Ocenite ponudbo:

Rojstna hiša Antona Martina Slomška

Naslov:
Uniše 11 3232 Ponikva
Telefon:
03 748 20 25, 031 552 191
e-mail:

Slomškova rojstna hiša je značilna pritlična kmečka hiša, v kateri so ob prenovi uredili muzejsko zbirko in ji podstrešje predelali v večnamensko dvorano. Muzej ima več tematsko razvrščenih sob, ki otroku sledijo v domačem kraju, mladeniču pa med šolanjem v Celju, Ljubljani in v Celovcu. V naslednji sobi nam panoji pripovedujejo o njegovi poti duhovnika in škofa. Posebej so zabeleženi dogodki, ki potrjujejo svetost življenja mariborskega škofa. Slomška je papež Janez Pavel II 19. septembra 1999 na betnavski poljani pri Mariboru slovesno razglasil za blaženega.

V veži rojstne hiše je zbirka kiparskih upodobitev. V stavbi je manjša prodajalna. Do domovanja pelje urejena pot, ki je del Slomškove pešpoti. Hiša je redno oskrbovana in odprta.

Anton Martin Slomšek (Slom, 26. november 1800 - Maribor, 24. september 1862) se je kot prvorojenec v kmečki družini rodil v Slomu, zaselku Uniše sredi sadovnjakov, blizu Ponikve na Štajerskem. Bil je duhovnik, škof, reformator, narodni buditelj, učitelj, pisec in pesnik. Od 30. maja 1846 je bil škof lavantinske škofije, in sicer tisti, ki je njen sedež prenesel v Maribor in s tem utemeljil severno mejo slovenstva. S pisanjem številnih knjig se je trudil za versko in slovensko vzgojo. Veljal je za odličnega pridigarja in neutrudnega ter skromnega duhovnika. Pisal je celo pesmi, ki so ponarodele (En hribček bom kupil).

 

 

Slomškova spominska hiša leži v čudoviti gričevnati pokrajini. Dostop je možen po cesti - pri železniški postaji zavijemo desno in se še približno 2 km peljemo po lokalni cesti ali pa z vlakom, kjer imamo še približno 15 minut hoda od železniške postaje na Ponikvi. 

Slomšek je prvi slovenski blaženi; beatificiral ga je papež Janez Pavel II. na obisku v Sloveniji 19. setembra 1999.

 


Župnijski urad Ponikva 
Ponikva 51 
3232 
Ponikva 
Telefon : 03 748 20 25 
Telefon 2 : 031 552 191 
Spletna stran : www.turizem-sentjur.com 


vodeni
individualni
Urejen dostop za invalide
GPS Northing (N) : 46,2409 
GPS Easting (E) : 15,4329 

Uniše

Regija: Savinjska
Kraj: Uniše
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

   
Skrbnik : Razvojna agencija Kozjansko - TIC Šentjur | 03 749 25 23 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti