Ocenite ponudbo:

Krajinski park Zgornja Idrijca

Naslov:
Idrija
Krajinski park Zgornja Idrijca je občina Idrija razglasila in ustrezno zavarovala leta 1992. Območje parka zavzema 4.230 hektarov razgibanega površja, ki ga povečini pokrivajo negovani gozdovi.
Prostrani park se razprostira na celotnem porečju zgornjega toka Idrijce. Geološko zelo zapletena in zanimiva zgradba ozemlja skriva številne fosilne najdbe. Velik del parka je kraški, zato niso redke vrtače, jame in brezna. Razkošna in pestra flora izkazuje prisotnost dinarskih, alpskih in submediteranskih rastlinskih vrst.
 
Glavne znamenitosti: Rake, Divje jezero, slikovita dolina Strug, letno kopališče na Lajštu, usadi pod Tratnikom, soteski Kramaršca in Bedrova grapa, klavže na Idrijci in Belci, gozdarska postojanka Krekovše, spomenik bolnišnici Pavli na Hudem polju, sledovi rimskega limesa v Mrzli Rupi in pragozd Bukov vrh v veliki vrtači med Hudim poljem in Smrekovo drago.
Pot iz parka v osrčje Trnovskega gozda pelje mimo Smrekove drage in Paradane, ki se nahajata že izven meja idrijske občine.
Smrekova draga, ki spada že v gozdni rezervat Golaki, je znana po nenavadni inverzni (obrnjeni) razporeditvi vegetacije. Gozdni in botanični rezervat Paradana (32 km od Idrije) vključuje tudi tri jame, ki v atraktivnem kraškem podzemlju skrivajo večni sneg in led.

 

 


TIC Idrija 
Mestni trg 2 
5280 
IDRIJA 
Telefon : 05 374 39 16 
E-pošta :  
Spletna stran : www.visit-idrija.si 


individualni
Brezplačno
Urejen dostop za invalide
GPS Northing (N) : 45,9825 
GPS Easting (E) : 14,0278 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : Center za idrijsko dediščino | 05 374 39 16 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti