Ocenite ponudbo:

Belokranjski muzej Metlika

Naslov:
Trg svobode 4 8330 Metlika
Telefon:
07 306 33 70, 07 305 81 77
Faks:
07 306 33 71
e-mail:
V Belokranjskem muzeju v metliškem gradu je na ogled razstava o življenju v Beli krajini od prazgodovine do sredine 20. stoletja. Pod njegovo okrilje spadajo še Spominska zbirka Otona Župančiča na Vinici, Krajevna muzejska zbirka Semič in Galerija Kambič v  Metliki. Spominska zbrika Otona Župančiča je do nadaljnjega zaprta zaradi prenove (odprtje predvideno jeseni 2015). 
Odprto:
od ponedeljka do sobote: od 9.00 do 17.00
nedelje in prazniki: od 9.00 do 14.00
Izven delovnega časa po dogovoru.
Za vodstva obvezna predhodna najava.
V Metliškem gradu stoji tudi Ganglovo razstavišče za občasne razstave, ki deluje v okviru Belokranjskega muzeja.
Muzejska trgovina je odprta po urniku muzeja.

Zaprto:
1. januar, 1. november, 25. december
Vstopnina:
Odrasli 4 EUR
Upokojenci 3,5 EUR
Mladina 3 EUR
Družine (2 odrasla, 2 otroka) 8 EUR
Prost vstop:
- izkaznica Belokranjskega
muzejskega društva
- izkaznica Slovenskega
muzejskega društva
- izkaznica ICOM
- izkaznica ICOMOS
- izkaznica PRESS
- predšolski otroci
- osebe s posebnimi potrebami

Dislocirani enoti:

Krajevna muzejska zbirka
Štefanov trg 7, Semič
oskrbnica Tereza Tomaževič,
tel.: +386 (0) 7 35 65 200, 031 693 306

Spominska soba Otona Župančiča
Vinica 6, Vinica
oskrbnica Metka Brozovič,
tel.: +386 (0) 41 703 609

Belokranjski muzej, odprt leta 1951, domuje v Metliškem gradu, ki stoji v starem delu mesta. Muzej skrbi za premično kulturno dediščino Bele krajine in ima tri stalne razstave, največjo v Metliki, manjši pa na Vinici in v Semiču.

Za pokrajino med Kolpo in Gorjanci, ki je specifična tako v geografskem kot v etničnem in kulturološkem pogledu, je značilna pestra zgodovina, v marsičem drugačna kot drugje na Slovenskem. O tem govori film Podobe Bele krajine, ki je uvod v stalno razstavo v Metliškem gradu. Ta prikazuje s številnimi predmeti, delnimi ambientalnimi postavitvami, slikovnim in dokumentarnim gradivom življenje ljudi od prazgodovine do sredine 20. stoletja.
Najstarejša poselitev Bele krajine sega v čas mlajše kamene dobe, s katero se v arheološki zbirki začenja ogled razstave. Predstavljeno je življenje v bronasti in železni dobi pa pod Kelti in Rimljani do pozne antike, ko je bilo v 5. stoletju na Kučarju pri Podzemlju pomembno versko in upravno središče.

V kulturnozgodovinski zbirki je prikazana zgodovina Bele krajine od okoli leta 1200 dalje, ko je Kolpa postala mejna reka
Med Kranjsko in Hrvaško. V 14. stoletju sta bili ustanovljeni mesti Metlika in Črnomelj, ki sta zlasti težke čase doživljali za časa Turkov v 15. in 16. stoletju. O zanimivi rimski, srednjeveški in novoveški zgodovini priča tudi zbirka kamnitih spomenikov-lapidarij.

Večji del stalne razstave daje vpogled v življenje Belokranjcev v 19. in prvi polovici 20. stoletja. V tem času sta bili Metlika in Črnomelj izrazito obrtniški in trgovski mesti z močnim agrarnim poudarkom. Meščani so ustanovili vrsto kulturnih in gospodarskih društev, ki so se mnoga ohranila v današnji čas. Etnološka zbirka prikazuje tipičnosti iz načina življenja belokranjskega kmečkega prebivalstva in tu je nekaj posebnega vinogradniška zbirka v grajski kleti. Ogled stalne razstave se konča z zbirko novejše zgodovine, ki seznanja z najpomembnejšimi dogodki v Beli krajini v prvi polovici 20. stoletja.

Spominska zbirka Otona Župančiča
na Vinici prikazuje življenje in bogato delo največjega poeta Bele krajine. Na prvem nadstropju se pa nahaja zbirka posvečena zaslužnim Belokranjcem, znanstvenikom in umetnikom.

Krajevna muzejska zbirka v Semiču
pa odstira drobce iz zgodovine Semiča in okoliških krajev ter življenja njihovih prebivalcev od prazgodovine do konca druge svetovne vojne. Zanimiva je tudi ambientalno postavljena vinogradniška zbirka.


 


Belokranjski muzej 
Trg svobode 4 
8330 
Metlika 
Telefon : 07 306 33 70 
Telefon 2 : 07 305 81 77 
Faks : 07 306 33 71 
E-pošta :  
Spletna stran : www.belokranjski-muzej.si 


vodeni
individualni
GPS Northing (N) : 45,6514 
GPS Easting (E) : 15,3178 

Na lepše, Ej!KArtica 

Opomba popusti : Ej!KArtica:
cca. - 55 % na vstopnino 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

     
Skrbnik : TIC Metlika | 07 363 54 70 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti