Ocenite ponudbo:

Spominska soba 1. kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze v Dobrniču

Naslov:
Dobrnič 9 8211 Dobrnič
Telefon:
041 241 794
e-mail:
Spominska soba 1. kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze v Kulturnem domu v Dobrniču približa obiskovalkam in obiskovalcem podobo težkega časa, v katerem je potekal kongres - edinstven v takratni Evropi.

V času druge svetovne vojne je po okupaciji Slovenije (l. 1941) večina prebivalcev sledila prvemu cilju Osvobodilne fronte - neizprosnemu boju proti okupatorju. V NOB so se množično vključile tudi ženske, ki so opravljale pomembne naloge, zlasti v zaledju kot politične aktivistke, kurirke, obveščevalke, učiteljice v partizanskih šolah, kot organizatorke zbiranja pomoči za partizansko vojsko, vključno z zagotavljanjem živeža.

Ustanovni kongres Slovenske protifašistične ženske zveze je potekal v Dobrniču sredi hude vojne vihre. Zasedal je od sobote, 16. oktobra, zvečer do (okoli) tretje ure zjutraj v ponedeljek, 18. oktobra 1943, v Kulturnem domu. Prva predsednica Slovenske protifašistične ženske zveze je bila Angelca Ocepek.
 


Kulturno turistično društvo Dobrnič 
Dobrnič 9 
8211 
Dobrnič 
Telefon : 041 241 794 
E-pošta :  
Spletna stran : www.dobrnic.si 


GPS Northing (N) : 45,8765 
GPS Easting (E) : 14,9783 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Občina Trebnje | 07 348 11 38 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti