitev pa za 1 odstotek na 9.579.033 prenočitev. Število prihodov tujih turistov se je povečalo za 5 odstotkov, njihovih prenočitev pa za 3 odstotke. V letu 2013 se je nadaljeval trend zmanjšanja števila prenočitev domačih gostov, kar je v veliki meri odraz zaostrenih gospodarskih razmer in z njimi povezanega zmanjšanja kupne moči slovenskih gospodinjstev. Povprečna doba bivanja turistov v Sloveniji je štiri dni.
Sporočilo za javnost
Veliko zanimanje za delavnico na temo prve svetovne vojne

Ljubljana, 17.4.2014 - Včeraj je v Novi Gorici, v Hitovem igralniško-zabaviščnem centru Perla, potekala čezmejna delavnica za razvoj in promocijo turističnih produktov na temo prve svetovne vojne. Delavnica je naletela na velik odziv s strani ponudnikov, agencij ter organizacij, saj je na njej sodelovalo več kot 100 udeležencev iz Slovenije in Italije.
Sporočilo za javnost
Predstavitev slovenskega turizma na Kitajskem

Peking, 9. april 2014 – Včeraj je v Šanghaju potekala turistična delavnica oz. workshop slovenskega turističnega gospodarstva. Danes pa vse do petka (9.-10.4.2014) se bo slovenski turizem predstavljal tudi na 10. turistični borzi COTTM (China Outbount Travel & Trade Market).
Sporočilo za javnost
Tomaž Klemenc imenovan za vršilca dolžnosti direktorja javne agencije SPIRIT Slovenija

Ljubljana, 7. april 2014 – Vlada RS je na 53. redni seji dne 3. aprila 2014 imenovala Tomaža Klemenca za vršilca dolžnosti direktorja Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (SPIRIT Slovenija) do imenovanja direktorja, vendar najdlje za šest mesecev.
Sporočilo za javnost
Slovenija z novima letalskima povezavama še bliže češkim in poljskim turistom

Ljubljana, 31. marec 2014 - Slovenski nacionalni prevoznik Adria Airways v okviru poletnega voznega reda, ki je začel veljati 30. 3., vzpostavlja novi letalski povezavi med Ljubljano in Prago ter Ljubljano in Varšavo. Sektor za turizem javne agencije SPIRIT Slovenija ob tej priložnosti v obeh prestolnicah, Pragi in Varšavi, organizira poslovna dogodka z namenom predstavitve aktualne turistične ponudbe češkim in poljskim turističnim agentom in organizatorjem potovanj.
Sporočilo za javnost
Britanski geji na poročna potovanja v Slovenijo

Ljubljana, 27. marec 2014 - Velika Britanija je sprejela zakon, v skladu s katerim so od 14. marca 2014 istospolni partnerji pri sklepanju porok izenačeni z raznospolnimi partnerji. Ob tej priložnosti je izšla posebna izdaja britanske gej revije Attitude, ki je objavila seznam 25 najbolj zaželenih destinacij za poročna potovanja britanskih gejev, med katere se je uvrstila tudi Slovenija s ponudbo Gradu Otočec ter prestolnico Ljubljano. Agencija Imperial Luxury Travel Solutions je že pripravila turistični produkt PinkWeek.eu, ki ga je skupaj s predstavništvom javne agencije SPIRIT Slovenija v Londonu britanski javnosti predstavila na srečanju z novinarji 3. februarja 2014 v Londonu.
Sporočilo za javnost
Attitude Wedding UK
Prihodnji teden predstavitev slovenske turistične ponudbe na MITT Moskva

Ljubljana, 13. marec 2014 – Prihodni teden, 19. marca, bo v ruskem glavnem mestu vrata odprla osrednja mednarodna turistična borza MITT Moskva 2014, ki je ena najpomembnejših za turistično industrijo v Rusiji in Baltskih deželah. V Moskvi se bo predstavila tudi Slovenija, v ospredju predstavitve pa bo za ruski trg najbolj zanimiva ponudba zdraviliškega turizma.
Sporočilo za javnost
Uspešna predstavitev Slovenije in slovenskega turizma poslovni javnosti na turistični borzi ITB 2014 v Berlinu

Berlin, 6. marca 2014 - Slovenija se je včeraj, v okviru prvega dne letošnje turistične borze ITB 2014, ki bo do konca tedna potekala v Berlinu, predstavila poslovnim javnostim, tako v okviru stojnice kot tudi na spremljevalnih dogodkih. Na slovenski stojnici je izpostavljena predvsem tema EMONA 2000 pa tudi ves spekter prisotnih ponudnikov slovenskega turizma. Animacija z rimskimi vojščaki in meščani je obiskovalce pritegnila tako z igrami kot tudi s pokušino rimskega vina mulsum. Za popestritev s t.i. happeningi skrbi skupina improvizatorjev Ane Monroe.
Sporočilo za javnost
Slovenija na svetovni turistični borzi ITB v Berlinu od 5. do 9. marca 2014

München, 28. februar 2014 – Slovenija se bo tudi letos v času od 5. do 9. marca 2014 znova predstavila v okviru svetovne turistične borze ITB v Berlinu. Gre za najpomembnejši globalni turistični dogodek, ki vsako leto marca v Berlin privabi številne predstavnike te pomembne gospodarske panoge iz vsega sveta.
Sporočilo za javnost
Slovenija se v Beogradu predstavlja kot destinacija zdravega in aktivnega oddiha

Ljubljana, 27. februar 2014 – Danes je v Beogradu svoja vrata za štiri dni odprl sejem IFT – Međunarodni sajam turizma, kjer se Slovenija predstavlja kot turistična destinacija za zdrava in aktivna doživetja. Na slovenski stojnici javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju s 15 slovenskih turističnimi podjetji predstavlja slovensko turistično ponudbo. Srbski emitivni trg sodi med najpomembnejše trge slovenskega turizma, ki je v lanskem letu zabeležil 3-odstotno rast števila prihodov in 1-odstotno rast prenočitev.
Sporočilo za javnost
Osrednji turistični sejem na Bavarskem – f.re.e 2014 prihodnji teden odpira vrata

Muenchen, 13. februar 2014 – V Nemčiji se bo slovenski turizem prihodnji teden predstavil na osrednjem turističnem sejmu na Bavarskem – free 2014, ki bo v času od 19. do 23. februarja 2014 potekal na sejmišču v Münchnu (Messe München).
Sporočilo za javnost
Uspehi Tine Maze pozitivno vplivajo tudi na turistično promocijo države

Ljubljana, 12. februar 2014 - Tina Maze je z današnjim uspehom potrdila, da je prava osebnost za dvig prepoznavnosti in ugleda Slovenije. Sektor za turizem javne agencije SPIRIT Slovenija, ki je Tini Maze najprej čestital preko uradnega profila Feel Slovenia na Facebooku, je v okviru promocijskih aktivnosti že lani začel aktivno sodelovanje s Tino Maze ter najboljšo slovensko športnico postavil v središče kampanje kot promotorko Slovenije in njene turistične ponudbe, saj odlično pooseblja identiteto Slovenije kot turistične destinacije – kot zelene, aktivne in zdrave dežele. Promocijski spoti s Tino Maze so objavljeni na kanalu Slovenije na omrežju YouTube (skupno so generirali že več kot 142.000 ogledov). Tina Maze pa je tudi osrednji lik ostalih promocijskih aktivnosti slovenske krovne turistične organizacije v letu 2014.
»סלובניה ירוקה. פעיל. בריא.«* - predstavitev slovenskega turizma v Izraelu

Tel Aviv, 11. februar 2014 – Včeraj je v Tel Avivu svoja vrata odprla največja izraelska turistična borza, International Mediterranean Tourism Market (IMTM), na kateri se tudi letos predstavlja slovenski turizem. Poleg nastopa na IMTM pa bo po končanem drugem sejemskem dnevu potekal tudi sprejem za izraelske novinarje, organizatorje potovanj in turistične agente na slovenskem veleposlaništvu v Tel Avivu.

* prevod: Slovenija Zelena. Aktivna. Zdrava.
Sporočilo za javnost
Za najbolj obetavne ideje s področja turizma na voljo 15.000 evrov nepovratnih sredstev in strokovna pomoč

Ljubljana, 11. februar 2014 – Javna agencija SPIRIT Slovenija, Sektor za turizem, je objavila dva poziva, s katerima želi pomagati pri uresničevanju inovativnih projektov s področja turizma. Gre za dva poziva: Snovalec in T-lab Snovalec 2014.
Sporočilo za javnost
Leto 2013 v slovenskem turizmu zaključeno s pozitivnimi rezultati

Ljubljana, 31.1. 2014 - Začasni podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo na ponovno uspešno leto glede na število prihodov in prenočitev turistov. V letu 2013 je Slovenijo obiskalo za 2 % več turistov kot lani, število prenočitev ostaja na enakem nivoju. Pozitivne številke so predvsem zasluga tujih turistov, saj se je njihovo število prihodov povečalo za 4 % odstotke, število nočitev pa za 2 %.

Kratka tabelarna in slikovna predstavitev
Sporočilo za javnost
Zgodbarjenje - za učinkovitejše trženje slovenske turistične ponudbe

Ljubljana, 31.1. 2013 - SPIRIT Slovenija, Sektor za turizem je v okviru sejma Turizem in prosti čas na Gospodarskem razstavišču predstavil ključne elemente projekta »Zgodbe v slovenskem turizmu: Identifikacija in razvoj zgodb za potrebe oblikovanja in trženja turističnih produktov in destinacij.« Implementacija zgodb v orodja tržnega komuniciranja na krovni ravni slovenskega turizma je namreč ena izmed strateških usmeritev Sektorja za turizem v letih 2014 in 2015, saj gre za orodje, ki vpliva na oblikovanje turističnih produktov višje dodane vrednosti, učinkovitejše trženje, ki krepi tržno znamko. Močna udeležba predstavnikov regij, destinacij in turističnih podjetij na predstavitvi je dokaz, da se zgodbarjenje oz. »storytelling« vse bolj prepoznava kot pomembno trženjsko orodje tudi v slovenskem turizmu – hkrati pa se konkretno delo na implementaciji s tem šele začenja.
Sporočilo za javnost
Oglaševanje Slovenije s Tino Maze v okviru festivala Berlinale 2014

München, 28. januarja 2014 - V okviru letošnjega mednarodnega filmskega festivala »Berlinale 2014« bo v Berlinu, v Sony Centru in na trgu Potsdamer Platz, potekalo oglaševanje Slovenije s Tino Maze. V desetih dneh, od 6. do 16. februarja 2014, se bo na zunanjih ekranih za obiskovalce festivala in tega prepoznavnega dela Berlina, dnevno zvrstilo po 20 oglasov Slovenije.
Sporočilo za javnost
Za dobro turistično leto zaslužni tuji turisti

Ljubljana, 31. december 2013 - Od januarja do novembra 2013 je bilo zabeleženih za 2 % več prihodov vseh turistov kot prejšnje leto v tem obdobju; število njihovih prenočitev pa je bilo približno enako. Domači turisti so od januarja do novembra 2013 ustvarili za 2 % manj prihodov in za 4 % manj prenočitev, tuji turisti pa za 4 % več prihodov in za 3 % več prenočitev kot v letu 2012 v tem obdobju.
Sporočilo za javnost
Zbrani podatki z nekaterih turističnih destinacij o turističnem letu 2013 
Slovenska turistična ponudba se bo prvič organizirano predstavila v Braziliji

Ljubljana, 22. november 2013 – Prihodnji teden bosta v Sao Paulu (26. november) in Rio de Janeiru (28. november) potekali turistični delavnici, na kateri se bo slovenski turizem predstavljal v partnerstvu s hrvaškim. Skupna predstavitev slovenske in hrvaške turistične ponudbe na brazilskem trgu je načrtovana nadgradnja strategije skupnega nastopa obeh držav na prekomorskih trgih, saj Brazilci na potovanju v Evropo obiščejo več držav zaporedoma. Gre za prvo tovrstno predstavitev slovenskega turizma v Braziliji.
Sporočilo za javnost
Promocija turizma Slovenije na ključnih trgih slovenskega turizma in sodelovanje s Tino Maze pri promociji naše dežele

Ljubljana, 13. novembra 2013 - Sektor za turizem javne agencije SPIRIT Slovenija je na ključnih emitivnih trgih in na spletu pričel z akcijami oglaševanja Slovenije kot turistične destinacije. Aktivnosti bodo izvedene z dodatnimi sredstvi, ki jih je vlada promociji turizma dodelila konec julija 2013. Pri promociji Slovenije in slovenskega turizma je Sektor za turizem SPIRIT Slovenija pričel s sodelovanjem z vrhunsko slovensko smučarko Tino Maze.
Promocija turizma Slovenije na tujih trgih v jeseni 2013
Promocija Slovenije s Tino Maze
Ob desetletnici spodbujanja inovativnosti v turizmu podeljena priznanja sejalec

Ljubljana, 13. november 2013 – V okviru 8. Slovenskega foruma inovacij, ki je včeraj odprl svoja vrata v Cankarjevem domu, so bila na posebnem dogodku ob desetletnici spodbujanja inovativnosti v slovenskem turizmu podeljena nacionalna priznanja za inovativnost in kreativnost v turizmu. Naziv SEJALEC 2013 je pripadel Penzionu Raduha iz Luč za produkt Spanje in sanje v krošnji dreves.
Sporočilo za javnost
V prihodnjem tednu delavnica slovenskega turizma v Kazahstanu in Turčiji

Ljubljana, 8. november 2013 - Sektor za turizem na SPIRIT Slovenija bo v naslednjem tednu organiziral dve delavnici slovenskega turizma, v kazahstanskem Almatyu in turškem Istanbulu.
Sporočilo za javnost
Slovenska naravna zdravilišča v prvih desetih mesecih zabeležila slabši rezultat tako pri domačih kot tujih gostih

Ljubljana, 7. november 2013 – Danes je v organizaciji Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ) in javne agencije SPIRIT Slovenija, Sektorja za turizem, potekala novinarska konferenca, kjer so mag. Roman Matek, predsednik Skupščine SSNZ, mag. Karmen Novarlič, vodja Sektorja za turizem SPIRIT Slovenija in Iztok Altbauer, direktor SSNZ predstavili konkurenčnost turističnega okolja za poslovanje slovenskih naravnih zdravilišč, rezultate članov SSNZ v prvih desetih mesecih letošnjega leta ter načrtovane aktivnosti Sektorja za turizem SPIRIT Slovenija v prihajajočem letu ter sodelovanje s SSNZ.
Izjave direktorjev zdravilišč
Sporočilo za javnost
Slovenija se na borzi WTM predstavlja z glavnim mestom, ki praznuje 2000 let

London, 4. november 2013 - Danes je svoja vrata za poslovno turistično javnost za štiri dni odprl World Travel Market (WTM), najpomembnejši dogodek potovalne industrije. Slovenija in slovenski turizem se v okviru letošnje turistične borze WTM London predstavljata s tematiko jubileja 2000 let našega glavnega mesta - Emona MM. Ljubljana se na letošnji londonski turistični borzi predstavlja tudi kot organizatorka ABTA konvencije 2014.
Sporočilo za javnost
Slovenija z Ljubljano prihodnje leto gostiteljica ugledne letne konference ABTA

Ljubljana, 22. oktober 2014 - Slovenija bo prihodnjo jesen gostiteljica letne konference ABTA, največjega britanskega turističnega združenja ABTA (Association of British Travel Agents) pod nazivom »ABTA Convention 2014«. Gre za osrednji dogodek združenja ABTA ter za enega največjih letnih dogodkov britanske turistične industrije.
Sporočilo za javnost
Predstavitev Slovenije v Muenchnu

München, oktober 2013 – SPIRIT Slovenija je v sodelovanju s predstavništvom v Nemčiji 7. oktobra 2013 v Muenchnu izvedla sprejem za partnerje na Bavarskem. V ospredju dogodka, ki je potekal v času sejma EXPO REAL 2013, je bila tokrat regija Pomurje.
Sporočilo za javnost
Podeljena priznanja “Moja dežela lepa in gostoljubna” ter najvišja priznanja v turizmu

Ljubljana, 10. oktober 2013 – V okviru tretjih Dnevov slovenskega turizma (DST), ki so se uspešno zaključili, so bila v torek, 8. oktobra, na večernem dogodku pod sloganom “SLOVENIJO ČUTIM” podeljena priznanja tistim, ki imajo posebne zasluge na področju turizma in gostinstva v Sloveniji. Podeljena so bila priznanja Turistične zveze Slovenije “Moja dežela – lepa in gostoljubna” ter najvišja priznanja v slovenskem turizmu.
Sporočilo za javnost
Tretji dnevi slovenskega turizma ponovno pod eno znamko združujejo pomembnejše dogodke slovenskega turizma

Ljubljana 1. oktober 2013 – Od osrednjega strokovnega dogodka v slovenskem turizmu – DNEVOV SLOVENSKEGA TURIZMA (DST) - nas loči le še teden dni. Na današnji novinarski konferenci je bil predstavljen pomen in vloga dogodka za turizem, ki predstavlja vse pomembnejšo panogo slovenskega gospodarstva.
Sporočilo za javnost
Osrednji dogodek obeležitve Svetovnega dneva turizma 2013 v Državnem zboru RS

Ljubljana, 26. september 2013 – Danes je v Državnem zboru RS potekala osrednja obeležitev Svetovnega dneva turizma v Sloveniji. Predstavnike Državnega zbora, slovenskega turističnega gospodarstva in druge udeležence sta nagovorila predsednik Državnega zbora Janko Veber in Predsednik Turistično gostinske zbornice Zdravko Počivalšek.
Sporočilo za javnost
Nadaljevanje uspešnega sodelovanja med turističnimi agencijami Slovenije in Hrvaške

Kranjska Gora, 24. september 2013 - Slovenija v Kranjski Gori med 23. in 24. septembrom gosti letno srečanje Upravnega odbora hrvaškega združenja turističnih agencij (Udruga hrvatskih putničkih agencija - UHPA).
Sporočilo za javnost
Slovenski turizem se predstavlja na najpomembnejšem turističnem sejmu na Japonskem

Tokio, 13. september 2013 – Te dni SPIRIT Slovenija, Sektor za turizem predstavlja slovensko turistično ponudbo na največjem turističnem sejmu na Japonskem - na sejmu JATA 2013. Predstavitev strokovni japonski javnosti se je začela včeraj v obliki poslovnih sestankov, ki se nadaljujejo tudi danes, sejem pa bo v soboto in nedeljo odprt še za splošno javnost. Organizator napoveduje rekordno število obiskovalcev letošnjega sejma.
Sporočilo za javnost
V prvi polovici leta v Sloveniji približno enako število turistov kot lani in za 2 % manj prenočitev

Ljubljana, 31. julij 2013 - Po začasnih statističnih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) je bilo v prvi polovici letošnjega leta zabeleženih približno toliko prihodov vseh turistov kot prejšnje leto v tem obdobju, število njihovih prenočitev pa je bilo nižje za 2 %. Domači turisti so od januarja do junija 2013 ustvarili za 3 % manj prihodov in za 6 % manj prenočitev, tuji turisti pa za 3 % več prihodov in približno prav toliko prenočitev (+0,4 %) kot lani, ko smo v Sloveniji beleži rekordno število prihodov turistov in njihovih prenočitev.
Sporočilo za javnost
Uspešna predstavitev slovenskega turizma na borzi RDA v Kölnu
Köln, 25. julij 2013 - Borza avtobusnega turizma skupin – RDA 2013 v Kölnu gre h koncu.
Sporočilo za javnost
Slovenija se predstavlja na strokovni borzi avtobusnega turizma RDA 2013 v Kölnu

Köln, 24. julij 2013 - Slovenija se že tradicionalno tudi letos predstavlja v okviru strokovne borze za avtobusni turizem skupin – RDA 2013 v Kölnu.
Sporočilo za javnost
ARHIV SPOROČIL ZA JAVNOST SPIRIT Slovenija, sektor za turizem
Za Arhiv sporočil za javnost po letih kliknite na letnico spodaj:

leto 2013
leto 2012
leto 2011
leto 2010
leto 2009

Arhiv

Leto
Mesec
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti