Ocenite ponudbo:

Aškerčevina - domačija pesnika Antona Aškerca

Naslov:
Senožete 1 3272 Rimske Toplice
Telefon:
03 573 62 98, 031 237 139
e-mail:
Mimo zdravilišča v Rimskih Toplicah se vije pot v vas Senožete, kjer stoji več kot 500 let stara domačija slovenskega mojstra balad in romanc Antona Aškerca. Aškerčevina je danes zaokrožena celota prikupne hiške - muzeja z reliefom pesnika na pročelju, s starim gospodarskim poslopjem, ferjačo (sušilnico sadja) in z bivališčem »novega rodu«. Predmeti in slike v spominskih sobah pripovedujejo zgodbo o nemirnem in socialno občutljivem pesniku, kot tudi o bivanjski kulturi in družabnem življenju preteklih rodov.

Čas obiska: vse dni v tednu, vse leto (po predhodni najavi)
Skupine: odrasli, mladina, otroci (od 5 oseb naprej)
Urnik: 30min - 1ura (Aškerčevina ogled z vodenjem), 2-4ure (vključno z ogledom kmetije in degustacijo sira)
Program: zajema vodeni ogled Aškerčeve domačije, po dogovoru je možno program razširiti z ogledom kmetije in pokušino domačih izdelkov iz mleka (sire in drugo lahko tudi kupite), literarno delavnico in drugim
Govorimo tudi: srbo-hrvaško in nemško

Informacije in najave: Jožica in Avgust Aškerc, telefon: 03 573 62 98

AŠKERČEVA DOMAČIJA
Rimske Toplice so znane po zdravilni vodi, po bogati preteklosti in po Rimljanih, ki so pred 2000 leti in več hodili tod okoli. Pa to ni edino. Znane so tudi po Antonu Aškercu, ki se je komaj dveleten fantič preselil z »globokega« Globokega više, gor v hrib – na Senožete. Hiša, v kateri je prebival s svojo družino, je dolgo po njegovem odhodu (ko je imel 12 let) dajala streho naslednjim generacijam Aškercev. V 80. letih 20. st. pa je uspelo zagnanim kulturnikom doma in s pomočjo cele Slovenije domačijo spremeniti v kulturni spomenik, tako da si vsak obiskovalec lahko ogleda hišo in njeno notranjost tako, kot je bila v Aškerčevem času.
V kmečki hiši obiskovalce pozdravi peč, ki je velikokrat topla. Kolovrat je ne dolgo nazaj še »gostil« volno, čelešnik (na peči), ki je držal trsko za osvetljevanje, pa že dolgo ni imel dela.  Črna kuhinja, ki je bila nasproti vhodnih vrat, je danes le še spomin. Le vonj ožganih sten nas za trenutek popelje v preteklost.

Prijazen pesnikov pranečak Avgust obiskovalce popelje po hiši in marsikaj pove. Tudi kaj takšnega, česar ni moč najti v knjigah. Domačija pa ni le kulturni spomenik, namenjen samo ogledu, ampak se v njegovi okolici in v sami hiši odvijajo prireditve – nekatere že kar tradicionalne (Pohod po Aškerčevi poti, literarni večer, večer pevskih zborov). Družina Aškerc je vedno pripravljena sodelovati z društvi in posamezniki v kraju in izven njega.

Do domačije obiskovalci radi pridejo peš – od zdravilišča navzgor – 15 minut, ali pa se pripeljejo z avtom ali avtobusom vse do domačije. Aškerčeva domačija je široko odprta na ogled posameznikom in skupinam. Najbolje  je, da se obiskovalci (predvsem skupine) najavijo na tel.: 03 573 62 98

ANTON AŠKERC (1856 - 1912)
Aškerčeva muza ni bila bledolična krhka gospodična, ki bi ji pel romantične in srce parajoče pesmi, saj je bil pesnik, ki je v ospredje postavljal razum. Mogoče zaradi tega, ker je pesnik Aškerc že z dvanajstimi leti izgubil mater – morda edino bitje, ki ga je toplo in nesebično ljubil. Od takrat naprej praktično ni imel doma in na Hrušovarjevo domačijo na Senožetah se ni pogosto vračal, še posebej potem, ko je teta Ajtka prevzela posestvo. Prav razum je bil kriv, da je med študijem teologije, kjer je vestno opravljal vse dolžnosti, na pultu imel teološke knjige, pod pultom pa knjige, ki niso bile dovoljene. Želel je spoznati življenje z vseh plati. Z veliko predanostjo in odprtim srcem ter umom je raziskoval druga verstva. Njegova poklicna pot provizorja, kaplana ga je vodila po raznih krajih, kamor je bil velikokrat kazensko prestavljen.

Celo svoje življenje se je Aškerc boril za svobodo, za priznanje in za blagostanje svojega naroda. Jezno je hrumel nad sovražniki, s pesmijo opozarjal na socialne krivice. Vedno je bil v sporu s politiku, s cerkvenimi dostojanstveniki in tudi s književniki zaradi njihovega »pohlevnega slovanskega mesijanstva«. Poklic kaplana je opravljal bolj po sili, večkrat je zamudil in njegove maše so bile sila kratke. Veliko raje se je zadrževal pri knjigah.

Zaradi poklica se je pod svoje prve pesmi podpisoval z imenoma Gorazd in Nenad (N.C.), vendar pa je kaj kmalu ugotovil, da se ne more skriti. Tedanji urednik Fran Levec je vzpodbudno menil, da se je balad in romanc nabralo toliko, da bi jih bilo za celo knjigo. Pesnik sam pa je menil, da mora pesnik »zoreti« najmanj deset let. Tako bi tudi bilo, če ne bi takrat njegov najostrejši kritik Anton Mahnič Gorazda opomnil, da naj mu » nikar ne pade v glavo kdaj svoje cunje iz Zvonovih letnikov pobrati ter jih v lični zbirki povite slovenskemu občinstvu ponujati«. In tako je za pesnika samega zbirka pesmi z naslovom Balade in romance izšla leta 1890 kot odgovor na ustrahovanje. Pesmi je podpisal s pravim imenom – Anton Aškerc.

AŠKERČEVA KMETIJA
Kmetija pesnikovih sorodnikov ima mednarodno priznan status učne kmetije - pri njih gresta narava in kultura z roko v roki. Kmetujejo na sonaravni način (znanja in izkušnje prednikov so na prvem mestu), ukvarjajo se z ovčerejo, s predelavo mleka, čebelarstvom in zeliščarstvom. Zraven tega pa seveda skrbijo za pesnikovo domačijo. Če čas dopušča in po predhodnem dogovoru, lahko obiskovalci spoznajo različne pasme ovac, postopke sirjenja mleka in pridelave domačih mlečnih izdelkov, ki jih seveda tudi pokusijo in po želji kupijo.
 


TIC Laško 
Valvasorjev trg 1 
3270 
Laško 
Telefon : 03 733 89 50 
E-pošta :  
Spletna stran : www.stik-lasko.si 


vodeni
individualni
GPS Northing (N) : 46,1155 
GPS Easting (E) : 15,2065 

Senožete

Regija: Savinjska
Destinacija: EDEN 2013: Laško
Kraj: Senožete
na zemljevid

Rezerviraj & kupi

Prihod
 
Odhod
 
Starost (ob prihodu)

Slovenija je družabna

             

Fotografije

Skrbnik : STIK Laško | 03 733 89 30 | | www.lasko.info...
Prijavite napako/dodaj komentar
Prijavite napako/dodaj komentar
X

Piškotki

Spletno mesto uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Se strinjam
Preberite podrobnosti