Ocenite ponudbo:

Ribnik Vrbje

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Naslov: Vrbje, Vrbje, 3310 Žalec
www.turizem-zalec.si


Spodnja Savinjska dolina je znana predvsem kot "dolina zelenega zlata" - po hmelju. Povsem naravnih predelov, kjer človek ne bi imel vpliva, v dolini že skoraj ni več. So pa v dolini naravni otočki, nastali ponovno z delovanjem človeka, ki so pravi biseri. Eden izmed takšnih je tudi  ribnik Vrbje, ki se nahaja le streljaj od Žalca, tik ob reki Savinji.

Ribnik nudi prebivališče številnim rastlinskim in živalskim vrstam, med slednjimi posebej izstopajo ptice. Običajno so za obiskovalce najbolj zanimiv labodi. Na ribniku, ki je velik 13 ha, tdi prezimujejo, če v njem le ostane voda.

Sicer je bilo na ribniku in v bližnji okolici ugotovljenih že preko 130 vrst ptic. Med najštevilčnejše prebivalce ribnika spadajo črne liske. To so majni črni ptiči z belim kljunom, ki spominjajo na majhne potapljajoče se račke. Črne liske se prehranjujejo s podobno hrano kot labodi, torej z rastlinjem in semeni. Sicer pa je bilo ugotovljeno, da črne liske v Sloveniji, morda celo v Srednji Evropi v največji gostoti prezimujejo prav na ribnku Vrbje!

Spomladi se pojavi čopasti ponirek, zelenonoga tukalica in mala čaplja, ki tukaj tudi gnezdijo.

Seveda pa lahko tako na ribniku kot tudi v njegovi okolici poleg ptic opazujemo še številne druge živalske in rastlinske vrste.
Spomladi se ob ribniku pričnejo bohotiti številne zanimive rastline. Najpogostejša je robida, ki porašča skoraj celotno obrežje, in nudi svoje sadeže tako pticam kot obiskovalcem.

Skoraj ni dneva, ko ob ribniku ne bi bilo sprehajalcev, ki se ustavijo tudi v Ponirkovem informacijskem središču in ob poti ob ribniku občudujejo lesene skulpture lokalnega umetnika, ki popestri že tako lepo okolico.

(Vir: Skrit zaklad pred vrati, Društvo varuhov okolja Radoživ, Žalec).
 
Okolica ribnika Vrbje je primerna za sprehode, rekreacijo in relaksacijo.

Ponirkov informacijski center svoja vrata odpre spomladi in je odprt vse do jeseni. Za natančen odpiralni čas lahko pokličete v TIC Žalec


TIC Žalec 
Šlandrov trg 25 
3310 
Žalec 
Telefon : 03 710 04 34 
Faks : 03 712 12 62 
E-pošta :  
Spletna stran : www.turizem-zalec.si 


vodeni
individualni
Brezplačno
Urejen dostop za invalide
GPS Northing (N) : 46,2396 
GPS Easting (E) : 15,1485 
Fotografije
Skrbnik : Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec | 03 712 12 69 | | last modified: 11.09.2014
na zemljevid
GPS N: 46,2396
E: 15,1485
Regija: Savinjska
Kraj: Vrbje

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti