Ocenite ponudbo:

Poljanska baba

Naslov:
Jesenice
Narava se v prečudovitem apnenčastem svetu velikokrat poigra s kamninami, tako se je to zgodilo tudi s Poljansko babo. Poljanska Baba je tako imenovana osamljena skala (osamelec), ki izstopa iz bukovega gozda vzhodnega pobočja Mežakle. Legenda pravi, da je nenavadna in zelo izrazita podoba skale dobila ime Baba po trdosrčni in neusmiljeni edinki plemiškega rodu, ki je nekoč imela možnost, a ni imela toliko srca, da bi rešila smrti nesrečnega kmeta, ki ga je pokončala zver, ko je lovil na Mežakli. Do Babe se da priti po strmi poti iz naselja Kočna na Poljanah. V slabi uri premagamo strmino in že se znajdemo pred obeliksom, ki je proti pobočju visok kake 4 m, proti dolini pa kar 8 m. Po klinih lahko splezamo na sam vrh, od tam se razteza lep razgled.  
Z mesta, kjer smo parkirali, najprej previdno prečkamo cesto in se po nasprotni strani 20 m vračamo proti dolini. Tu opazimo zeleno tablo z napisom, kjer v smeri, ki jo ta nakazuje, nadaljujemo v gozd. Tu zavijemo desno, kjer kmalu naletimo na prvo markacijo, ki nas usmerja levo v klanec na neizrazit greben. Tu se pot strmeje vzpne, čez nekaj minut pa zavije še bolj levo proti jugu in se pri tem položi. Kratek čas se pot postopno celo spušča, nakar zavije desno v breg in zatem levo prek skalovja. Od tu dalje nas najprej pelje za kratek čas iz gozda, nato spet nazaj v pretežno listnat gozd, kjer se zmerno do strmeje vzpenja. Po dobrih 20 minut hoje od izhodišča, ob poti naletimo na manjšo tablo z napisom "baba 5 min", kjer se usmerimo desno in v nekaj minutah prispemo na cilj - v bližino Poljanske babe. (S plezanjem nanjo ne poizkušajmo). 


GPS Northing (N) : 46,419 
GPS Easting (E) : 14,0789 

Kočna

Regija: Gorenjska
Kraj: Kočna
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : TIC Jesenice | 04 586 31 78 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti