Ocenite ponudbo:

Frančiškov jašek - muzejski tehniški oddelek

Naslov:
Idrija
Telefon:
05 372 66 00
Faks:
05 377 35 80
e-mail:
Frančiškov jašek, odprt leta 1792 v času najintenzivnejše proizvodnje živega srebra, je viden od daleč zaradi simbolnih rudniških kladiv na izvoznem stolpu. Na območju jaška so nastanjeni novi rudniški upravni prostori, Mestni muzej Idrija pa je uredil dragoceno zbirko eksponatov tehnične dediščine. Posebno pozornost vzbuja električni izvozni stroj tovarne Siemens – Schuckert, iz leta 1906, ki še danes zadovoljivo obratuje.
Na začetku dvorišča sta razstavljena izvozni stroj na parni pogon (1880) iz Jožefovega jaška in velika vodna turbina iz nekdanje topilnice. Impozantni parni stroj Kleyeve črpalke (1895), ki sodi med največje ohranjene parne stroje v Evropi, je postavljen tako, da si gledalci lahko predstavljajo njegovo delovanje. V spodnjih in zgornjih prostorih pri jašku je na ogled bogata razstava strojev in tehničnih naprav iz avstrijskega in italijanskega obdobja (npr. centrifugalne črpalke, dieselski motor, kompresorji, vitel, parni kotel, avstrijski in češki parni batni stroj, obdelovalni stroji).
Projekti ohranitve rudniške tehniške dediščine vključujejo poleg Frančiškovega jaška  tudi Jožefov jašek, Kamšt, Antonijev rov in metalurški kompleks – topilnico. Na prostoru nekdanje topilnice se je razrasla sodobna elektroindustrija (Kolektor), vendar dominantni dimnik 160 metrov nad dolino še vedno spominja na velikopotezno žganje živosrebrove rude. Do neke mere so ohranjene: Čermak – Špirekova peč, razsežna rotacijska peč in separacija, kjer naj bi v prihodnje ponazorili razvoj metalurških postopkov v Idriji. 


Mestni muzej Idrija 
Prelovčeva 9 
5280 
Idrija 
Telefon : 05 372 66 00 
Faks : 05 377 35 80 
E-pošta :  
Spletna stran : www.muzej-idrija-cerkno.si 


vodeni
individualni
Urejen dostop za invalide
GPS Northing (N) : 46,0029 
GPS Easting (E) : 14,0243 

Ej!KArtica 

Opomba popusti :
Ej!KArtica:
- 0,40 € popusta na vstopnino 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             
Skrbnik : Center za idrijsko dediščino | 05 374 39 16 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti