Ocenite ponudbo:

Studor v Bohinju, Vas in kozolci

Naslov:
Studor, Studor, 4267 Srednja vas v Bohinju
Vas Studor sestavlja strnjena gruča hiš. Postavljena je tik ob vznožje kopaste gore Studor v Zgornji bohinjski dolini. Kmetje so imeli v tesni dolini malo njiv, preživljali so se s pašno živinorejo in z gozdarstvom. Posest Studorcev sega do Tosca, Velega polja in Triglava, obsega posesti na Komni in pod Bogatinom in Voglom.

Poleti so živino postopoma selili in pasli na planinah Blato, Blatce, Tosc, Velo polje, Jezero, Jezerce, Laz, Viševnik, Dedno polje, Govnjač, Ovčarija, Razor, Na kraju, Ukanc in Vogar. Na travnikih v dolini in na strmih senožetih so v poletnem času kosili in pripravljali seno za dolge zimske mesece. Za velike količine sena in za sušenje v večno deževnem Bohinju so pod vasjo postavili eno največjih skupin kozolcev v Sloveniji, skupino toplarjev. Domačini v Bohinju jim pravijo stogi. Kozolci niso baročno razkošni kot dolenjski toplarji, kljub temu pa so mojstrsko tesani. Med stogi in vasmi doline so speljane pešpoti in kolesarske poti.

 


individualni
Brezplačno
Urejen dostop za invalide
GPS Northing (N) : 46,2932 
GPS Easting (E) : 13,9144 
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

 
Skrbnik : Turizem Bohinj | 04 574 75 90 |
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti