Ocenite ponudbo:

Ponori reke Temenice pri Ponikvah

Tiskanje Dodaj v turistični vodič
Naslov: Dolenje Ponikve na Dolenjskem
Temenica je najdaljša dolenjska ponikalnica, ki na svoji poti do izliva v reko Krko dvakrat ponikne, njena dolina pa velja za najdaljšo slepo dolino v Sloveniji. Izvira pod vasjo Javorje južno od Litije, v  zgornjem toku ima še alpske značilnosti, do ponorov pri vasi Ponikve (ponikve=požiralnik, to je kraj ponikanja vode v kraško podzemlje) teče  počasi in v mnogih zavojih večinoma po neprepustnih kamninah, tam pa prestopi na prepustne apnence in ponikne v več ponorih (ponor=požiralnik).

Prvi požiralniki se začno javljati pri Gorenjem Podborštu in za Dolenjo Nemško vasjo, nekateri so aktivni, druge  voda doseže le ob višjem vodostaju. Le najvišje vode dosežejo zadnje požiralnike v Risanici pod Sveto Ano, kjer sta dva večja požiralnika, Risanica in Velban kevder, ki imata v globini 20 metrov stalni jezerci podzemeljske vode. V podolju severno od Svete Ane je v nekoliko višjih legah še nekaj jam, morda nekdanjih požiralnikov iz časov ko je Temenica tekla proti vzhodu proti Bršljinksemu potoku in Igmanci.
 


TIC Trebnje 
Goliev trg 5 
8210 
Trebnje 
Telefon : 07 348 11 28 
E-pošta :  
Spletna stran : www.trebnje.si 


individualni
Brezplačno
GPS Northing (N) : 45,891 
GPS Easting (E) : 15,0452 
Fotografije
Skrbnik : Občina Trebnje | 07 348 11 38 | | last modified: 10.11.2014
na zemljevid

Dolenje Ponikve

na zemljevid
GPS N: 45,891
E: 15,0452
Kraj: Dolenje Ponikve

Rezerviraj & kupi

Rezervacije
Išči v:

Prihod:
Dan
Mesec
Leto
Noči
Sobe
Odrasli
Soba/Apartma
Otroci
IŠČI
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti