Ocenite ponudbo:

Ponori reke Temenice pri Ponikvah

Naslov:
Dolenje Ponikve na Dolenjskem
Temenica je najdaljša dolenjska ponikalnica, ki na svoji poti do izliva v reko Krko dvakrat ponikne, njena dolina pa velja za najdaljšo slepo dolino v Sloveniji. Izvira pod vasjo Javorje južno od Litije, v  zgornjem toku ima še alpske značilnosti, do ponorov pri vasi Ponikve (ponikve=požiralnik, to je kraj ponikanja vode v kraško podzemlje) teče  počasi in v mnogih zavojih večinoma po neprepustnih kamninah, tam pa prestopi na prepustne apnence in ponikne v več ponorih (ponor=požiralnik).

Prvi požiralniki se začno javljati pri Gorenjem Podborštu in za Dolenjo Nemško vasjo, nekateri so aktivni, druge  voda doseže le ob višjem vodostaju. Le najvišje vode dosežejo zadnje požiralnike v Risanici pod Sveto Ano, kjer sta dva večja požiralnika, Risanica in Velban kevder, ki imata v globini 20 metrov stalni jezerci podzemeljske vode. V podolju severno od Svete Ane je v nekoliko višjih legah še nekaj jam, morda nekdanjih požiralnikov iz časov ko je Temenica tekla proti vzhodu proti Bršljinksemu potoku in Igmanci.
 


TIC Trebnje 
Goliev trg 5 
8210 
Trebnje 
Telefon : 07 348 11 28 
E-pošta :  
Spletna stran : www.trebnje.si 


individualni
Brezplačno
GPS Northing (N) : 45,891 
GPS Easting (E) : 15,0452 

Dolenje Ponikve

Kraj: Dolenje Ponikve
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : Občina Trebnje | 07 348 11 38 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti