Ocenite ponudbo:

Krajinski park Ljubljansko barje

Naslov:
Ljubljana
Ljubljansko barje je naravno področje močvirij in šotišč, znano po redkih živalskih in rastlinskih vrstah ter po ostankih prazgodovinske kulture Koliščarjev, ki so vpisani v Unescov seznam svetovne dediščine.

Razprostira se v južnem in jugovzhodnem delu Ljubljanske kotline, med Škofljico, Igom, Podpečjo, Borovnico, Vrhniko, Drenovim Gričem in Brezovico in meri okoli 160 kvadratnih kilometrov. Njegovo podobo je soustvarila in jo še danes zaznamuje reka Ljubljanica.

Arheološka najdišča na barju
Zaradi edinstvenih lastnosti močvirskih tal, pa tudi dna reke Ljubljanice so se na baru ohranila pričevanja vseh zgodovinskih obdobij in kultur. Voda je omogočila ohranitev organskih snovi, kot so les, tkanine, ostanki rastlin in okostja.

Arheologi so našli več kot 10.000 predmetov iz več zgodovinskih obdobij, ki so shranjeni v ljubljanskih in nekaterih tujih muzejih. Najpomembnejše med najdbami je najstarejše leseno kolo na svetu, ki je bilo izdelano približno med leti 3350 in 3100 pr.n.š.

Kultura Koliščarjev
Koliščarji so živeli koliščih oziroma mostiščih, lesenih naselbinah, postavljenih na kole, zabite v dno močvirja ali jezera. Najstarejše naselje Koliščarjev je nastalo v času srednje kamene dobe (okoli leta 5000 p.n.š.), najmlajše pa je dočakalo bronasto dobo (približno 1000 let p.n.š.).
Prevažali so se v čolnih, izdolbenih iz debel, imenovanih drevaki, preživljali pa so se z lovom, ribolovom, živinorejo ter primitivnim poljedelstvom.

Izjemna raznovrstnost rastlinskih in živalskih vrst
Zaradi tektonskih premikov, prelomov ter nanosov rek so na območju barja nastala močvirja in šotišča, v katerih so svoj življenjski prostor našle mnoge danes redke in zanimive rastlinske ter živalske vrste, posebej ptic in divjadi.
Vlažne travnike naseljuje veliko število pisanih metuljev, kar 89 vrst. Na njih pa gnezdi tudi 100 vrst ptic ali kar polovica vseh v Sloveniji. Še številnejše so tiste vrste ptic, ki na Ljubljanskem barju prezimujejo ali pa se tu ustavijo na svoji poti v toplejše kraje.

Barje je zatočišče za v evropskem in svetovnem merilu ogrožene ter redke vrste ptic kot so Kosec (Crex crex), veliki škurh (Numenius arquata), prepelica (Coturnix coturnix), sloka (Scolopax rusticola), veliki skovik (Otus scops), repaljščica (Saxicola rubetra), kobiličar (Locustella naevia) in pepelasti lunj (Circus cyaneus).

Arhitekturna posebnost: Plečnikova cerkev v Črni vasi
Cerkev Sv. Mihaela v Črni vasi, zgrajena v letih 1937-1940 po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika, je najlepši arhitekturni spomenik na Barju. Zaradi slabe nosilnosti tal stoji cerkev na okoli 350 osemmetrskih pilotih.
Njeno notranjost je Plečnik opremil na zelo izviren način, s posebnim posluhom za ljudsko stavbarstvo. Med ostalim je poskrbel za posebnosti, kot sta oltar v obliki omare, stenska ura itd. 


Krajinski park Ljubljansko barje 
Podpeška cesta 380 
1357 
Notranje Gorice 
Telefon : 01 205 23 50 
E-pošta :  
Spletna stran : www.ljubljanskobarje.si 


GPS Northing (N) : 46,009 
GPS Easting (E) : 14,5113 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

Skrbnik : Turizem Ljubljana | 01 306 45 75 | | www.visitljubljana.com...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti