Ocenite ponudbo:

Dolenjski muzej Novo mesto

Naslov:
Muzejska ulica 7, Novo Mesto, 8000 Novo mesto
Telefon:
07 373 11 30
Faks:
07 373 11 12
e-mail:
Ob praznovanju 500-letnice Novega mesta leta 1865 so se pojavile prve zamisli za ustanovitev Dolenjskega muzeja, ki naj bi zbiral različna pričevanja iz zgodovine mesta in Dolenjske. Ustanovljen je bil na pobudo leta 1941 ustanovljenega Muzejskega društva natanko petinosemdeset let kasneje. Takrat je namreč Ljudski odbor Ljubljanske oblasti z odločbo z dne 1. junija 1950 prepustil muzej v pristojnost Okrajnega ljudskega odbora Novo mesto. To pa je tudi rojstni dan Dolenjskega muzeja, ki ga javno zaznamujemo z dnevom odprtih vrat, raznovrstnim celodnevnim programom in tradicionalno razstavo Iz depojev Dolenjskega muzeja od leta 1996 dalje.
Prve stalne razstave Dolenjskega muzeja so bile odprte leta 1953 v stavbi Križatije, kjer je bil od leta 1951 tudi sedež muzeja. Od takrat do danes se je ta ustanova razvila v slovenski splošni pokrajinski muzej z arheološkim, etnološkim, kulturnozgodovinskim in umetnostnozgodovinskim kustodiatom (sem sodi tudi Jakčev dorn), kustodiatom za novejšo zgodovino, pedagoško službo in dislocirano enoto Kočevski rog. Kompleks muzeja pa se je iz ene razširil na štiri stavbe, v katerih so postavljene tri stalne razstave: arheološka, etnološka in novejše zgodovine, v galeriji muzeja kot osrednjem razstavnem prostoru pa se vrstijo občasne velike muzejske razstave. 
Posebnost ponudbe:
bronaste situle z okrasjem, ki prikazujejo slavnostne sprevode, pogrebe, lov, pojedine, dvoboj in spolni akt
 


vodeni
individualni
GPS Northing (N) : 45,8031 
GPS Easting (E) : 15,1681 

Na lepše, Ej!KArtica 

Opomba popusti :  
Ej!KArtica:
- 10 % na vstopnino v Dolenjski muzej, Jakčev dom in Kočevski Rog - Baza 20
- 20% na publikacije muzeja 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : Zavod za turizem Novo mesto | 07 393 92 63 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti